Apunts

Reivindicació de la cultura digital. Premis Ciutat de Barcelona 2024


Quin conjunt d’extraccions, agències i recursos fan possible que puguem conversar en línia amb una eina de generació de textos o obtenir imatges en qüestió de segons?
 

Ja se sap els noms dels guanyadors dels Premis Ciutat de Barcelona 2024. Es tracta de 16 guardons que distingeixen obres o accions que van excel·lir al llarg de l’any passat en les categories de ciència i cultura.

Els guardons municipals, que enguany celebren la 75a edició, han sumat dues noves categories en l’edició de 2024, una de les quals s’especialitza en l’àmbit de la cultura digital.

Obert el concurs per dirigir el Mercat de les Flors


El Consorci Mercat de les Flors ha publicat les bases del procés de selecció per assignar la plaça del/la Director/a 
 

El consorci Mercat de les Flors, constituït per l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, ha publicat les bases del procés de selecció per assignar la nova direcció, després que finalitzi la d’Àngels Margarit, que en va ser nomenada directora el desembre del 2016.

Aquest 2025 el CoNCA posa l’accent en les condicions de treball que es donen a la cultura


Al llarg de l’any es duran a terme diferents accions per analitzar la situació actual de les condicions de treball i les relacions laborals a l’àmbit cultural. Alguns dels temes a tractar són la manca de formalització de contractes per escrit i l’extrema intermitència amb llargs períodes d’inactivitat.
 

Ahir al matí han tingut lloc les dues primeres reunions d’escolta activa al sector cultural. En el període d’un mes, el Plenari del CoNCA s’haurà reunit amb les associacions articuladores d’artistes, tècnics i creadors, però també d’empresaris, productors, distribuïdors i exhibidors, dels diferents àmbits de la cultura i de les arts.

Els meus millors consells, de Yolanda Esteve Giner


Yolanda Esteve Giner és llicenciada en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona, Màster en Gestió Cultural també per la UB i Postgrau en Direcció d’organitzacions i recursos humans per la UManresa-UAB i ha treballat sempre en l'àmbit de la gestió cultural.

Actualment és tècnica de cultura de l’Ajuntament de Manresa, on coordina projectes en l’àmbit de la literatura, la lectura i la divulgació del coneixement com el Festival literari Tocats de Lletra, la plataforma digital Manresa Ciutat Àgora, i els programes de xerrades de pensament Cosmògraf, El bosc pensa, Pessics de saviesa i Pessics de vida, entre d’altres. 

10a edició del Cercle de Comparació Intermunicipal de Serveis Culturals


 Els serveis culturals municipals avancen en la recuperació, però encara lluny del 2019
 

La Diputació de Barcelona ha publicat l’informe de resultats de la 10a edició del Cercle de Comparació Intermunicipal (CCI) de Serveis Culturals, una eina clau per a l’anàlisi i la millora de la gestió cultural local.  Amb la participació de 31 municipis de més de 10.000 habitants, aquest estudi ofereix una radiografia detallada sobre l’estat i evolució dels serveis culturals municipals a la província de Barcelona.

1

Convocatòria de subvencions de cultura popular i tradicional 2025


L'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona convoca el ajuts per a activitats de cultura popular i tradicional a realitzar dins de la demarcació durant l'any 2025, organitzades per entitats culturals i federacions culturals sense finalitat de lucre. 
 

Les subvencions concedides s’hauran de destinar a finançar projectes executats entre l’1 de gener de 2025 i el 31 de desembre de 2025 i seran compatibles amb qualsevol altra concedida per altres administracions o ens públics o privats i també per d’altres àrees de la Diputació de Barcelona per a la mateixa activitat.

Aprovació del Projecte de Llei del patrimoni cultural immaterial, el text començarà el tràmit parlamentari

El text, que ara començarà el tràmit parlamentari, té com a objectiu situar el patrimoni cultural immaterial català al màxim nivell de reconeixement patrimonial i jurídic.
 

El Consell Executiu ha donat llum verda al Projecte de llei del patrimoni cultural immaterial, que té com a objectiu salvaguardar aquest patrimoni, que inclou els usos, les pràctiques, les representacions, les expressions, els coneixements, les activitats i les tècniques, que les comunitats, els grups o les persones reconeguin com a part integrant del seu patrimoni cultural. El text també protegirà els béns mobles i immobles, i els espais culturals i naturals als quals estan lligades aquestes pràctiques.
 

La Sindicatura de Comptes diu que els ajuts a projectes culturals es concentren en pocs beneficiaris i de forma recurrent


La Sindicatura de Comptes de Catalunya ha emès l’informe 29/2024, relatiu als ajuts a projectes culturals en les modalitats d’aportacions reintegrables i subvencions, exercicis 2018-2022. Hi ha una elevada concentració i recurrència dels beneficiaris.
 

Sennett explora al llibre L’intèrpret. Art, vida i política l’impuls humà cap a la interpretació


«El món enter és com un escenari; homes i dones no són més que actors.» Al vostre gust, de William Shakespeare Richard Sennett subscriu aquestes paraules i en fa el punt de partida de L’intèrpret, un assaig dedicat a l’art, la vida i la política.
 

El sociòleg Richard Sennett (Chicago, 1943) és un pensador de referència. Ha estat professor a universitats tan prestigioses com el Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, Harvard, la Universitat de Nova York i la London School of Economics.

Subvencions per al funcionament i activitats dels museus de Catalunya 2025


Resolució CLT/260/2025, de 27 de gener, publicada al DOGC número 9343, de 5 de febrer de 2025

S'obre la convocatòria per a la concessió de subvencions, en règim de concurrència competitiva, per al funcionament i les activitats dels museus de Catalunya per a l'any 2025 (CLT007).