Polítiques culturals

Museu d’Art de Cerdanyola, un petit gran museu

 

El MAC ha celebrat recentment el seu 15è aniversari i ho ha fet superant totes les expectatives i amb nous projectes de futur en marxa.
 

El Museu d’Art de Cerdanyola ha celebrat 15 anys i ho fa amb la satisfacció d’haver superat les expectatives inicials, quan naixia el museu, en un edifici modernista, per esdevenir un petit centre d’art contemporani i conservar i fer recerca i difusió del patrimoni històric-artístic de Cerdanyola. Durant aquests 15 anys, el MAC ha passat de tenir una col·lecció de 200 peces a les actuals 3.500, gràcies a les donacions de particulars, les aportacions i dipòsits d’institucions com la Generalitat, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Diputació o la col·lecció del Banc Sabadell. A més, durant aquests anys el museu ha prestat obres al MNAC, Museu Picasso o el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia.

Carta per una Cultura Justa: iniciativa per a millorar les condicions laborals i fomentar intercanvis culturals més equitatius


A mitjans de setembre es va presentar la Carta per a una Cultura Justa, una iniciativa sorgida de la col·laboració entre diverses institucions, xarxes i experts internacionals per tal de promoure el respecte, la protecció i el compliment dels drets econòmics, socials, culturals i la resta de drets humans d’artistes i professionals de la cultura, mitjançant pràctiques laborals més justes i intercanvis culturals més equilibrats.

La planificació estratègica en cultura, nou recurs autoformatiu


 "La planificació estratègica consisteix en concebre un futur desitjable i definir els mitjans reals per a assolir-ho" 

R.L. Ackoff

 
 

Els plans estratègics són una eina bàsica per planificar el desenvolupament territorial a mitjà i llarg termini, a través d’un procés d’anàlisi, reflexió i debat que aspira a millorar la gestió, la implicació dels agents i el desplegament d’accions de manera consensuada.

Presentació del recull d'estudis d'Eduard Miralles, un compendi del seu llegat en l’àmbit de les polítiques culturals.


 
Amb la publicació de "Eduard Miralles. La cultura com a passió", es posa en valor la contribució d’Eduard Miralles a la configuració de les polítiques culturals a Catalunya.
 

El Centre d'Estudis i Recursos Culturals (CERC) ha col·laborat en la publicació «Eduard Miralles. La cultura com a passió»

Xavier Fina i Ribó, nou director general de Promoció Cultural i Biblioteques


El Govern ha nomenat Xavier Fina nou director general de Promoció Cultural i Biblioteques. Fina relleva Josep Vives i Gràcia, qui va assumir el càrrec el juny de 2021. És gestor cultural i consultor en projectes estratègics, fonamentalment per a administracions públiques, a més de membre d'Interacció.

     
 

Nascut a Barcelona l’any 1965, Fina éss llicenciat en Filosofia (UAB) i màster en gestió cultural (UB). Des de 1989 treballa al sector de la investigació i de la consultoria cultural. Durant prop de deu anys va treballar al Centre d’Estudis de Planificació (CEP) i el 1998 va crear ICC, Consultors Culturals. Des de la seva creació, ICC ha realitzat centenars d’estudis i serveis d’assessorament, fonamentalment per a administracions públiques.
 

Declaració de l’Assemblea Metropolitana Manifesta 15


El text és el resultat d'un procés participatiu que va néixer amb l'objectiu de fomentar la cultura a la regió metropolitana de Barcelona i que ha comptat amb les aportacions de diverses ciutats d'aquest territori

Dotze són les ciutats de la regió metropolitana de Barcelona representades en aquest procés de participació ciutadana en el marc de la Capital Europea de la Democràcia que tenia per objectiu explorar i experimentar nous espais de governança i processos democràtics en el desenvolupament de polítiques culturals.
 

Subvencions per ampliar i diversificar l'oferta cultural en àrees no urbanes


Resolució CLT/3200/2024, de 3 de setembre, publicada al DOGC número 9244, de 9 de setembre de 2024
 

S’aproven les bases que tenen per objecte la concessió de subvencions per contribuir econòmicament a ampliar i diversificar l'oferta cultural en àrees no urbanes de Catalunya; és a dir, que tinguin lloc o es desenvolupin en municipis del medi rural, considerant com a tal els municipis que tenen una població inferior a 30.000 habitants i una densitat inferior als 100 habitants/km2

Activat l'Observatori de la Cultura de Catalunya, una plataforma pública sobre els drets culturals


La Diputació de Barcelona participa en el nou Observatori de la Cultura de Catalunya que ha creat la Generalitat, una plataforma pública dedicada a recollir, elaborar i posar a l’abast de la ciutadania el conjunt de dades i informacions relatives a la vida cultural del país i a l’exercici dels drets culturals. L’Observatori també té com a objectiu donar informació transparent sobre els recursos públics dedicats a la cultura i avaluar-ne els impactes i el retorn social que produeixen.

Gemma Carbó: "Si la ciutadania és conscient dels seus drets, els defensa activament"



Amb motiu del curs online ‘Els drets culturals: un debat obert’, que ha tingut lloc els dies 18 i 20 de març, hem parlat amb Gemma Carbó, que n’ha estat la docent, sobre els drets relacionats amb la cultura, el seu abast, els problemes que se’n deriven i els reptes que tenen els municipis pel que fa a la seva aplicació. Aquest és el resultat de la conversa que hi hem mantingut.
 

Els meus millors consells, de Francesc Frigola


Un cop més ens arriben els millors consells de la mà d’una persona destacada en l’àmbit de la gestió cultural.

Aquest cop hem volgut conèixer una mica més en profunditat en Francesc Frigola, tècnic de cultura a Molins de Rei des de fa més de 17 anys i que actualment exerceix les funcions de cap de cultura.

En la seva carrera professional com a gestor cultural, en Francesc Frigola sempre s’ha mogut en l’àmbit públic.