Arts escèniques

“Re-connecta’t”: Quan el teatre es converteix en la millor medicina per als joves


L’Hospitalet de Llobregat es convertirà en l’escenari d’una innovadora recerca que combina arts escèniques i salut mental. Plàudite Teatre, en col·laboració amb un equip investigador d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) i amb el suport financer del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, posa en marxa el projecte Re-connecta’t, amb l’objectiu d’investigar com la pràctica regular del teatre pot impactar positivament en el benestar emocional i el desenvolupament d’infants i joves.

El CoNCA considera fonamental que “el TNC actuï com a capçalera de la resta de teatres”


L’informe analitza l’aplicació de les recomanacions fetes a l’avaluació estratègica de l’equipament (2014-2016) i radiografia la seva situació fins a l’exercici 2022. En els exercicis avaluats, el TNC ha adaptat la seva estructura a les noves necessitats determinades pel context i ha incrementat el nombre d’espectacles i gires per Catalunya. El CoNCA considera fonamental que “el TNC actuï com a capçalera de la resta de teatres”
   

1

La cultura inclusiva, garantia dels drets humans


En les últimes dècades, i amb la voluntat de treballar per garantir espais culturals cada vegada més democràtics i oberts a la ciutadania, s’ha fet palesa la necessitat de garantir l’accessibilitat de totes les persones, entesa des d’un sentit ampli del terme: física, sensorial i cognitivament parlant.

Al mateix temps, també s'han intensificat les polítiques públiques per garantir els drets culturals de la ciutadania, que són una part fonamental dels drets humans i fan referència al dret de les persones i les comunitats a accedir, participar i contribuir a la vida cultural.

1

Els beneficis emocionals i cognitius d’un programa d’arts escèniques en persones amb malalties neurodegeneratives


Un projecte de recerca impulsat per la UOC avaluarà els beneficis emocionals i cognitius d’un programa d’arts escèniques com ara el teatre en pacients amb Parkinson. El projecte ‘Dramatitzant la salut: el paper del teatre per al benestar emocional, social i cognitiu’, en què hi col·laboren el Teatre Lliure i l’Hospital de Sant Pau, buscarà establir un marc teòric específic que expliqui la relació que s’estableix entre el gaudi del moment i una millora de l’estat emocional, i com això es trasllada a la salut mental.
 

Espai de Marge, una masia per acollir processos de creació, formació i experimentació artística a Font-rubí


Espai de Marge es proposa acollir ballarins, creadors plàstics, escriptors i artesans d’oficis tradicionals en un centre on gaudir de temps per al treball i la reflexió entre boscos, vinyes, ametllers i oliveres.
 

Una masia de finals del segle XVIII en estat ruïnós enmig d’una zona agrícola i forestal de l’Alt Penedès afronta un nou futur reconvertida en residència artística. El projecte, Espai de Marge, s’ubica al barri Montjuïc de Font-rubí, un entorn completament rural que es vol potenciar com a font d’inspiració i concentració. “Teniem molt clar que no volíem fer un allotjament rural, sinó obrir i compartir els nostres espais interiors i exteriors per a què flueixi la creació artística”,

Els meus millors consells, de Josep Maria Aragay


A l’octubre arriben les noves suggerències en matèria de cultura, de la mà de Josep Maria Aragay Borràs, responsable del projecte Basket Beat, on ha acumulat una experiència titànica, i director del Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya.

Josep Mª Aragay Borràs va estudiar Integració Social, Educació Social i Musicoteràpia. És anti-professor de creativitat al Grau d'Animació Sociocultural del Departament de Carreres socials a la Universitat París Est-Créteil. Té una llarga trajectòria en la participació en festivals, congressos i jornades internacionals, així com amb la publicació de diversos articles i llibres.

Informe 2023 de les programacions del Circuit de la Xarxa d’espais escènics municipals


  
L’Oficina de Difusió Artística (ODA) publica l'informe que recull els principals indicadors de l’any 2023 dels teatres i auditoris que participen al Circuit de la Xarxa d’Espais Escènics Municipals. Aquest programa, gestionat per l’Oficina de Difusió Artística (ODA), dona suport a la difusió del teatre, la música, la dansa i el circ professionals en l’àmbit local.
  
 

Bases de les subvencions per a inversions o despeses en infraestructures d'arts escèniques i musicals


Resolució CLT/3221/2024, de 3 de setembre, publicada al DOGC número 9244, de 9 de setembre de 2024
 

S’aproven les bases que tenen per objecte la concessió de subvencions per contribuir al finançament d'inversions o despeses orientades a la modernització digital i que promoguin la sostenibilitat ambiental en infraestructures d'arts escèniques (teatre, dansa i circ) i musicals ubicades a Catalunya.

Subvencions per fomentar l’assistència dels responsables de la programació municipal d’arts escèniques i música a les fires, festivals i mercats especialitzats


 

Resolució CLT/1931/2024, de 27 de maig, publicada al DOGC número 9177, de 5 de juny de 2024

S’obre la convocatòria per a la concessió de subvencions, en règim de concurrència no competitiva, per fomentar l'assistència dels responsables de la programació municipal d'arts escèniques i música a les fires, festivals i mercats especialitzats dels àmbits esmentats per a l'any 2024 (CLT522).

Leticia Martín, programadora i productora cultural, serà la nova directora del Festival Grec


   

La comissió de valoració ha escollit el seu projecte per la seva solvència i mirada integral, així com pel coneixement sectorial i domini en la gestió pública de la seva candidatura.

Martín, actualment adjunta a la direcció artística i directora de producció del Gran Teatre del Liceu, assumirà el càrrec  l’1 de setembre, en substitució de Cesc Casadesús.