Patrimoni cultural

Codi de bones pràctiques per a convocatòries de concursos de direcció i caps d'àrea de museu, monuments i centres d'art


Publicat l'octubre de 2024 i elaborat per Associació Catalana de Crítica d'Art (ACCA) i Associació de Professionals de la Museologia de Catalunya (AMC), aquest Codi de bones pràctiques per a concursos de direcció i caps d'àrea de museus, monuments i centres d'art, amb l’objectiu que l’apliquin els museus, monuments i centres d’art —tant de titularitat pública com privada— per propiciar així convocatòries de concursos de direcció i caps d’àrea modèliques.
 

En els darrers temps, les associacions de professionals d’arts visuals han detectat nombroses convocatòries de concursos de direcció en museus, monuments i centres d’art del país —tant de titularitat pública com privada, però receptors de fons públics— que han creat controvèrsia

La producció d’audioguies i signoguies del projecte Visitmuseum


El projecte Visitmuseum farà una prova pilot al Museu de Gavà. Es realitzarà una audiodescripció de l’equipament que es destinarà a persones amb ceguesa o visió reduïda.
 

El Departament de Cultura ha obert el termini per presentar les sol·licituds de producció d’audioguies i signoguies del projecte Visitmuseum. La plataforma Visitmuseum és un projecte, impulsat pel Departament de Cultura, per donar resposta a la necessitat de fer accessible les col·leccions museístiques. Aquest objectiu s’assoleix mitjançant la traducció dels textos del museu i la producció d’audioguies i signoguies.

El Govern continua amb la configuració de la seva estructura executiva amb nous nomenaments al Departament de Cultura


Aquest migdia el Govern de la Generalitat ha aprovat diversos nomenaments i avança en la configuració de la seva estructura organitzativa, la qual serà fonamental per desplegar les polítiques previstes en els pròxims anys.

Aquesta és la relació dels nomenaments aprovats avui pel Govern al Departament de Cultura.

V Espai Confluències. Intel·ligència artificial: reptes i oportunitats per als museus i el patrimoni


 

La cinquena edició de l’Espai Confluències, Intel·ligència artificial: reptes i oportunitats per als museus i el patrimoni es va celebrar el passat mes de juny a l’espai Francesca Bonnemaison de Barcelona.

Els ponents van ser en Ramon López de Mántaras, professor d’Investigació emèrit del CSIC a l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA), del qual fou fundador i director, i Lluís Nacenta, escriptor, músic i investigador en l’espai de confluència de la música, l’art, la tecnologia i la ciència, i comissari de l’exposició «IA: Intel·ligència artificial» del CCCB. Conxa Rodà, especialista en estratègies digitals en museus i organitzacions culturals, docent en diversos màsters i universitats i actualment codirectora del Congrés Internacional de Museus i Estratègies Digitals (CIMED), es va encarregar de conduir el diàleg i el debat amb els assistents.

Pilar Cuerva, nova directora de l’Arxiu Nacional de Catalunya

   
 

Cuerva agafa el relleu de Francesc Balada, que ha estat al capdavant de l'Arxiu els darrers nou anys.

   
 

El Departament de Cultura ha designat Pilar Cuerva Castillo com a nova directora de l’Arxiu Nacional de Catalunya. Historiadora i arxivera, fins ara ha estat cap del Centre de Recerca i Coneixement (CREC) i del Departament de Gestió Documental i Arxiu del Museu Nacional de Catalunya.

El Lluçanès estrena una col·lecció de contes amb històries vinculades al territori per explicar el seu patrimoni


El Consorci del Lluçanès ha impulsat l'edició d'una col·lecció de contes dirigits a un públic familiar amb històries vinculades al territori. Els volums tractaran diferents àmbits patrimonials i tindran com a protagonista una mallerenga blava, l'element conductor de les aventures.

Els meus millors consells, de Teresa Reyes


 
Arriba el desembre i, amb ell, els darrers consells del 2023. En aquesta ocasió ens acompanya la Teresa Reyes, Cap de la Secció Tècnica de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

Teresa Reyes i Bellmunt és llicenciada en Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia, Màster en Pirineu, museologia i gestió del patrimoni i en Gestió de Patrimoni Historicoarqueològic. També té un Postgrau en Competències Directives.

Des de 2008 és la cap de Secció de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, des d’on es gestiona la Xarxa de Museus Locals, integrada por 64 museus de gestió municipal, i la Xarxa d’Arxius Municipals, integrada per 250 arxius, així com suport a accions de patrimoni cultural dels ajuntaments de la província.

XVIII Fòrum Auriga


 

 

Els propers dies 24 i 25 de novembre celebrem el XVIII Fòrum Auriga a Lloret de Mar (Capital de la Cultura Catalana).
 

Us podeu descarregar el programa aquí
 

Trobareu el programa al web de la revista Auriga on també us podeu inscriure si esteu interessats: www.auriga.cat
 
 
 

El Consorci del Patrimoni de Sitges augmenta el pressupost un 10,66%


El Consell General aprova el Pla de Treball del 2024, que preveu tres exposicions pròpies, i inicia els tràmits per desbloquejar la reforma del Museu Romàntic.
 
 
El Consorci del Patrimoni de Sitges (CPS) augmentarà el seu pressupost un 10,66% en l’exercici del 2024, segons va aprovar ahir el Consell General de l’organisme, reunit en caràcter ordinari al Saló d’Or del Palau de Maricel.

Planificació estratègica de museus i centres patrimonials


Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC)
 

L’AMC, amb el suport de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, ha dissenyat el manual pràctic “Planificació estratègica de museus i centres patrimonials” amb la finalitat d’oferir als professionals dels museus i del patrimoni eines útils per millorar les seves competències en la gestió estratègica dels equipaments patrimonials.