Combatre la crisi climàtica des de les arts escèniques i la música


IETM - Center for Music Ecosystems
 

La lluita contra el canvi climàtic és una qüestió que concerneix també a les arts i que la crisi ocasionada per la Covid-19 no ha fet més que accentuar, definint les pautes dels plans de recuperació. En aquesta ocasió, us portem un parell de publicacions que reflexionen al voltant de l’acció climàtica des de les arts escèniques i la música, que guien els actors d’aquests sectors cap a unes produccions més sostenibles i conseqüents amb la sostenibilitat mediambiental. És l’hora d’actuar.
 

La xarxa internacional per a les arts escèniques IETM ha publicat l’informe "Climate Action And The Performing Arts" que recull aportacions, eines i experiències en aquest àmbit que han servit per avançar cap a un paradigma més ecològic i, així, ajudar a mitigar els efectes del canvi climàtic des de l’escena.

Algunes de les pràctiques que reuneix el document fan èmfasi en aspectes logístics i proposen viatjar d’una forma més intel·ligent i ecològica en un sector basat en gires, en molts casos, internacionals, que comporten conseqüències per al clima. El focus se centra a crear obres que es puguin reproduir o instal·lar fàcilment i comptar amb els equips tècnics que es trobin en els espais d’exhibició de les destinacions i, per tant, viatjar amb un personal més reduït o, inclús, suprimir aquests viatges.

Quant a la digitalització, el document llança diverses qüestions sobre les quals caldria reflexionar. Introduir enfocaments innovadors per enregistrar i veure obres en línia de qualitat, amb l’ús d’experiències en 3D visuals i sonores podria suposar un pas més enllà, però, a quins públics anirien adreçades? Quins segments quedarien exclosos, tenint en compte la bretxa digital? I, sobretot, com podria el sector participar de la configuració de les noves tecnologies, per apropiar-se-les, en comptes d’adoptar-les passivament? Són algunes de les qüestions a resoldre, car el temps passa ràpid en la lluita contra el canvi climàtic.
 
 

Acció Climàtica_kursaal

Teatre Kursaal de Manresa
 
 

Acció Climàtica portada MusicDes del sector de la música, una nova organització internacional que vincula música i sostenibilitat acaba de veure la llum, el Center for Music Ecosystems, i ho fa llançant una primera publicació que pretén ser referent per a l’aterratge dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en el sector de la música: “Your Guide to Music and the SDGs.

Aquesta guia ofereix un model per pensar en l’impacte que la música pot tenir en el canvi climàtic i relaciona cadascun dels 17 ODS amb la música, assenyala accions a dur a terme des del sector, ofereix orientació i exemples pràctics, i identifica les metes que s’hi atenyerien mitjançant aquestes accions, amb l’objectiu d’esdevenir un agent actiu per complir els reptes per a 2030 identificats per les Nacions Unides.

El document, que fa una crida a la transició ecològica des de les polítiques culturals, tanca amb un decàleg d’accions clau adreçades a governs, professionals i a tota mena d’organitzacions per integrar estratègies més sostenibles.


 

Ecosistemes musicals. Sound Diplomacy

Ecosistemes musicals. Sound Diplomacy


 
     
 

Podeu consultar i descarregar-vos els documents:
 

Skolczylas, N. (2021). Climate Action And The Performing Arts. International Network For Contemporary Performing Arts. ietm.org
 

Center for Music Ecosystems (2021). Your Guide to Music and the SDGscenterformusicecosystems.com/sdgs

 


 


 

_____________________________________________________________________