Museus i canvi climàtic. Passar a l’acció


 L’actual crisi de la covid-19 ha eclipsat les qüestions climàtiques en l’àmbit dels museus, però aquesta serà una tasca important pels museus durant els propers anys sense cap mena de dubte. (Nordisk Museologi, 2020,  p. 3)

Aquest número monogràfic de 'The Journal Nordic Museology' es dedica a la qüestió del canvi climàtic. A través de quatre articles recull les principals aportacions de les jornades 'Curating Climate - Museums as contact zones of climate research, education and activism', que van tenir lloc a Oslo a finals de l’any 2019.

Precisament, abans de l’arribada de la pandèmia el 2019 va ser un any especialment actiu en matèria de museus i sostenibilitat. A tall d’exemple, a la conferència de l’ICOM a Kyoto es va establir una resolució en relació a la implementació de l’Agenda 2030, segons la qual es Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) constitueixen un marc beneficiós pels museus a l’hora de fomentar la conscienciació de la comunitat pel que fa al canvi climàtic.
 
 

Exposició #NoMorPlastic al National Museum Cardif | Sarah Younan

 Exposició #NoMorPlastic al National Museum Cardif | Sarah Younan
 
 

"Com és possible abordar la qüestió el canvi climàtic en un entorn museístic i iniciar el diàleg entre les seves parts interessades? Com poden convertir-se els museus en plataformes on la ciència i l’educació, les comunitats locals, l’activisme i l’entreteniment, el debat i el turisme interactuïn de forma productiva? Necessitem noves institucions o els museus ja existents són capaços de repensar els seus enfocaments i utilitzar els seus recursos per fomentar la comprensió i l’acció per comprometre’s amb la crisi climàtica? Quines competències ha de desenvolupar el sector museístic per tal de fer front al complex fenomen del canvi climàtic?" (Nordisk Museologi, 2020,  p. 5). Aquestes són algunes de les preguntes clau plantejades durant la jornada i recollides a a la introducció d’aquest número monogràfic.

Els articles que composen el cos central del número giren entorn a temes més específics. Dos d’ells es centren en la tasca d’incorporar factors psicològics i sociològics, apel·lant al compromís del públic i inspirant-lo a passar a l’acció per protegir el planeta. És el cas de:
 

  • 'Museums as Agents and Settings for Climate Hope', de Sarah Sutton.
     

  • 'Weaving Strands of Knowledge: Learning about Environmental Change in the Bhutan Himalayas', de Sameer Honwad, Andrew D. Coppens, Greg DeFrancis, Marcos Stafne i Shivaraj Bhattarai
     

Els dos restants reflexionen sobre l’autoritat i la responsabilitat dels museus en temps de crisis climàtica, i porten per títol:
 

  • 'Curating Soya: Trying, Testing and Tasting (for) a Sustainable Museum', de Magdalena Puchberger i Nina Szogs
     

  • 'Rethinking museum shops in the context of the climate crisis', de Jamie Larkin

 
 
 

Podeu consultar i descarregar-vos la revista:

       

Curating Climate (2020). Nordisk Museologi, 30 (3). https://journals.uio.no/museolog/issue/view/762


 


_______________________________________________________________________