Informe d'anàlisi

Com és i en quines condicions es desenvolupa la crítica d'art i el comissariat?


L’informe sobre la crítica d’art i el comissariat a Catalunya recull i ordena, per primera vegada, la situació d’aquesta professió i els factors que intervenen en el seu desenvolupament.

La meitat dels professionals tenen alguna dificultat per arribar a final de mes.
 

Una presència escassa de la dona en les programacions de la música clàssica a Catalunya


L'Associació Catalana d'Intèrprets de Música Clàssica (ACIMC) ha presentat la segona edició de l'informe "La situació actual de la música clàssica a Catalunya", que analitza les dades referents al 2022 a càrrec del grup de treball Rescue de la Universitat de Barcelona que coordinen les doctores Arlinda Garcia i Magda Polo. L'anàlisi parteix d'una base de dades que s'ha incrementat respecte de l'any passat fins arribar a més de 2.200 concerts, tot i que es repeteix la dificultat en l'accés a les dades dels equipaments. La principal conclusió de l'informe és que el 2022 es va produir un increment d'activitat del 33,7%, que arriba al 50% en el cas dels grans equipaments i que s'atribueix a la recuperació postpandèmia. El sector encara és molt masculí segons l'informe, el repertori de les compositores representa només el 5,5% en el global de la música culta interpretada.

Llibre blanc de la interrelació entre Art, Ciència, Tecnologia i Societat


 
La Fundación Española para la Ciencia y la Tecnologia (FECYT)
 
 
La Fundación Española para la Ciencia y la Tecnologia (FECYT) va presentar el dijous 15 de juny, el Llibre Blanc de la interrelació entre Art, Ciència, Tecnologia i Societat a Espanya. Parlar de les interseccions entre art, ciència i tecnologia és parlar del present, del passat i del futur de les arts en totes les seves dimensions.
 

El sector cultural a Catalunya


Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC)
 

El Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC), a iniciativa pròpia, va acordar la realització d’un informe sobre el sector Cultural. Aquesta iniciativa sorgeix a partir la constatació de la situació estructural del sector. La crisi del 2008 va tenir una repercussió molt negativa sobre la majoria dels dominis culturals, amb una davallada molt important dels recursos públics adreçats al sector, a més d’una reducció del consum privat.

Educació ambiental, sostenibilitat, proximitat i cultura: quatre eixos de futur immediat


 

Cada vegada més, els centres mediambientals encarregats de la divulgació dels espais naturals, inclouen propostes culturals en el seu enfocament. La cultura és una eina de primer ordre a l’hora de facilitar l’acostament de la població al medi ambient, a través de valors com la sensibilització i la consciència de la població, sempre a través d’una sèrie de missatges que refermen la connexió entre la cultura i la natura. Incloure la cultura en les programacions dels centres mediambientals implica treballar també de manera transversal, buscant objectius compartits, tasques comunes i també noves complicitats.

El passat 16 de març el Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC) va organitzar la jornada «Els centres d’educació ambiental i la cultura. Cap a una estratègia unitària» per introduir-nos en aquesta realitat complexa però que forma ja part de la configuració diària dels centres mediambientals que han de treballar cada cop més, de manera estreta, amb els centres culturals.

L’avaluació dels impactes d’esdeveniments culturals: el Carnaval de Vilanova i la Geltrú


 

La falta de consideració que pateix la cultura entre les prioritats socials i la manca de rigor del seu abordatge polític posen de manifest la necessitat de reconnectar-la amb la vida quotidiana de les persones per accentuar la seva rellevància. Vivim immersos en la cultura i cal ser conscients en tot moment del seu caràcter comú i quotidià. L’estudi o avaluació d’altres valors o impactes de la cultura haurien d’ajudar a entendre per què és important a la nostra societat, com també posar en valor el que fan agents, equipaments i institucions culturals.

Manifest de la Biblioteca Pública

“(...) no pararem d’explorar

i el final de la nostra exploració

serà arribar on vam començar

i conèixer el lloc per primera vegada.”

T. S. Eliot. Quatre quartets.


 

Un manifest és una declaració escrita en la qual una persona o institució explica públicament el seu propòsit i programa d’actuació.

Patrimoni cultural i canvi climàtic


La Comissió Europea ha elaborat un Informe sobre la millora de la resiliència i la protecció del patrimoni cultural davant del canvi climàtic. Recull 10 recomanacions estratègiques perquè les institucions europees i els estats membres disposin de millors eines en aquest àmbit.

Els hàbits i les pràctiques culturals a Espanya en el període 2021-2022

Quanta gent llegeix llibres, va al teatre, grava vídeos o juga a videojocs habitualment? Com van influir en aquestes pràctiques la Covid-19 i el confinament? Es recuperaran els nivells de participació cultural anteriors a la pandèmia?

El Ministeri de Cultura i Esports del govern espanyol ha publicat els resultats de l’enquesta d’hàbits i pràctiques culturals

Cultura i Llengua #ConversaKULT

Quines perspectives de futur hi ha per al català? Recursos, polítiques públiques, comunitat i projecte nacional. Relatoria de la conversa KULT sobre Cultura i Llengua, celebrada a la Llibreria Foster & Wallace de Vic, amb la participació de Júlia Ojeda, investigadora sobre literatura catalana i articulista, i Sara Blázquez, cooperativista i periodista de Setembre.