Informe d'anàlisi

Repensar l’acció cultural municipal: inversió i educació per a un futur sostenible


 
La cultura és una aliada clau per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), però no qualsevol tipus d’inversió cultural hi contribueix. Aquest estudi revela que destinar recursos a esdeveniments efímers té poc impacte, mentre que l’educació és el veritable motor del canvi.
 
 

1

A Europa les biblioteques avancen: inspiració basada en fets reals


Aquest article, escrit per Angelina Cabré i publicat al bloc de BID (Blok de Biblioteconomia i Documentació) de la Universitat de Barcelona, fa una ressenya de l'obra "How Libraries Thrive: A Guide for Librarians... and Everyone Else in Europe". Una reflexió sobre els canvis que estan vivint les biblioteques a Europa, a través d’exemples concrets, la publicació mostra les innovacions més destacades i els reptes que afronten aquestes institucions. Va ser publicat el 26 de març de 2025.
 

Cultura i democràcia: La funció essencial dels espais culturals


L’informe "Culture Spaces & Democracy"(Amann, 2025) analitza com els espais culturals poden enfortir la democràcia i la participació ciutadana. Basat en el model de Creative FLIP, proposa mesures per garantir espais culturals inclusius i accessibles
 
 

En un moment de profunds canvis socials, econòmics i tecnològics, la democràcia a Europa i al món està sotmesa a una creixent pressió. La participació ciutadana, la llibertat d'expressió i els drets culturals es veuen afectats per la desinformació, la desigualtat i la reducció de l’espai cívic.

Davant aquest escenari, el projecte Creative FLIP analitza com la cultura pot esdevenir un element clau per enfortir la democràcia.

Recomanacions mínimes exigibles per al disseny de futures línies de subvencions en situacions de factors d'urgència


En el context actual, on la resposta ràpida i eficaç a les urgències socials i culturals és més important que mai, és fonamental reflexionar sobre com dissenyar línies de subvencions que s'adaptin a aquestes necessitats immediates. Aquest informe presenta recomanacions clau per a futures polítiques públiques en aquest àmbit.
 

Desigualtat de gènere a la música en viu: reptes i oportunitats


Anàlisi de les barreres estructurals que dificulten la participació equitativa de les dones i altres identitats de gènere en la indústria de la música en viu. Una reflexió essencial per als tècnics de cultura municipals compromesos amb una programació més equitativa i diversa.

       
 

L'estudi Gender Equality in the Live Music Sector: A Literature Review de Grace Goodwin,  ofereix una visíó global sobre la desigualtat de gènere en la indústria de la música en viu a Europa. L’objectiu de la recerca no és comparar dades i resultats de diferents estudis, sinó consolidar la investigació existent per mostrar la persistència de les barreres de gènere en aquest sector.

La diversitat de gènere en el teatre europeu: un repte encara pendent


En la setmana del #8M, reflexionem sobre la diversitat de gènere en el teatre europeu. Aquest estudi proporciona una visió detallada basada en l'anàlisi de les dades de 13 teatres en 11 països, i destaca la persistència d'un entorn predominantment masculí malgrat els avenços individuals.
 

Estratègies Culturals: claus per a una cultura local més participativa i eficaç


Com es poden millorar les estratègiers culturals a escala local? Aquesta és la pregunta central del treball de John Wright, que analitza com es dissenyen, implementen i avaluen les polítiques culturals en diferents ciutats del Regne Unit.

La Sindicatura de Comptes diu que els ajuts a projectes culturals es concentren en pocs beneficiaris i de forma recurrent


La Sindicatura de Comptes de Catalunya ha emès l’informe 29/2024, relatiu als ajuts a projectes culturals en les modalitats d’aportacions reintegrables i subvencions, exercicis 2018-2022. Hi ha una elevada concentració i recurrència dels beneficiaris.
 

Plans de Lectura Municipals


   

Aquests iniciativa neix del projecte 'Lectura transformadora: estratègies de foment de la lectura', que formava part del pla més gran 'Cultura transformadora', del Pla d’actuació de mandat 2020-2023 de la Diputació de Barcelona. Els Plans municipals de lectura són un instrument de planificació estratègica per al desenvolupament de les comunitats.

 

El CoNCA considera fonamental que “el TNC actuï com a capçalera de la resta de teatres”


L’informe analitza l’aplicació de les recomanacions fetes a l’avaluació estratègica de l’equipament (2014-2016) i radiografia la seva situació fins a l’exercici 2022. En els exercicis avaluats, el TNC ha adaptat la seva estructura a les noves necessitats determinades pel context i ha incrementat el nombre d’espectacles i gires per Catalunya. El CoNCA considera fonamental que “el TNC actuï com a capçalera de la resta de teatres”
   

1