Explicar-ho a l’àvia: museus i desenvolupament local
Diuen que Albert Einstein va dir que no entens una cosa del tot fins que no ets capaç d’explicar-la a la teva àvia. Podríem posar en dubte l’aforisme: per què ha de ser precisament l’àvia? Per què hem de suposar que les àvies saben menys coses que nosaltres? Si més no, la frase que s’atribueix al físic d’origen alemany fa referència a un dels elements claus de l’educació competencial: la transferència. Aquells alumnes que són capaços d’explicar als seus companys allò que no entenen han assolit un domini expert de la competència en qüestió. Doncs bé, l’informe que l’OCDE va presentar el desembre de 2017 és un cas de transferència. Es titula «Culture and local development: maximising the impact».
Imatge: Pat Herman
El subtítol esclareix la finalitat i la natura de l’informe: "A Guide for Local Governments, Communities and Museums”. És a dir, el document és l’embrió d’una guia amb la qual l’OCDE vol impulsar el desenvolupament local a través de les institucions museístiques. La primera frase del text ho fa evident: “Museums and cultural heritage sites are powerful assets for local development” (p. 5). I per què afirmem que “Culture and Development” és un cas de transferència? Com la majoria de documents d’aquestes característiques sorgeix d’una sèrie de grups de treball heterogenis en els quals han intervingut responsables de museus, representants de governs locals, experts i investigadors acadèmics. Les conclusions d’aquestes sessions s’han sintetitzat a fi d’elaborar una guia pràctica per museus i administracions locals. Aquesta n’és la versió pilot.
La voluntat de crear aquesta guia sorgeix de la necessitat de trobar noves maneres de mesurar l’impacte de les organitzacions culturals en el territori. Al mateix temps, vol satisfer la demanda de les diverses parts interessades de conèixer exemples de bones i males pràctiques (“what works and what does not”), però també quins nous models de governança i de finançament poden desenvolupar. Així, la guia vol donar un cop de mà a l’hora de dissenyar estratègies efectives per promoure el desenvolupament local a través de la cultura. Per tant, el document pretén:
- identificar quines polítiques i quins indicadors poden ajudar els ajuntaments i els museus locals a incrementar l’impacte del patrimoni cultural;
- construir una repositori de bones pràctiques;
- extreure lliçons pel que fa a la implementació de polítiques en diverses àrees.
Imatge: Adam Jones
I és que els museus ja no són només contenidors de cultura. A la introducció Xavier Greffe parla dels valors intrínsecs i extrínsecs dels museus. Mentre que els primers són “the aesthetic and cognitive benefits deriving from museums’ collections” els segons tenen a veure amb “the creation of jobs and income related to museums’ activities; the ability of visitors to have empathy for others and thus to consolidate social capital; improved behaviours for social inclusion, well-being and health, etc.” (p. 8). Des d’aquest punt de vista, els museus han de vetllar per la sostenibilitat, tal com afirmava l’International Council of Museums (ICOM) el 2011:
Sustainability is the dynamic process of museums based on the recognition and preservation of tangible and intangible heritage with the museums responding to the needs of the community. To be sustainable, museums, through their mission, must be an active and attractive part of the community by adding value to the heritage and social memory" (p. 8).
A partir d’aquestes idees, el document busca donar consells tant a les administracions com als museus.
La infografia següent mostra l’estructura de la guia i els temes en què es focalitza:
A l’inici de cada apartat es resumeixen les propostes claus que poden dur a terme els ajuntaments i les institucions. Per exemple, en el capítol “Managing the relationship between local government and museums to maximise the impact on local development” es mostra aquesta taula:
En definitiva, l’OCDE vol potenciar el paper dels museus ampliant-ne la seva funció social. A Interacció ja fa temps que ens fem ressò dels documents de diverses organitzacions internacionals o supranacionals en matèria de cultura. I encara que l’èmfasi en el sector cultural sembla encoratjador, hem d’estar alerta: la cultura no es pot convertir en l’instrument d’altres objectius. Volem una cultura significativa i no una cultura instrumental. Tant de bo tots puguem entendre-ho i explicar-ho a les nostres àvies.
Per a més informació, podeu consultar el document:
El 2019 es va publicar la versió en castellà:
OECD/ICOM (2019), "«Cultura y desarollo local: Maximizar el impacto. Una guía para gobiernos locales, comunidades y museos»", OECD Local Economic and Employment Development (LEED) Papers, No. 2019/07, OECD Publishing, Paris
Inicieu sessió o registreu-vos per enviar comentaris
- blog de Interacció
- 2339 lectures