Estratègies Culturals: claus per a una cultura local més participativa i eficaç
Com es poden millorar les estratègiers culturals a escala local? Aquesta és la pregunta central del treball de John Wright, que analitza com es dissenyen, implementen i avaluen les polítiques culturals en diferents ciutats del Regne Unit. A través de tres casos d’estudi (Wigan, Belfast i Sheffield), l’autor posa en relleu la manca d’avaluació estructurada, la necessitat d’una major participació ciutadana i la importància d’alinear la cultura amb altres polítiques públiques. Un estudi interessant per interrogar-nos sobre les nostres pràctiques i com podem millorar les estratègies culturals a les nostres ciutats.
Els principals resultats que s'extreuen de la recerca són els següents:
- Manca d’avaluació estructurada: Actualment, les estratègies es mesuren per accions realitzades (outputs) i no pel seu impacte real (outcomes).
- Participació limitada: Tot i els esforços en pressupostos participatius i tallers ciutadans, la gestió cultural encara és massa centralitzada.
- Cultura i altres sectors: L'alineació amb polítiques d’economia, salut i educació és essencial, però encara queda camí per recórrer.
-
Relacions a llarg termini: Les estratègies culturals són processos vius La confiança entre autoritats, comunitats i sectors culturals es construeix amb el temps i requereix un compromís continu.
Una de les principals conclusions de l'informe és que les estratègies culturals no poden ser simples documents, sinó processos vius i adaptatius. Perquè siguin realment efectives, cal una avaluació més rigorosa i una implicació ciutadana més autèntica. A més es destaca que el futur de la cultura local passa per la col·laboració, la innovació i la connexió amb altres polítiques socials.
Podeu descarregar-vos el document:
Wright, J. (2024). Cultural strategies and local cultural decision making. Culture Commons. Centre for Cultural Value culturecommons.uk
_________________________________________________________________________________________