L’acció climàtica necessita la cultura


Creative Carbon Scotland
 

La cultura juga un paper essencial per conscienciar la ciutadania en la conservació i protecció del medi ambient i per imaginar futurs alternatius de la mà dels projectes artístics i de la participació. En el Dia Mundial de l’Educació Ambiental reivindiquem el rol essencial de la cultura per facilitar el camí de la transició ecològica.

Amb motiu de la celebració de la COP26 a Glasgow, Creative Carbon Scotland, una de les plataformes que estan liderant el discurs climàtic des de la cultura, va llançar – de la mà d’altres organitzacions culturals rellevants a Escòcia – la campanya “Climate Action Needs Culture”, que recull una sèrie d’importants crides que volem compartir.
 
 

Climate action needs culture
 
 

Des del naixement fins a la mort, les històries que contem condicionen com veiem el món. Algunes són positives, altres negatives i altres estan contaminades per la desinformació. En aquests moments, estem veient un món que està canviant d’una manera sense precedents.

Atènyer l’objectiu de zero emissions netes i un món adaptat al canvi climàtic, requerirà una transformació de gran magnitud que inclourà canvis en els nostres estils de vida, per a molts, difícils d’imaginar. Però si la cultura no aporta una visió positiva del futur, podrem realment crear-lo?

Les imatges de les nostres pantalles normalitzen i reforcen ideals d’estils de vida que comporten altes emissions de carboni. Sense nous relats ens arrisquem a repetir els errors del passat.

És la cultura l'arma secreta de la política climàtica? Una força poderosa per a canviar el pensament arrelat en la societat i transformar l'statu quo que només funciona per a una petita minoria. Els artistes, historiadors, bibliotecaris o conservadors pensen de manera diferent. Aporten una imaginació, unes capacitats i una experiència diferents que poden ajudar altres professionals a pensar fora dels esquemes habituals.

Museus, biblioteques i espais històrics, aquestes institucions de la memòria ens ajuden a comprendre les transicions anteriors de la societat. Ens recorden que les coses no sempre han sigut com avui i tenen el poder de projectar una nova visió del futur.

La gent es reuneix en els espais culturals per explorar, aprendre i pensar de manera diferent, per pensar col·lectivament. Els grans espais culturals ens inspiren a pensar en gran. I els petits espais comunitaris proporcionen recursos i coneixements pràctics per a l'adaptació i la resiliència locals. Espais on la gent aprèn noves habilitats i redescobreix les antigues, on es debaten noves idees i es comparteix la saviesa tradicional.

Economistes, científics i polítics no poden solucionar l’emergència climàtica per si sols. No poden canviar la forma com pensen les persones i això és el que cal. El canvi climàtic necessita un canvi cultural i els agents culturals estan preparats per ajudar, armats amb poderoses eines, recursos i públics. Aprofitem la seva energia i compromís posant la cultura al centre de la política climàtica.

Les decisions que es prenguin en la pròxima dècada marcaran el futur de la humanitat. L’elecció d’excloure o d’acollir els nostres recursos culturals podria ser la més important de totes.

L’acció climàtica necessita cultura per inspirar, informar i mobilitzar les persones.

Treballem juntes. Canviem la història.
 
 


 
 

Per ampliar la informació al voltant de l’acció climàtica des de la cultura, us recomanem els apunts  següents a Interacció: