SHIFT Culture: recull bibliogràfic per abordar el canvi climàtic i la sostenibilitat des de la cultura


SHIFT Culture
 

Fer front al canvi climàtic, avançar cap a la igualtat de gènere i la inclusió social són alguns dels reptes clau als quals ens enfrontem en un context global de ràpida evolució i que es recullen en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de l’ONU. Tot i no comptar amb un ODS propi, la cultura i les arts juguen un paper fonamental en la configuració de les societats i molts experts han defensat el seu caràcter transversal i necessari per atènyer aquests objectius globals.

El projecte europeu SHIFT Culture (Shared Initiatives for Training), del qual són membres importants xarxes com Trans Europe Halles, IETM o On The Move, s’ha encarregat en els darrers dos anys de proporcionar formació als líders culturals i d’elaborar manuals i guies pràctiques sobre aquests àmbits. Com a punt de partida, s’han escollit tres ODS per activar el canvi des dels sectors culturals: l’ODS 5, igualtat de gènere; l’ODS 10, reducció de les desigualtats i l’ODS13, acció climàtica.
 
 

Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la Calç (CACiS) | elforndelacalc.cat

Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la Calç (CACiS) | elforndelacalc.cat
 
 

El recull bibliogràfic “Environmental Sustainability and the Arts Annotated Bibliography” proporciona recursos clau i exemples inspiradors per al desenvolupament de pràctiques mediambientalment sostenibles destinats a professionals i organitzacions de qualsevol àmbit cultural i artístic.

La guia obre amb recomanacions bibliogràfiques generals sobre el discurs al voltant del canvi climàtic i les arts i les il·lustra, tot seguit, amb una sèrie de recursos útils – provinents d’altres xarxes i centres de coneixements – per explorar les pràctiques ecològiques dutes a terme en l’àmbit cultural.

Tot seguit, el document incorpora alguns casos de bones pràctiques, especialment en forma d’iniciatives de col·laboració. En aquest apartat trobem referències interessants com ara “Creative Responses to Sustainability - Spain”, una guia que recull iniciatives culturals compromeses amb qüestions mediambientals i socials a Espanya – o el manual per a autoritats locals “Culture and Climate Change Handbook for City Leaders”.
 
 

Acció artística de Nathalie Rey a Drap-Art, Festival Internacional d’Art Sostenible de Catalunya | drapart.org

Acció artística de Nathalie Rey a Drap-Art, Festival Internacional d’Art Sostenible de Catalunya | drapart.org
 
 

El següent bloc aborda alguns dels aspectes als quals s’enfronten les organitzacions culturals de forma habitual. Cada secció de l’apartat sobre recursos temàtics ofereix inspiració pràctica per millorar el funcionament intern de les organitzacions (avançar cap a l’economia circular, calcular la petjada de carboni, etc.), l’ús d’energies renovables, eines per comunicar i divulgar des de la sostenibilitat, la gestió de la mobilitat (repensar els viatges i com afrontar millor la internacionalització) o la reducció de l’impacte ambiental dels esdeveniments i festivals.

El document tanca amb recursos destacats per a cada disciplina, com ara un marc mediambiental per als museus, un podcast sobre el patrimoni cultural sostenible o una guia per adoptar pràctiques teatrals més respectuoses amb l’entorn.
 
 
 
 

Podeu consultar i descarregar-vos el document:
 

Environmental Sustainability and the Arts Annotated Bibliography. (2021). SHIFT Culture. shift-culture.eu

       


 


 

_____________________________________________________________________