Enric García Domingo, nou director general del Museu Marítim de Barcelona


La nova direcció afronta el repte de situar l’MMB entre els millors museus marítims del món.
 

Enric Garcia Domingo és el nou director general del Consorci de les Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona. Fins ara cap de l’Àrea de Col·leccions i Recerca del Museu Marítim, García pren el relleu a Elvira Mata, que es jubila després de 34 anys treballant a la institució.

Després de la restauració integral del conjunt arquitectònic de les Drassanes Reials al 2013 i la culminació del projecte museogràfic al 2018, el director afronta una etapa nova del Museu Marítim de Barcelona amb el repte de situar-lo entre els millors museus marítims del món. Un museu que al gener va celebrar un 80è aniversari agredolç amb una forta davallada de visitants per la pandèmia. D’entrada, ara la nova direcció es planteja un repte molt clar: reivindicar el paper del mar en les nostres vides, no només des del passat, sinó també en el present i en el futur.
 
 

Enric Garcia Domingo, nou director del Museu Marítim de Barcelona
 
 

La temàtica marina, rica i estimulant

Segons Enric García, “la temàtica marítima és una de les més riques, completes i estimulants que hom pugui veure i viure en un museu“. El nou director explica que una de les grans aventures de l’ésser humà no és altra que “la superació de les barreres, físiques i mentals”, totes aquestes simbolitzades “per una mar sense fronteres visibles“. Segons Enric García, en el “fet marítim” hi és tot: la humanitat i la natura, la producció tecnològica i la creativitat artística, la raó i la superstició o la guerra i la pau.

Des d’un punt de vista més personal i apassionat, la nova direcció del museu vol contribuir també a la celebració del mar, a veure i viure el mar amb alegria.
 

Apassionat de la història marítima

Des de principis dels anys 90, Enric García s’ha dedicat a l’estudi de la història marítima, aprofundint sobretot en el món del treball i les professions a la marina mercant. Es va doctorar en història contemporània a la Universitat de Barcelona l’any 2013 amb una tesi sobre el treball a la marina mercant espanyola en la transició de la vela al vapor. Força actiu en el món acadèmic, ha escrit diferents articles en revistes especialitzades i llibres sobre història marítima. Actualment, participa en el projecte europeu de recerca SeaLit Project i és membre actiu del grup de recerca Treball, Institucions i Gènere TIG de la Universitat de Barcelona.

    
 

___________________________________________________________________________