Desenvolupament cultural sostenible

Taylor & Francis Group | Routledge

Ja coneixeu 'The International journal of cultural policy', revista de referència en l’àmbit cultural, però us presentem aquest número (Volum 23. Número 2 – Març 2017) que es tracta d’un monogràfic relacionat amb “Polítiques culturals i desenvolupament sostenible”. ¿Com les polítiques culturals poden contribuir al desenvolupament de la sostenibilitat?

La revista aborda la cultura des de la concepció que es tracta d’una expressió cultural o artística però connecta aquesta definició amb la noció antropològica de cultura. L’anàlisi crítica que s’hi desplega es refereix a diferents nivells territorials (internacional, nacional i local) i també es centra en diferents actors i autoritats. La revista conté diferents articles que tracten la temàtica des d’òptiques diferents o bé aplicades, des de la teoria, amb perspectiva jurídica orientada als drets culturals, en relació a museus i biblioteques, des de la interculturalitat. A més a més també inclou dos ressenyes de llibres, sobre un d’ells en vam escriure fa poc (Abordar el canvi climàtic des dels museus).

Volem destacar l’article «Cultural rights and their contribution to sustainable development: implications for cultural policy» de Jordi Baltà i Milena Dragícevic. Al llarg de molt de temps la incursió del discurs sobre els drets culturals va estar obstaculitzada en els relats sobre cultura i sostenibilitat, però fa pocs any ha començat a guanyar força per l’anàlisi en profunditat de la temàtica i també per l’interès de la ONU en el tema. Aquesta aproximació ajuda a que cada cop els drets culturals es situïn en una posició més igualitària en relació als altres drets universals. El punt de partida bàsic en la complexitat dels drets culturals es relaciona amb la possibilitat d’accedir i participar de la vida cultural (vessant democratitzadora i democràtica); i per això cal implementar mesures instrumentals. De fet, la participació es constitueix com una peça clau en la posada en marxa dels drets culturals, tant a nivell individual com col·lectiu i tenint en compte totes les particularitats d’unes i altres persones. D’altra banda les oportunitats de participar també es presenten com un desafiament en termes de drets culturals. En aquest àmbit pren força la diversitat i la seva complexitat per a que la mateixa tingui capacitat de decisió. Aquest fet fa que calgui prendre especial atenció als grups minoritaris, per assegurar l’avenç d’un dret universal com aquest. La sostenibilitat ha de ser tinguda en compte en relació als ecosistemes culturals diversos i la seva perdurabilitat amb l’objectiu d’assegurar l’accés, representativitat, participació i creació de tots i totes.


Podeu consultar aquesta revista al Centre d’Informació i Documentació

Recordeu! Si sou membre d'Interacció, per fer peticions d’articles escriviu un missatge privat al Centre




Inicieu sessió o registreu-vos per enviar comentaris.