Els mapes culturals com a eina de planificació i desenvolupament

Nancy Duxbury | Culture and Local Governance

Amb l’objectiu de mostrar com els mapes culturals esdevenen una eina important de planificació i desenvolupament per a governs, investigadors i especialistes del sector cultural, els diferents articles que composen aquest monogràfic analitzen l'ús dels mapes en situacions i contextos geogràfics ben diversos.

Des dels processos de rehabilitació i renovació d’un nucli històric a la investigació etnogràfica en una perifèria de la zona urbana; per mitigar l’envelliment suburbis als processos de planificació cultural més generalitzats... En definitiva, mostren com els mapes culturals possibiliten la definició, estructuració i creació d’alternatives i polítiques culturals d’èxit per al territori, de conciliar dimensions culturals tangibles i intangibles, així com els efectes en la participació, la inclusió i la construcció de relacions.

Entre els diversos articles pot trobar-se ‘Cultural Mapping and Urban Regeneration: Analyzing Emergent Narratives about Bilbao, on es tracta el rol de la cultura en la regeneració urbana que ha viscut la ciutat: des de l’efecte Guggenheim a les propostes que fomenten la responsabilitat democràtica en la gestió de la ciutat, els autors conclouen amb una sèrie de propostes per tal implementar un mapa cultura participatiu i identificar-ne així els efectes indirectes de les ICC a la ciutat.

Aquest monogràfic ha estat fruit de les aportacions elaborades per la conferència ‘Mapping Culture: Communities, Sites and Stories’ organitzada pel Centre d’Estudis Socials (CES) de la Universitat de Coimbra (Portugal), entre el 28 i el 30 de maig de 2014.

Recordeu que si voleu accedir a qualsevol dels articles d’aquesta revista o d’altres que podeu trobar al nostre repositori de Pinterest, només cal que sigueu membres d’interacció i demanar-nos còpies dels articles que us siguin d’interès enviant-nos un missatge.


 

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris