Marta Marín-Dómine, nova directora del Born Centre de Cultura i Memòria
Doctora en Estudis de la Traducció i Interculturalitat, Marín-Dómine és Premi Ciutat de Barcelona 2019 en la categoria d’assaigs, ciències socials i humanitats pel seu llibre ‘Fugir era el més bell que teníem’
L’Ajuntament de Barcelona ha resolt així la convocatòria del concurs per a la provisió, pel sistema de lliure designació, de la direcció del Born CCM que es va iniciar l’abril de 2021
Marta Marín-Dómine (Barcelona, 1959) ha estat escollida per dirigir el Born Centre de Cultura i Memòria a partir d’aquest setembre. Doctora en Estudis de la Traducció i Interculturalitat, llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona, i especialista en temes de memòria i cultura, Marín-Dómine assumirà el càrrec a mitjans de setembre, assumint l’encàrrec de direcció dissenyat per la Regidoria de Memòria Democràtica i l’ICUB.
S’ha valorat la seva experiència en la reflexió sobre les polítiques públiques de memòria des de la perspectiva que memòria i cultura constitueixen una unitat, i el seu encaix en l’Estratègia el Born CCM 2023. Lloc, ciutat i memòria, que és el marc de referència de la convocatòria. En aquest sentit, tal com assenyala ella mateixa, en el Born CCM hi “conflueixen diversos objectius: un espai polivalent de conservació i valoració del patrimoni, la transmissió de coneixements a l’entorn de la memòria, l’aproximació de la memòria com a fenòmen polític i social, i per tant, cultural”.
Marta Marín-Dómine, nova directora del Born Centre de Cultura i Memòria
Marín-Dómine ha estat fins ara directora del Centre d’Estudis sobre Memòria i Testimonis Laurier (CMTS), de Canadà, un espai d’exploració de la memòria creat al 2013 centrat en la investigació interdisciplinària i de confluència per a acadèmics i artistes que treballen en l’àmbit de la representació de la memòria i els estudis testimonials. Marín-Domine exerceix també la docència en Literatura Peninsular a la Wilfrid Laurier University de Waterloo.
Va ser premi Ciutat de Barcelona 2019 d’assaigs, ciències socials i humanitats pel seu llibre Fugir era el més bell que teníem (El vol era el més preciós que teníem), un relat biogràfic com a exercici de memòria col·lectiva sobre l’exili, el desarrelament i la ciutat de Barcelona.
La nova directora del Born CCM ha col·laborat amb grups de recerca sobre Memòria i Literatura Testimonial a la Universitat de Barcelona i a la Université Paris-Sorbonne. Autora dels documentals Argentinians in Toronto i Mémoire juive 1932-1945, també és la creadora de la instal·lació artística Je vous offre les oiseaux / Us ofereixo els ocells (MUHBA 2017), encarregada pel Comissionat de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona en homenatge a les víctimes dels camps nazis.
___________________________________________________________________
2 comentaris
"La memòria sempre fa nosa políticament"
"La memòria sempre fa nosa políticament", diu Marta Marín-Dòmine, directora del Born Centre de Cultura i Memòria, a l'entrevista que li ha fet Maria Palau i publicada a el PuntAvui el 27 de gener de 2022.
Si vols llegir l’entrevista sencera clica aquí
"No donaré veu a l’extrema dreta, això ja t’ho dic clarament. Grans pensadors com Noam Chomsky m’ho criticarien. Ell sempre va dir que fins i tot s’ha de deixar parlar als negacionistes de l’holocaust, perquè si estem convençuts que tenim la raó, què ens ha de fer por? Però jo no els donaré veu, no, perquè en aquests moments hi ha un perill molt gran de presa d’espai públic de l’extrema dreta especialment a tot arreu."
Bona lectura
Un Born divers
Marín-Dòmine vol dur al centre cultural del jaciment una visió de la memòria alliberada del “victimisme”: “No podem convertir Barcelona en un alberg del dolor”
Article de Maria Palau i publicat a El PuntAvui el 28 d'octubre de 2021. Si vols llegir l’article sencer clica aquí
"Un estudi recent del comportament del públic ha posat de manifest el que de fet no és cap sorpresa: que el Born encara no ha trobat el seu lloc en el mapa cultural de la ciutat."
Bona lectura