Catalunya

Les biblioteques públiques s'incorporen a les unitats integrades d'atenció als infants víctimes d'abusos sexuals


Organitzaran espais de lectura a les Barnahus amb títols especialment seleccionats pel seu personal tècnic El Departament de Cultura se suma a aquest projecte pioner que ja compta amb 13 centres a Catalunya d'atenció a menors que han patit violència sexual.
 
 

Subvencions del Programa.cat, any 2025


 
Resolució CLT/72/2025, de 10 de gener, publicada al DOGC número 9333, de 21 de gener de 2025
 

S’acorda obrir convocatòria per a la concessió de subvencions en espècie, en règim de concurrència no competitiva, per a la contractació d'espectacles professionals inclosos en el catàleg d'espectacles Programa.cat per a l'any 2025 (CLT054).
 

Renúncia de Vinyet Panyella com a presidenta del CoNCA


 
Vinyet Panyella deixa la presidència del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts. Qualifica l'etapa de "complexa" i "satisfactòria" i remarca la importància que l'òrgan passi a ser independent "com més aviat millor" 
 
 

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) informa que l’escriptora Vinyet Panyella ha decidit renunciar al seu càrrec com a presidenta i membre del Plenari per motius personals. Aquesta decisió tindrà efecte l’1 de gener de 2025, coincidint amb la finalització del seu mandat de cinc anys (2019-2024).

La consellera de Cultura, Sònia Hernández, ha presentat formalment el full de ruta de la legislatura


La consellera de Cultura ha presentat formalment el full de ruta de la legislatura: garantir els drets culturals, consolidar un sistema cultural fort i ben vertebrat, impulsar la creació artística, valoritzar el patrimoni i enfortir la cultura digital i audiovisual
 

Per la inclusió de la diversitat cultural en els equipaments catalans


El CoNCA insta les institucions culturals a reflectir la diversitat de la societat amb una mirada més "ample"El document reconeix que hi ha una predisposició "positiva" però assenyala que cal una major "representació"
 

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha presentat aquest dimarts l'informe 'El tractament de la diversitat cultural a les institucions', un document que fa una primera diagnosi sobre la situació actual i aporta una sèrie de recomanacions per tal de millorar la seva presència.

1

Es presenta l’informeACIMC: La situació de la música clàssica a Catalunya (2023)


Un 72% dels municipis catalans no ha acollit cap activitat de música clàssica en tot el 2023, segons l'estudi.Els concerts creixen un 12,4% respecte l'any anterior constatant una "recuperació" amb certes "deficiències"


   

El passat dimecres 20 de novembre a la Sala Martí l’Humà del MUHBA es va presentar l’informeACIMC “La música clàssica a Catalunya”, amb dades del 2023, encarregat per l’Associació Catalana d’Intèrprets de Música Clàssica (ACIMC) al grup de recerca RESCUE de la Universitat de Barcelona. La presentació va anar a càrrec del Dr. Lluís Rodríguez Salvà, president de l’ACIMC, i de la Dra. Magda Polo Pujadas, coordinadora de la investigació.

1

Anuari SGAE 2024: Dades de Catalunya


La música popular va tornar a impulsar el sector de les arts en viu a Catalunya l’any 2023. Una facturació de 142,6 milions d’euros, segons l’Anuari SGAE 2024.
 

La música popular va tornar a impulsar el sector de les arts en viu a Catalunya l’any 2023 fins a un nivell d’ingressos un 14,7% superior al 2022 i per sobre (+3,5%) de la prepandèmia, amb una recaptació global a taquilla de 142, 6 milions d’euros. L’Anuari SGAE 2024 constata el pes d’aquest subsector l’any passat en la recuperació general

Els beneficis emocionals i cognitius d’un programa d’arts escèniques en persones amb malalties neurodegeneratives


Un projecte de recerca impulsat per la UOC avaluarà els beneficis emocionals i cognitius d’un programa d’arts escèniques com ara el teatre en pacients amb Parkinson. El projecte ‘Dramatitzant la salut: el paper del teatre per al benestar emocional, social i cognitiu’, en què hi col·laboren el Teatre Lliure i l’Hospital de Sant Pau, buscarà establir un marc teòric específic que expliqui la relació que s’estableix entre el gaudi del moment i una millora de l’estat emocional, i com això es trasllada a la salut mental.
 

La cultura adaptada a l’accessibilitat universal: Guia per a la incorporació dels criteris del Codi d’accessibilitat de Catalunya.


La guia fa referència als àmbits de les arts escèniques, la música, les arts visuals, l’audiovisual i el llibre i l'objectiu és donar a conèixer la normativa, sintetitzar i ordenar en un únic document tots els usos a què fa referència al Codi d'accessibilitat de Catalunya.
 
 

El 30 de novembre de 2023 es va publicar al DOGC el Decret 209/2023 de 28 de novembre, pel qual s'aprova el Codi d'accessibilitat de Catalunya que va entrar en vigor l’1 de març de 2024. La aprovació consolida un marc normatiu que aborda de manera exhaustiva la necessitat d’una societat accessible.

El 2n Fòrum de les Arts a l'Educació reivindica novament la importància de la presència de les arts en el sistema educatiu


Amb el lema ‘El planejament nacional o la universalització del dret a la cultura, l’edició d’enguany ha comptat amb la presència de més de 400 professionals, tant dels sectors de l’educació i de la cultura com de l’àmbit institucional. L'òrgan coordinador del Fòrum de les Arts a l'Educació és el Consell Rector constituït per una trentena de professionals de catorze institucions de la cultura i l’educació de Catalunya, entre elles la Diputació de Barcelona.