Guia per a megaesdeveniments en ciutats patrimonials
El patrimoni cultural ofereix a les ciutats que l’acullen tota una sèrie de potencialitats, com ara, l’explotació d’aquests béns materials i immaterials com a reclam turístic o el foment de grans esdeveniments que poden suposar un revulsiu cultural, social i econòmic per a una destinació en particular.
Amb l’objectiu d’ajudar aquestes ciutats a obtenir el millor resultat dels processos de conceptualització, planificació, celebració i llegat de grans esdeveniments en contextos històrics, i en el marc del projecte europeu “HOMEE - Heritage Opportunities/threats within Mega-Events in Europe”, s’ha publicat la “Charter for Mega-Events in Heritage-Rich Cities”.
Principis clau de la Carta per a megaesdeveniments en ciutats patrimonials
El document analitza els reptes que suposen els megaesdeveniments per a la governança local. Per fer-ho possible, es basa en diverses experiències de ciutats patrimonials europees per oferir recomanacions que pretenen ajudar a aprofitar les oportunitats que ofereixen aquests esdeveniments i mitigar els possibles riscos i tensions que puguin sorgir en els espais històrics.
La carta s’estructura en quatre temes – el context, la planificació del llegat, governança inclusiva i comunitat i identitats locals – dels quals es despleguen 13 principis, il·lustrats amb els casos d’èxit observats al llarg de la investigació.
Entre aquests exemples trobem Capitals Europees de Cultura i ciutats seu de l’Exposició Universal (Gènova, Breslau, Milà o Hull, entre d’altres) que poden servir d’inspiració a responsables públics i organitzadors de grans esdeveniments culturals. D’altra banda la guia inclou altres aspectes més crítics: exclusió de certs grups en processos de presa de decisions, relacions amb un passat patrimonial “incòmode” o manca de planificació en la reutilització dels espais després de les celebracions.
Celebració a la ciutat lituana de Kaunas, Capital Europea de la Cultura 2022 | kaunas2022.eu
La publicació ofereix un glossari amb definicions clau que aproximen el lector a aspectes relacionats amb la planificació urbanística i territorial, la participació, el turisme i, és clar, el patrimoni i els megaesdeveniments. Aquesta carta pot servir també de guia per a la conceptualització i l’organització d’altres celebracions culturals, festivals i esdeveniments esportius que interactuïn amb el patrimoni material i immaterial de les ciutats.
Al lloc web del projecte HOMEE teniu a la vostra disposició una sèrie de publicacions, vídeos de presentacions i seminaris que amplien les informacions al voltant dels efectes d’aquests esdeveniments a les ciutats històriques, la mirada des de les polítiques culturals i altres qüestions com la (in)sostenibilitat en certes experiències.
Podeu consultar i descarregar-vos la publicació:
Charter for Mega-Events in Heritage-Rich Cities. (2021). HOMEE mck.krakow.pl
_____________________________________________________________________