Destacats

Reflexions sobre la gestió cultural contemporània. Una visió àmplia i crítica


L’ Observatori Cultural de la Universitat de València presenta una nova publicació que recull experiències, anàlisis i pràctiques sobre la gestió cultural actual. L’obra aborda temes clau com la relació entre la cultura i el poder, els reptes de la ultradreta en les polítiques culturals, l’impacte de la internacionalització i models alternatius d’autogestió.

El programa IntersECCions, objecte d’investigació


El programa IntersECCions, impulsat per l'Ajuntament del Prat de Llobregat des del 2016, una iniciativa que uneix els àmbits de l'educació i la cultura per fomentar la transformació social i comunitària en el focus científic internacional.

Cultura i sostenibilitat: una visió ecosistèmica des dels municipis


Com poden els ajuntaments integrar la cultura en les estratègies de sostenibilitat? L’enfocament ecosistèmic proposat per Jenni Pekkarinen ofereix eines per repensar la gestió cultural municipal, fomentant la resiliència, la diversitat i la connexió amb el medi ambient. Una oportunitat per impulsar polítiques culturals més sostenibles i adaptades als reptes actuals.
 

Estratègies Culturals: claus per a una cultura local més participativa i eficaç


Com es poden millorar les estratègiers culturals a escala local? Aquesta és la pregunta central del treball de John Wright, que analitza com es dissenyen, implementen i avaluen les polítiques culturals en diferents ciutats del Regne Unit.

La Xarxa de Biblioteques Municipals arriba al 99% de la població de la demarcació de Barcelona


 

Des de l'Àrea de Cultura han aplaudit que el 99% de la població de la demarcació de Barcelona té una biblioteca o bibliobús al seu municipi. Encara queden fora d’aquesta xarxa els municipis d’Argentona, Lliçà de Vall i Gelida, amb qui hi ha altres programes en marxa.
 

La Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona està en expansió: ha tancat l’any 2024 amb més de dos milions d’usuaris, més préstecs que mai i ha superat els 17 milions de visitants. A més, s’han incorporat tres biblioteques a l’XBM, les biblioteques Anton Carrera, de Sant Julià de Vilatorta i l’Alzina de Palau-solità i Plegamans i l’entrada en servei aquest mes de febrer de la Biblioteca Sarrià-J.V.Foix de Barcelona, sumant així un total de 236.

Els meus millors consells, de Yolanda Esteve Giner


Yolanda Esteve Giner és llicenciada en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona, Màster en Gestió Cultural també per la UB i Postgrau en Direcció d’organitzacions i recursos humans per la UManresa-UAB i ha treballat sempre en l'àmbit de la gestió cultural.

Actualment és tècnica de cultura de l’Ajuntament de Manresa, on coordina projectes en l’àmbit de la literatura, la lectura i la divulgació del coneixement com el Festival literari Tocats de Lletra, la plataforma digital Manresa Ciutat Àgora, i els programes de xerrades de pensament Cosmògraf, El bosc pensa, Pessics de saviesa i Pessics de vida, entre d’altres. 

10a edició del Cercle de Comparació Intermunicipal de Serveis Culturals


 Els serveis culturals municipals avancen en la recuperació, però encara lluny del 2019
 

La Diputació de Barcelona ha publicat l’informe de resultats de la 10a edició del Cercle de Comparació Intermunicipal (CCI) de Serveis Culturals, una eina clau per a l’anàlisi i la millora de la gestió cultural local.  Amb la participació de 31 municipis de més de 10.000 habitants, aquest estudi ofereix una radiografia detallada sobre l’estat i evolució dels serveis culturals municipals a la província de Barcelona.

1

Subvencions del Programa.cat, any 2025


 
Resolució CLT/72/2025, de 10 de gener, publicada al DOGC número 9333, de 21 de gener de 2025
 

S’acorda obrir convocatòria per a la concessió de subvencions en espècie, en règim de concurrència no competitiva, per a la contractació d'espectacles professionals inclosos en el catàleg d'espectacles Programa.cat per a l'any 2025 (CLT054).
 

Els meus millors consells, de Jordina Puntí Abelaira


Arriben els primers consells del 2025 i ho fan de la mà de la Jordina Puntí Abelaira.
      

Llicenciada en Filosofia i Lletres (Secció Filosofia) ha cursat diversos màsters i postgraus en Cultura Popular i Tradicional, en Empreses Culturals i el Màster de Gestió Cultural a la Universitat de Barcelona.

Ha treballat com a gestora cultural a Sant Cugat del Vallès, i ha estat la cap del Servei de Cultura de Cerdanyola, i de Patrimoni, Turisme i Innovació cultural a Sant Cugat, així com Directora de l’Àrea de Cultura.

El Partenariat Cultural de Node Garraf consolida el diàleg entre cultura i empresa


 

El Partenariat Cultural, una jornada organitzada per Node Garraf que va reunir el sector cultural i empresarial per fomentar el mecenatge i el patrocini cultural al territori. Aquesta activitat va permetre establir aliances estratègiques que contribuiran al creixement mutu dels sectors implicats. Els assistents van destacar la importància de continuar impulsant aquest tipus d'iniciatives a la comarca.