La Sindicatura de Comptes diu que els ajuts a projectes culturals es concentren en pocs beneficiaris i de forma recurrent


La Sindicatura de Comptes de Catalunya ha emès l’informe 29/2024, relatiu als ajuts a projectes culturals en les modalitats d’aportacions reintegrables i subvencions, exercicis 2018-2022. Hi ha una elevada concentració i recurrència dels beneficiaris.
 

Els ajuts a projectes culturals en les modalitats d’aportacions reintegrables i subvencions són un tipus d’ajuts atorgats per l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) per al finançament de projectes culturals. La seva característica principal, que els diferencia d’altres ajuts, és que tenen una part anomenada aportació reintegrable, que el beneficiari ha de retornar en la seva totalitat i no merita interessos, i una part de subvenció, que s’ha de retornar en funció dels ingressos obtinguts per l’explotació del projecte subvencionat.


L’objectiu principal de la fiscalització és concloure si els ajuts a projectes culturals en la doble modalitat d’aportacions reintegrables i subvencions són un instrument eficient i eficaç per assolir els objectius de contribuir a finançar projectes sòlids i viables i per incrementar l’autonomia financera de les empreses culturals en relació amb els instruments de suport de l’Administració pública.

En el període 2018-2022 es van atorgar ajuts en la doble modalitat d’aportacions reintegrables i subvencions a 600 projectes culturals de 131 beneficiaris per 52,91 M€, dels quals el 23,95% correspon a subvenció. L’import atorgat va cobrir de mitjana un 59,11% del pressupost dels projectes. 
 
Les conclusions més significatives del treball realitzat han estat les següents:
 

  • La regulació d’aquests ajuts té alguns elements que no s’ajusten totalment a la normativa vigent en matèria de subvencions.

  • El 31 de desembre de 2023 s’havia liquidat el 37,83% dels ajuts atorgats. En un 47,58% dels projectes liquidats s’havia retornat la totalitat de l’ajut (AR+subvenció).

  • El disseny establert per calcular l’import a retornar de la subvenció, i potencialment el disseny existent per determinar quan es comença a retornar-la, impliquen que la subvenció no funcioni únicament com a cobertura de risc de pèrdues sinó com un assegurament de beneficis en algunes situacions.

  • El nombre d’empreses beneficiaries és molt reduït en relació amb el nombre total d’empreses culturals de Catalunya. Hi ha una elevada concentració i recurrència dels beneficiaris. Els plans estratègics de subvencions i els programes pressupostaris corresponents no inclouen uns objectius específics relacionats amb aquests ajuts sinó només indicadors de caire pressupostari o d’execució.
     

Finalment, l’informe inclou 7 recomanacions referides, entre altres aspectes, a la revisió dels plans estratègics de subvencions, a la revisió del disseny dels ajuts i a l’establiment de sistemes d’anàlisi i valoració dels projectes i de seguiment de la seva execució.

 

Podeu consultar l'informe complet

‘Ajuts a projectes culturals en les modalitats d'aportacions reintegrables i subvencions. Exercicis 2018-2022’

         


 

_____________________________________________________________________