Polítiques culturals

No diguis ‘diversitat’: l’ofensiva cultural de Trump


Aquest article és fruit d’una lectura intensiva (i resistent) de notícies sobre la nova ofensiva cultural del govern Trump. Exposicions cancel·lades, programes eliminats, paraules prohibides... Tot un manual de com fer política cultural a cops de decret. Ho hem posat en ordre per entendre què passa als EUA i què ens pot ensenyar des de la trinxera municipal, convé no perdre de vista aquests moviments. No per comparar realitats incomparables, sinó perquè en temps de batalles culturals globals, el que passa allà no queda només allà.
 

L’informe sobre l’activitat escènica escolar a Catalunya destaca la seva importància i proposa millores


L’informe posa de manifest que l’activitat per a escolars és rellevant però secundària dins el sector de les arts escèniques. També que hi ha companyies molt consolidades amb més de trenta anys de trajectòria
  

En el marc de la 36a edició de Mostra d’Igualada, la presidenta del CoNCA en funcions i vicepresidenta, Margarida Troguet, juntament amb Joan Alfred Mengual, president de la l’Associació professional de Teatre per  a Tots els Públics (TTP), i Edgar Garcia, director de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), van presentar  l’informe "L’activitat escènica per a escolars a Catalunya"

Som311: el pols cultural dels 311 municipis de Barcelona


Aquí recollim les novetats sobre gestió i política cultural als municipis de la demarcació de Barcelona. Cada quinze dies us portarem un recull amb les últimes notícies perquè estigueu al dia del que passa en l’àmbit cultural del nostre territori.

En aquesta primera edició, repassem les notícies més destacats dels darrers quinze dies de març de 2025. Esperem que us sigui útil i interessant i que contribueixi a donar més visibilitat a l'acció cultural dels nostres municipis.
  

La cultura com a Objectiu de Desenvolupament Sostenible: participeu en la consulta

 
 

Des del 2013, la campanya Culture2030Goall, que inclou organitzacions com Arterial Network, Culture Action Europe, ICOMOS, International Music Council, IFCCD, IFLA i UCLG, impulsa el reconeixement de la cultura com un Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) específic, amb metes concretes per garantir-ne el paper en el desenvolupament global. Aquesta idea es va consolidar el 2022 a MONDIACULT, amb la presentació d’un esborrany inicial que proposava deu metes culturals inspirades en els actuals ODS. 

Repensar l’acció cultural municipal: inversió i educació per a un futur sostenible


 
La cultura és una aliada clau per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), però no qualsevol tipus d’inversió cultural hi contribueix. Aquest estudi revela que destinar recursos a esdeveniments efímers té poc impacte, mentre que l’educació és el veritable motor del canvi.
 
 

1

#Compartim. Setmana 13


 
 Nova setmana, nou compartim! 

Hem explorat les xarxes per seleccionar articles, informes i opinions que val la pena llegir. Voleu estar al dia de les tendències i debats del sector cultural? Aquí ho teniu.

 
 

Bob Dylan. La informació i allò altre.

Enric Casasses, 25 de març de 2025

​En aquest l'article, Enric Casasses analitza l'evolució artística i personal de Bob Dylan, destacant els múltiples canvis de personalitat i estils musicals que ha experimentat al llarg de la seva carrera.

Primera Convocatòria d'ECHOES per contribuir a la integració de dades al núvol del Patrimoni Cultural


 

La convocatòria d'ECHOES convida institucions i organitzacions del patrimoni cultural a contribuir amb les seves dades  a la creació del Núvol del Patrimoni Cultural Europeu.


 

La primera convocatòria del projecte ECOS està oberta per a institucions i organitzacions del sector del patrimoni cultural que vulguin contribuir amb les seves dades al desenvolupament del núvol de patrimoni cultural. Aquest projecte té com a objectiu crear una infraestructura digital compartida per a l'accés i la investigació del patrimoni cultural europeu

Cultura i democràcia: La funció essencial dels espais culturals


L’informe "Culture Spaces & Democracy"(Amann, 2025) analitza com els espais culturals poden enfortir la democràcia i la participació ciutadana. Basat en el model de Creative FLIP, proposa mesures per garantir espais culturals inclusius i accessibles
 
 

En un moment de profunds canvis socials, econòmics i tecnològics, la democràcia a Europa i al món està sotmesa a una creixent pressió. La participació ciutadana, la llibertat d'expressió i els drets culturals es veuen afectats per la desinformació, la desigualtat i la reducció de l’espai cívic.

Davant aquest escenari, el projecte Creative FLIP analitza com la cultura pot esdevenir un element clau per enfortir la democràcia.

Recomanacions mínimes exigibles per al disseny de futures línies de subvencions en situacions de factors d'urgència


En el context actual, on la resposta ràpida i eficaç a les urgències socials i culturals és més important que mai, és fonamental reflexionar sobre com dissenyar línies de subvencions que s'adaptin a aquestes necessitats immediates. Aquest informe presenta recomanacions clau per a futures polítiques públiques en aquest àmbit.
 

#Compartim. Setmana 11


 

És dilluns! Apropa’t a #compartim i posa’t al dia amb el millor de la setmana.

Cada dilluns fem un repàs als articles, opinions, reportatges i informes que hem llegit a les xarxes socials els últims dies. Què hem descobert aquesta setmana? 
 
 

YOUROPE lanza 3F 2.0 el siguiente paso hacia festivales más sostenibles e inclusivos

Redacció d'APM, 11  de març de 2025

YOUROPE, la xarxa de festivals europeus de música, ha presentat la versió 2.0 de la seva iniciativa 3F (Festivals For Future), un projecte que promou la sostenibilitat i la inclusió en els festivals de música. Aquesta actualització inclou nous criteris i eines per ajudar els festivals a reduir el seu impacte ambiental i millorar l'accessibilitat per a tots els públics.