transformació digital

Primera Convocatòria d'ECHOES per contribuir a la integració de dades al núvol del Patrimoni Cultural


 

La convocatòria d'ECHOES convida institucions i organitzacions del patrimoni cultural a contribuir amb les seves dades  a la creació del Núvol del Patrimoni Cultural Europeu.


 

La primera convocatòria del projecte ECOS està oberta per a institucions i organitzacions del sector del patrimoni cultural que vulguin contribuir amb les seves dades al desenvolupament del núvol de patrimoni cultural. Aquest projecte té com a objectiu crear una infraestructura digital compartida per a l'accés i la investigació del patrimoni cultural europeu

#Compartim. Setmana 12


És dilluns i això vol dir que és moment de #compartim! 

Cada setmana seleccionem els articles, informes i reflexions més interessants que hem trobat a les xarxes perquè no t'escapi res. Quines idees i novetats ens han cridat l'atenció aquests dies? Descobreix-les aquí!


 

Art degenerat, diu Trump

Mercè Ibarz, 22 de març de 2025

Mercè Ibarz reflexiona sobre la dificultat de fer comparacions històriques entre el passat i el present, i expressa la seva resistència a qualificar l’actualitat amb termes com "feixista" sense una anàlisi profunda. Tot i això, reconeix que les consideracions sobre les exclusions de la història, com les que afecten les dones, les ètnies no blanques i les minories sexuals, són fonamentals en el debat contemporani.

#Compartim. Setmana 11


 

És dilluns! Apropa’t a #compartim i posa’t al dia amb el millor de la setmana.

Cada dilluns fem un repàs als articles, opinions, reportatges i informes que hem llegit a les xarxes socials els últims dies. Què hem descobert aquesta setmana? 
 
 

YOUROPE lanza 3F 2.0 el siguiente paso hacia festivales más sostenibles e inclusivos

Redacció d'APM, 11  de març de 2025

YOUROPE, la xarxa de festivals europeus de música, ha presentat la versió 2.0 de la seva iniciativa 3F (Festivals For Future), un projecte que promou la sostenibilitat i la inclusió en els festivals de música. Aquesta actualització inclou nous criteris i eines per ajudar els festivals a reduir el seu impacte ambiental i millorar l'accessibilitat per a tots els públics.

#Compartim. Setmana 10


 

És dilluns, aprofita per posar-te al dia del que s'ha publicat a les xarxes. 

Amb #compartim cada dilluns fem un repàs als continguts (articles, opinions, reportatges, informes) que hem llegit a les xarxes socials els últims dies.
 
 

Vaga o treballar?: el 8M posa les dones de la cultura a davant del mirall

Joana Justícia, 7 de març 2025

El sector cultural es troba davant la disjuntiva del 8M: adherir-se a la vaga feminista o mantenir la programació com a eina de reivindicació. Mentre alguns espais tanquen en senyal de protesta, altres organitzen activitats per visibilitzar les dones a la cultura. Aquesta dualitat posa de manifest els diferents enfocaments en la lluita per la igualtat de gènere dins el sector.

Reivindicació de la cultura digital. Premis Ciutat de Barcelona 2024


Quin conjunt d’extraccions, agències i recursos fan possible que puguem conversar en línia amb una eina de generació de textos o obtenir imatges en qüestió de segons?
 

Ja se sap els noms dels guanyadors dels Premis Ciutat de Barcelona 2024. Es tracta de 16 guardons que distingeixen obres o accions que van excel·lir al llarg de l’any passat en les categories de ciència i cultura.

Els guardons municipals, que enguany celebren la 75a edició, han sumat dues noves categories en l’edició de 2024, una de les quals s’especialitza en l’àmbit de la cultura digital.

Montserrat inaugura un espai immersiu


El santuari obre un espectacular nou espai expositiu, ubicat en una sala històrica, on diferents recursos tecnològics ofereixen una experiència immersiva que recórrer conceptes com l’acollida, la comunitat, l’espiritualitat i l’esperança. La Diputació de Barcelona hi ha col·laborat amb una aportació d'1,1 milions.
 

Més intel·ligència artificial


Jorge Fernández León, Vocal del Patronat de la Fundació Interarts | 12/09/2023
 

La intel·ligència artificial (IA) i les seves conseqüències, desitjables i no, han arribat per assentar-se en el nostre entorn quotidià. Aquesta nova onada tecnoinvasiva, de conseqüències difícilment previsibles, posarà a prova de nou en el nostre món professional la capacitat dels qui militem en el sector de la recerca i la intermediació cultural per donar respostes a temps a algun dels reptes i riscos que planteja aquest conjunt d’eines i aplicacions digitals.

Llibre blanc de la interrelació entre Art, Ciència, Tecnologia i Societat


 
La Fundación Española para la Ciencia y la Tecnologia (FECYT)
 
 
La Fundación Española para la Ciencia y la Tecnologia (FECYT) va presentar el dijous 15 de juny, el Llibre Blanc de la interrelació entre Art, Ciència, Tecnologia i Societat a Espanya. Parlar de les interseccions entre art, ciència i tecnologia és parlar del present, del passat i del futur de les arts en totes les seves dimensions.
 

"L’impacte comunicatiu l’hem de començar a pensar en el moment en què treballem la programació". Entrevista a Oriol Burgada

Tot coincidint amb el curs “La relació comunicativa. Com podem fer que els mitjans de comunicació es facin ressò de les nostres programacions municipals”, que ha tingut lloc en format online els dies 28 i 30 de març, hem entrevistat Oriol Burgada, gerent de Mataró Audiovisual i director de Mataró Ràdio i tvmataró, i el qual n’ha estat el docent.

Propostes de cultura digital per innovar i trencar estereotips

 

«Això no és una revolució digital, sinó una civilització digital.»

(Irina Bokova, exdirectora de la UNESCO)


 

A finals del segle XX, la irrupció de les noves tecnologies de la informació va propiciar un profund canvi en la producció i concepció de moltes pràctiques culturals. Els mitjans digitals no només van transformar la manera que tenia la ciutadania d’accedir a continguts culturals sinó també, i fonamentalment, la manera de crear-ne de nous. En les darreres dues dècades, s’ha fet l’esforç per digitalitzar continguts culturals als quals només es podia accedir d’una manera analògica però alhora també s’han impulsat projectes que es poden incloure en el concepte de cultura digital que “serveix per descriure el context ampli de societat digital on s’insereix la cultura, i que inclou els comportaments i els hàbits de socialització de la ciutadania” (Hernandez. M. (2022). Impuls d'una estratègia de cultura digital als municipis. Diputació de Barcelona. Centre d'Estudis i Recursos Culturals). Més endavant, l’eclosió de la pandèmia de la COVID-19 i els seus efectes van contribuir a impulsar processos de digitalització però també van servir per comprovar-ne les limitacions, tan tecnològiques com socials, evidenciant una manca de planificació estratègica en aquest àmbit.