Què ens diuen les arts de la transformació del món?


L'Observatoire des politiques culturelles


Actualment ens trobem en un moment de profunda transformació i agitació política, ecològica i cultural. Uns temps canviant i inestables, resposta als grans reptes que ha de fer front el planeta, que provoquen ansietat i frustració entre la ciutadania. Davant d’aquest context, què ens diuen els artistes? Quins són els imaginaris que s’estan concebent i com ens interpel·len sobre el món de l’avenir?

Sota el títol ‘Allò que les arts ens diuen de la transformació del món’, l'Observatoire des politiques culturelles ha dedicat el dossier del seu número 57 a la mirada que les arts, com a agitadores de sensibilitats, tenen sobre aquest món actual. Al menú: emergència climàtica, crisi migratòria o la transformació de l’espai públic per escriure nous imaginaris.
 
 

Projecte EDEN (Ethics – Durability – Ecology – Nature) de l’artista Olga Kisseleva, col·laboradora en aquest número de la revista
 
 

El poder inspirador de l’art es reflecteix en la seva capacitat per qüestionar i empènyer els límits, fent-se servir de la llei, de l’espai públic i de la ciutat d’una manera diferent. En un moment en què els valors més humanistes i solidaris lluiten per traduir-se en acció política, sorgeix una forma d’art compromesa, que actua sigil·losament contra aquesta crisi migratòria, ecològica i, en definitiva, humanitària, com bé recorda la coordinadora d’aquesta edició de la revista en les seves reflexions inicials.

Les contribucions d’artistes, politòlegs, sociòlegs i altres experts que hi trobem en aquest número de l’Observatoire repassen aquestes i d’altres emergències que estan afeblint el món i les democràcies en l’actualitat, mostrant com l’art s’avança a l’acció política.

Per exemple, el sociòleg Bruno Latour es pregunta – Comment les arts peuvent-ils nous aider à réagir à la crise politique et climatique ? – com orientar-se en un món marcat per les desigualtats i amenaçat pel canvi climàtic i reclama la invenció d’un món que reconciliï l’ésser humà amb el seu entorn, interpel·lant les institucions culturals a contribuir a la conscienciació en aquest moment crític que vivim.

Com mostren els articles recollits al monogràfic, les arts poden jugar un paper essencial en la transformació de la nostra percepció de la vida en el seu sentit més ampli (pensem en l’entorn, les emocions, etc.), atorgant-los un llenguatge concret i actuant com a mediadores per fer arribar un missatge que sacsegi la societat.

Desastre ecològic, diversitat cultural, les paradoxes de la relació ésser humà/natura, les aliances entre art i ecologia o l’angoixa per un demà imprevisible cada vegada més proper són temes que preocupen els autors inclosos en aquesta obra, el sumari de la qual podeu consultar en aquest enllaç.
 
 

Us recordem que el Centre d’Informació i Documentació (CIDOC) està subscrit a la revista L'Observatoire des politiques culturelles i que podeu consultar aquest, i altres números, de dilluns a divendres de 10:00 a 14:00 demanant cita prèvia en aquest enllaç.


 
 

Cita bibliogràfica:
 

Pignot, L., Saez, J-P. (coords.). (2021).Ce que les arts nous disent de la transformation du monde. L'Observatoire des politiques culturelles, 57. observatoire-culture.net

   


 


 

_____________________________________________________________________