Aquest 2025 el CoNCA posa l’accent en les condicions de treball que es donen a la cultura


Al llarg de l’any es duran a terme diferents accions per analitzar la situació actual de les condicions de treball i les relacions laborals a l’àmbit cultural. Alguns dels temes a tractar són la manca de formalització de contractes per escrit i l’extrema intermitència amb llargs períodes d’inactivitat.
 

Ahir al matí han tingut lloc les dues primeres reunions d’escolta activa al sector cultural. En el període d’un mes, el Plenari del CoNCA s’haurà reunit amb les associacions articuladores d’artistes, tècnics i creadors, però també d’empresaris, productors, distribuïdors i exhibidors, dels diferents àmbits de la cultura i de les arts. Aquestes reunions han de servir per obtenir una primera diagnosi de la situació actual de les condicions de treball en el sector cultural.
 

Reunió amb el sector de les arts escèniques [foto: CoNCA]
 

La voluntat del CoNCA és contribuir a la millora de les condicions de treball del conjunt de treballadors i treballadores de la cultura, per això durà a terme aquest 2025 un seguit d’iniciatives com ara l’escolta del sector; l’encàrrec d’un estudi sobre les condicions laborals en els serveis externalitzats dels equipaments culturals públics ; una enquesta que es publicarà a l'Informe anual sobre l’estat de la Cultura i de les Arts a Catalunya, i un CoNCA_Lab a finals d’any, que culminarà aquest procés.

Pel que fa a l’estudi sobre les condicions laborals en els serveis externalitzats dels equipaments culturals públics, cal destacar que es vol focalitzar en les feines vinculades a l’activitat cultural de l’equipament, sigui en la generació del coneixement (documentació i tractament de fons, producció de continguts, etc.) o en la prestació de serveis de mediació pública (taquillatge, acomodació, activitats educatives, visites guiades i altres).

També es vol recuperar l’enquesta que es va realitzar l’any 2013 amb l’objectiu d’aconseguir una aproximació a la situació actual de les condicions de treball en el sector cultural català i la seva incidència en el desenvolupament professional i en el benestar personal dels professionals que hi presten els seus serveis. Està previst que els resultats de l’enquesta siguin publicats a l’Informe anual del CoNCA, que està previst presentar el proper mes de juliol.

Tot aquest procés de recollida d’evidències i de documentació veurà la llum a finals d’any amb un CoNCA_Lab que presentarà la diagnosi realitzada i plantejarà un full de ruta actualitzat amb accions concretes per a la millora de les condicions de treball dels professionals de la cultura i de les arts.

   


 



 _________________________________________________________________________________________

La informació i les imatges procedeixen de les webs i canals de comunicació del CoNCA