Creative Carbon Scotland: una iniciativa referent per abordar el canvi climàtic


Creative Carbon Scotland
 

El canvi climàtic, originat en part degut al consum excessiu i la sobreexplotació dels recursos, és resultat, malauradament, de la forma en què vivim en aquest planeta. La sostenibilitat mediambiental és una qüestió urgent que el sector cultural no pot ignorar, en tant que és un altaveu que té la capacitat de reconduir l’opinió pública i les accions d’artistes, treballadors de la cultura, públics o dels responsables polítics.

Repensar aquestes relacions humanes amb la natura i entendre que la crisi climàtica no és només un problema científic o tècnic, sinó més aviat una qüestió cultural, és on centra la seva acció la iniciativa Creative Carbon Scotland (CCS). Segons la plataforma, que compta amb el suport de Creative Scotland, el canvi cap a una societat sostenible no serà possible sense la implicació activa del sector cultural. Donem una ullada amb detall al seu lloc web.
 
 

Recull d’estudis de casos d’artistes de diverses disciplines. creativecarbonscotland.com

Recull d’estudis de casos d’artistes de diverses disciplines. creativecarbonscotland.com
 
 

La capacitat única de la creació artística i cultural per imaginar i experimentar amb futurs alternatius, qüestionar la realitat i interactuar amb la societat, són característiques que formen part del moll de l’os dels projectes artístics i les organitzacions culturals que es troben sota el paraigües de Creative Carbon Scotland.

El seu lloc web funciona com a una completa plataforma on podem trobar tota mena d’informacions d’actualitat, convocatòries i oportunitats professionals i esdeveniments relacionats amb les línies de treball que desenvolupa l’organització com a agent públic encarregat de l’estratègia ambiental en cultura:
 

  • Orientació a artistes i altres professionals (independents o com a part d’organitzacions més grans) interessats a alinear la seva tasca amb la sostenibilitat mediambiental
     

  • Formació i acompanyament a les organitzacions artístiques escoceses relacionats amb l’avaluació, l’elaboració d’informes i la reducció de la seva petjada de carboni
     

  • Consultoria en matèria de política i estratègia amb aquelles organitzacions influents que configuren el panorama mitjançant les seves polítiques, els recursos que inverteixen i les normatives que elaboren
     

Més enllà de les experiències i estudis de casos que recull la plataforma, hi trobem un ampli ventall d’eines i recursos pràctics, com ara, una guia per comunicar adequadament el canvi climàtic, una per desenvolupar una estratègia mediambiental o la metodologia SHIFT, desenvolupada per CCS, per acompanyar artistes i organitzacions culturals en la lluita contra l’emergència climàtica.
 
 

Diagrama de la metodologia SHIFT

Diagrama de la metodologia SHIFT
 
 

Dins dels ambiciosos objectius que l’organització es fixa per l’any 2026 estan que el sector cultural escocès sigui reconegut com un actor essencial en la consecució de les transformacions necessàries perquè Escòcia s’acosti a l’objectiu de zero emissions de carboni i que un gran nombre d’entitats alienes al sector cultual cerquin col·laboració amb els professionals de la cultura per atènyer els seus objectius relacionats amb el canvi climàtic. Els seguirem de ben a prop.
 
 

"Per què les arts són essencials per abordar el canvi climàtic?" Ponència de Ben Twist, director de Creative Carbon Scotland. TEDx Talks
 
 

Podeu consultar el lloc web:
 

Creative Carbon Scotland

     


 


 

_____________________________________________________________________