La biennal nòmada europea se celebrarà en onze municipis metropolitans entre el 8 de setembre i el 24 de novembre


Manifesta aborda certs temes crítics globals des del punt de vista d’una ciutat o regió europea amfitriona que, en el cas d’aquesta edició, és Barcelona i les onze ciutats metropolitanes. Els temes principals de la biennal seran ‘Imaginant futurs’, ‘Cuidar i ser cuidats’ i ‘Equilibrant conflictes’
 

230801_biennal_dart_manifesta_web.jpgLes Tres Xemeneies, el futur hub audiovisual de la Generalitat, que s’obrirà al públic per primer cop; el monestir de Sant Cugat, emblema del llegat medieval català, i la casa Gomis, a tocar de l’aeroport, símbol del patrimoni amenaçat seran algunes de les seus principals de la biennal Manifesta 15, que tindrà com a nucli l’antiga editorial Gustavo Gili de Barcelona. La biennal Manifesta 15, que se celebrarà del 8 de setembre al 24 de novembre del 2024, aborda certs temes crítics globals des del punt de vista d’una ciutat o regió europea amfitriona que, en el cas d’aquesta edició, és Barcelona i les onze ciutats metropolitanes. Els temes principals seran ‘Imaginant futurs’, ‘Cuidar i ser cuidats’ i ‘Equilibrant conflictes’. El programa de la biennal a cadascuna de les ciutats metropolitanes inclourà intervencions, exposicions i projectes en llocs emblemàtics proposats pel representant artístic local.

Manifesta assumeix el repte d’expandir-se d’una perspectiva de ciutat, en el cas de Manifesta 15 Barcelona, a una escala regional amb 5,1 milions d’habitants en el compromís d’abordar la producció cultural amb un enfocament descentralitzat i col·laboratiu.

La diputada de Cultura i vicepresidenta tercera de la Diputació de Barcelona, Candela López, ha destacat que la celebració de Manifesta15 va més enllà de la ciutat de Barcelona com a seu principal: "Per primera vegada altres ciutats de l’entorn formaran part d’aquesta proposta cultural amb una mirada diversa, transversal i enriquidora". I ha afegit que les onze ciutats de fora de Barcelona que participen en el projecte “seran l’escenari de la connexió entre la cultura i la societat civil que proposa la biennal, en un context que representa l’essència de la societat mediterrània, oberta sempre a la relació amb altres pobles, cultures i formes de vida”. Candela López ha subratllat també el desig que els projectes presentats “enriqueixin la realitat cultural, social, urbanística i ambiental de les ciutats”.

En l’acte d’aquest dimecres, es van trobar també els representants polítics de les dotze ciutats que trenaran l’esdeveniment; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el nou secretari d’estat de Cultura del govern espanyol, Jordi Martí, durant el mandat del qual a la regidoria de Cultura del consistori barceloní es va fer l’aposta per la Manifesta. Tots els presents van fer gala del convenciment que aquest festival és el que la regió metropolitana (“la ciutat o la Barcelona dels 5 milions d’habitants”, segons Martí) necessita per fer un salt endavant.

Després d’un any de recerca duta a terme a tota la regió, Manifesta va encarregar a deu col·lectius artístics que exploressin, a escala metropolitana, les narratives i reptes locals alternatius predominants en la divulgació global: creixement i decreixement, protecció del medi ambient, curació i reparació. Prenent com a punt de partida la investigació prebiennal, el programa de Manifesta 15 es presentarà mitjançant tres clústers a la regió metropolitana. Els clústers de Manifesta 15 uneixen projectes situats en múltiples seus a diverses ciutats al voltant de tres temes principals de la biennal: ‘Imaginant futurs’, ‘Cuidar i ser cuidats’ i ‘Equilibrant conflictes’.
 

Seus
 

El viatge de cada clúster comença en un lloc d’exposició que simbolitza el seu tema general. Les Tres Xemeneies, situades al litoral entre Barcelona, Sant Adrià de Besòs i Badalona seran la seu del punt de partida d’un dels tres grans temes de Manifesta, ‘Imaginant futurs’. En concret, serà l’edifici Turbines de les Tres Xemeneies, on hi haurà el futur Catalunya Mèdia City.

El Monestir de Sant Cugat, símbol històric d’espiritualitat i reflexió, serà la seu principal del tema ‘Cuidar i ser cuidats’. La Casa Gomis, una vil·la de propietat privada construïda seguint els principis arquitectònics racionalistes, situada al paisatge natural del Prat de Llobregat, a prop de l’aeroport , serà on s’iniciï el tema ‘Equilibrant conflictes’.

L’antiga editorial Gustavo Gili, a Barcelona, funcionarà com a nucli de Manifesta 15, presentant projectes d’arxiu centrats en el passat colonial i les seves repercussions, els moviments contraculturals durant l’auge i la caiguda de la dictadura franquista i les històries de renovació educativa catalana.

El programa de la biennal a cadascuna de les ciutats metropolitanes participants inclourà intervencions, exposicions i projectes en llocs emblemàtics proposats pel representant artístic local. En diàleg amb aquest programa, Manifesta 15 ha convidat destacades biennals i organitzacions culturals internacionals a col·laborar en la coproducció o exhibició d’obres destacades dels seus encàrrecs recents. A més de la varietat de seus per ciutat metropolitana, cada ciutat acollirà una setmana temàtica festiva durant les dotze setmanes que dura la biennal.
 
 

Els representats dels municipis participants a la Manifesta15
 
 

Equip artístic de Manifesta 15
 

L’equip està format per la mediadora creativa de Manifesta 15, la comissària portuguesa Filipa Oliveira; onze representants artístics de les onze ciutats metropolitanes; Ariadna Amat Garcia (Badalona); Penélope Cañizares Bellido (Cornellà de Llobregat); Cristina Castells Tort (El Prat de Llobregat); Raquel Morcillo García (Granollers); Mireia Mascarell Llosa (L’Hospitalet de Llobregat); Gisel Noè (Mataró); Óscar Abril Ascaso (Sabadell); David Linares Ramos (Sant Adrià de Besòs); Joan González Cano (Santa Coloma de Gramenet); Andreu Dengra Carayol (Sant Cugat del Vallès); Imma Vilches García (Terrassa) i la directora de Manifesta, Hedwig Fijen.

A més a més del programa transdisciplinari que reunirà l’equip artístic de Manifesta 15, s’estan desenvolupant col·laboracions institucionals amb organitzacions culturals clau de Barcelona. Participants S’han convidat persones i organitzacions culturals locals i regionals a formar part de Manifesta 15 com a participants. 10 projectes dels 262 presentats, han estat seleccionats per un jurat que va examinar en dotze dies tots els projectes  presentats mitjançant una convocatòria oberta. Els participants seleccionats són: Claudia Pages, JokkooCollective, La Casa dels Futurs, Lola Lasurt, Matias Daporta, Metropolis, Nora Ancarola, Rosa Tharrats & Gabriel Ventura, Tornen les Esquelles i Transductores. Els projectes tracten sobre els assumptes centrals en la biennal, des de disciplines diverses com l’art, l’ecologia, la sostenibilitat, l’urbanisme o l’arquitectura. La llista definitiva ampliada de participants a Manifesta 15 es publicarà a la primavera de 2024.


 
 

 Consulteu el web de Manifesta 15 Barcelona per a més informació sobre la biennal. 
  _________________________________________________________________________________________

La informació procedeix de les webs i canals de comunicació de Manifesta15 i Diputació de Barcelona