Ecomuseums 2012

Green Lines Institute for Sustainable Development

Ahir,  12 de novembre de 2014 es va celebrar a Santa Coloma de Gramenet la XXVII Jornada de la Xarxa de Museus Locals, sota el lema: “El patrimoni cultural local des del museu: els reptes d'una gestió integral”. Va obrir la jornada Peter Davis, professor emèrit de Museologia al Centre Internacional pels Estudis Culturals i Patrimonials de la Universitat de Newcastle. Aprofitem l’ocasió per presentar-vos les actes de la 1a conferència internacional sobre ecomuseus, museus comunitaris i comunitats vives, editades per Davis i altres acadèmics britànics. El conjunt de ponències tracten sobre els nous reptes i oportunitats de la museologia comunitària, així com sobre l’evolució de les pràctiques en matèria d’ecomuseus i l’expansió geogràfica del concepte des dels seus inicis a finals de la dècada dels 60 a França. S’hi analitzen també aspectes teòrics i pràctics de la sociomuseologia; s’observa com s’articulen les intervencions ecomuseològiques en les relacions entre territori, comunitat i patrimoni o entre natura, cultura i comunitats, o quin paper tenen els ecomuseus en la conservació de l’artesania tradicional.

S’hi aborden també altres qüestions com la relació entre turisme, entorn i sostenibilitat; com treballen els ecomuseus amb les cultures minoritzades o indígenes; quin significat té el patrimoni cultural intangible per a les comunitats locals i quin paper han de jugar els ecomuseus en la seva protecció. S’hi tracten també  qüestions relatives a l’arquitectura, la planificació de l’espai i la inclusió comunitària des del punt de vista dels ecomuseus o aspectes conceptuals, reptes i oportunitats dels ecomuseus urbans i el patrimoni industrial. El recull inclou un article de Gabriel Alcalde i de Josep Manuel Rueda Torres sobre ecomuseologia i museus locals a Catalunya entre 1975 i 1985.

PDF Ecomuseums 2012. 1st international conference on ecomuseums, community museums and living communities

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris