Aportacions a una futura llei de drets culturals a Catalunya
Aportacions a una futura llei de drets culturals a Catalunya: : reptes i reflexions des dels sectors artístic, cultural i creatiu
Nou article d’Anna Villarroya i Marta Casals (CRICC) amb el professor Ricardo Klein (UV). S’hi examina i analitza críticament les contribucions d’un grup divers d’actors culturals que van participar en les sessions de grups de discussió organitzades com a part de la consulta pública celebrada entre 2022 i 2023 pel Govern català per al desenvolupament d’una futura Llei de drets culturals a Catalunya. Aquest estudi problematitza les quatre dimensions clau que es van debatre en les sessions de grups de discussió.
En primer lloc, analitza l’accés a la cultura, destacant les barreres i els facilitadors. En segon lloc, explora la participació cultural, abordant les complexitats de la promoció de públics actius, la creació individual i col·lectiva i la participació en la governança cultural. En tercer lloc, investiga la interseccionalitat del gènere en les pràctiques culturals, subratllant els reptes als quals s’enfronten les dones i les minories de gènere. Finalment, analitza la professionalització de la cultura, assenyalant les precàries condicions laborals del sector.
L’article aporta proves de la integració dels drets culturals en les polítiques, reflexionant sobre els contextos sociopolítics que els donen forma.
Podeu sol·licitar-ne una còpia al Centre d’Informació i Documentació (CIDOC) a través del correu electrònic cidoc@diba.cat ó el Servei de consulta bibliogràfica en línia.
Cita bibliogràfica
Klein, Ricardo; Villarroya, Anna; & Casals-Balaguer, Marta (2024). Contributions to a future law on cultural rights in Catalonia: challenges and reflections from the artistic, cultural and creative sectors. International Journal of Cultural Policy, published online: 05 Nov 2024. 16 p. https://doi.org/10.1080/10286632.2024.2423701
_____________________________________________________________________
La informació i les imatges procedeixen del Centre de Recerca en Informació, Comunicació i Cultura de la Universitat de Barcelona (CRICC)