Recurs / lloc web

#Compartim. Setmana 14

 
Setmana 14 de l’any i la primavera ja es deixa notar! Amb el canvi de mes i l’energia renovada, el sector cultural es posa en marxa amb noves propostes, reflexions i tendències que val la pena seguir de prop.

A #compartim, cada dilluns fem una selecció dels articles, informes i opinions que ens han semblat més interessants. Què hem descobert aquesta setmana? Aquí ho teniu!
 
  

Sarabanda d’abril

Narcís Comadira, 28 de març de 2025

L'article reflexiona sobre la fragilitat d'abril, entre tradicions i incerteses globals. Narcís Comadira destaca la deshumanització de certs esdeveniments, com la comercialització de Sant Jordi, i ofereix una visió crítica de les tensions actuals

#Compartim. Setmana 13


 
 Nova setmana, nou compartim! 

Hem explorat les xarxes per seleccionar articles, informes i opinions que val la pena llegir. Voleu estar al dia de les tendències i debats del sector cultural? Aquí ho teniu.

 
 

Bob Dylan. La informació i allò altre.

Enric Casasses, 25 de març de 2025

​En aquest l'article, Enric Casasses analitza l'evolució artística i personal de Bob Dylan, destacant els múltiples canvis de personalitat i estils musicals que ha experimentat al llarg de la seva carrera.

A Europa les biblioteques avancen: inspiració basada en fets reals


Aquest article, escrit per Angelina Cabré i publicat al bloc de BID (Blok de Biblioteconomia i Documentació) de la Universitat de Barcelona, fa una ressenya de l'obra "How Libraries Thrive: A Guide for Librarians... and Everyone Else in Europe". Una reflexió sobre els canvis que estan vivint les biblioteques a Europa, a través d’exemples concrets, la publicació mostra les innovacions més destacades i els reptes que afronten aquestes institucions. Va ser publicat el 26 de març de 2025.
 

#Compartim. Setmana 12


És dilluns i això vol dir que és moment de #compartim! 

Cada setmana seleccionem els articles, informes i reflexions més interessants que hem trobat a les xarxes perquè no t'escapi res. Quines idees i novetats ens han cridat l'atenció aquests dies? Descobreix-les aquí!


 

Art degenerat, diu Trump

Mercè Ibarz, 22 de març de 2025

Mercè Ibarz reflexiona sobre la dificultat de fer comparacions històriques entre el passat i el present, i expressa la seva resistència a qualificar l’actualitat amb termes com "feixista" sense una anàlisi profunda. Tot i això, reconeix que les consideracions sobre les exclusions de la història, com les que afecten les dones, les ètnies no blanques i les minories sexuals, són fonamentals en el debat contemporani.

#Compartim. Setmana 11


 

És dilluns! Apropa’t a #compartim i posa’t al dia amb el millor de la setmana.

Cada dilluns fem un repàs als articles, opinions, reportatges i informes que hem llegit a les xarxes socials els últims dies. Què hem descobert aquesta setmana? 
 
 

YOUROPE lanza 3F 2.0 el siguiente paso hacia festivales más sostenibles e inclusivos

Redacció d'APM, 11  de març de 2025

YOUROPE, la xarxa de festivals europeus de música, ha presentat la versió 2.0 de la seva iniciativa 3F (Festivals For Future), un projecte que promou la sostenibilitat i la inclusió en els festivals de música. Aquesta actualització inclou nous criteris i eines per ajudar els festivals a reduir el seu impacte ambiental i millorar l'accessibilitat per a tots els públics.

#Compartim. Setmana 10


 

És dilluns, aprofita per posar-te al dia del que s'ha publicat a les xarxes. 

Amb #compartim cada dilluns fem un repàs als continguts (articles, opinions, reportatges, informes) que hem llegit a les xarxes socials els últims dies.
 
 

Vaga o treballar?: el 8M posa les dones de la cultura a davant del mirall

Joana Justícia, 7 de març 2025

El sector cultural es troba davant la disjuntiva del 8M: adherir-se a la vaga feminista o mantenir la programació com a eina de reivindicació. Mentre alguns espais tanquen en senyal de protesta, altres organitzen activitats per visibilitzar les dones a la cultura. Aquesta dualitat posa de manifest els diferents enfocaments en la lluita per la igualtat de gènere dins el sector.

Els meus millors consells, de Rosa Cerarols


Arriba el març i el 8 M amb els nostres millors consells, de la mà de Rosa Cerarols, geògrafa cultural.

Llicenciada en Geografia, Màster en Antropologia Visual i Doctora en Geografia per la Universitat Autònoma de Barcelona, actualment és professora al departament d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra, on imparteix docència en els graus d’Humanitats i Global Studies.

#Compartim


#Compartim és un recull d'articles, opinions, reportatges, etc. que podeu consultar a les xarxes socials. Esperem que us sigui útil.
 

Carta oberta a la consellera de Cultura

Toni Sala,  19 de febrer de 2025

Els grups de lectura de les biblioteques estan en perill per decisions absurdes d’alguns ajuntaments. Toni Sala denuncia com concursos públics mal plantejats poden acabar amb aquestes iniciatives culturals.

Reivindicació de la cultura digital. Premis Ciutat de Barcelona 2024


Quin conjunt d’extraccions, agències i recursos fan possible que puguem conversar en línia amb una eina de generació de textos o obtenir imatges en qüestió de segons?
 

Ja se sap els noms dels guanyadors dels Premis Ciutat de Barcelona 2024. Es tracta de 16 guardons que distingeixen obres o accions que van excel·lir al llarg de l’any passat en les categories de ciència i cultura.

Els guardons municipals, que enguany celebren la 75a edició, han sumat dues noves categories en l’edició de 2024, una de les quals s’especialitza en l’àmbit de la cultura digital.

Els meus millors consells, de Yolanda Esteve Giner


Yolanda Esteve Giner és llicenciada en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona, Màster en Gestió Cultural també per la UB i Postgrau en Direcció d’organitzacions i recursos humans per la UManresa-UAB i ha treballat sempre en l'àmbit de la gestió cultural.

Actualment és tècnica de cultura de l’Ajuntament de Manresa, on coordina projectes en l’àmbit de la literatura, la lectura i la divulgació del coneixement com el Festival literari Tocats de Lletra, la plataforma digital Manresa Ciutat Àgora, i els programes de xerrades de pensament Cosmògraf, El bosc pensa, Pessics de saviesa i Pessics de vida, entre d’altres.