Què poden fer l’art i la cultura per a la transformació ecològica?


Istanbul Foundation for Culture and Arts (İKSV)
 

Reflexionar i trobar solucions per reduir l’impacte de la crisi climàtica és – no cal dir-ho a aquestes alçades – una qüestió que ha de ser central per a les arts i la cultura. Arts and Culture for Ecological Transformation”, publicada per la Istanbul Foundation for Culture and Arts, parteix d’una fotografia sobre els límits del planeta per convidar el sector a construir una sortida creativa a la crisi ecològica.

L'informe analitza l'emergència climàtica des del seu vessant social, polític, econòmic i cultural i introdueix aquesta qüestió a través d’una anàlisi exhaustiva dels problemes ecològics, presentant la seva relació amb l’economia i aspectes socials, els diversos enfocaments de la sostenibilitat i recollint referències a bibliografia clau (ONU, CGLU, etc.) que poden servir per refrescar els coneixements en la matèria.
 
 

Mapa interactiu amb els agents culturals analitzats a l’informe

Mapa interactiu amb els agents culturals analitzats a l’informe
 
 

L’estudi es basa en un treball de camp que inclou entrevistes amb diverses institucions culturals, organitzacions de la societat civil, governs locals i representants del sector privat dels Països Baixos i el Regne Unit. La informació sobre aquestes organitzacions i la importància dels vincles existents entre elles pot consultar-se a un mapa interactiu creat per mostrar aquestes connexions.

Quant al paper de les arts i la cultura en la transformació ecològica, a l’informe s’identifiquen dos eixos principals. El primer, la reducció de la petjada ecològica en el sector, recull accions d’institucions, artistes o dissenyadors que donen prioritat a l'adopció de pràctiques ecològiques, així com mètodes per reduir l’impacte mediambiental dels edificis i els esdeveniments artístics i culturals.

El segon eix subratlla el potencial de les intervencions artístiques per a la transformació ecològica, mitjançant la creació de noves narratives que mobilitzen a la societat, i fa èmfasi en l’enorme potencial que tenen les arts per augmentar la consciència sobre la crisi ecològica i el canvi climàtic.
 
 

Una de les eines ecològiques que inclou la publicació: Què pots fer per a la transformació ecològica?

Una de les eines ecològiques que inclou la publicació: Què pots fer per a la transformació ecològica?
 
 

Per on començar?

L’informe fa suggeriments als professionals de la cultura sobre els passos i mesures concretes que poden adoptar i les polítiques que haurien de desenvolupar-se i presenta una selecció d’eines que poden ser útils per als actors de l'art i la cultura que desitgin fer els seus primers passos cap a la transformació ecològica.

Pel que fa a les experiències recollides hi trobem el Food Art Film Festival (FAFF), un festival que té l’objectiu d’enfortir els llaços entre les comunitats artístiques i els agricultors i productors locals, mitjançant tallers gastronòmics, conferències i un programa cinematogràfic especialitzat. Seguint amb l’èmfasi en el treball en xarxa i el coaprenentatge, la Green Art Lab Alliance (gala) presenta una xarxa transnacional d'artistes i organitzacions artístiques creada per a compartir coneixements, experiències i recursos sobre sostenibilitat ecològica.
 
 

Activitat en el marc de la Green Art Lab Alliance. greenartlaballiance.com

Activitat en el marc de la Green Art Lab Alliance. greenartlaballiance.com
 
 

D’altra banda, i repensant les relacions humanes amb la natura, hi trobem el projecte Creative Carbon Scotland, que actua des de les arts posant en focus en el fet que el canvi climàtic no és només un problema científic o tècnic, sinó més aviat una qüestió cultural, partint de què la nostra forma de vida està modelada per un consum excessiu i una sobreexplotació dels combustibles fòssils.

Sense perdre de vista la necessitat d'una transformació més àmplia, que inclogui qüestions com la desigualtat i el dèficit democràtic, l'informe també fa una sèrie de recomanacions específiques per a la reducció de la petjada ecològica en institucions culturals i artístiques, com ara l'ús de fonts d'energia sostenible, la limitació dels viatges o el treball amb els productors locals.
 
 

Podeu consultar i descarregar-vos el document:
 

Paker, H. (2021). Arts and Culture for Ecological Transformation. Istanbul Foundation for Culture and Arts. iksv.org/en/reports

 


 


 

_____________________________________________________________________