La setmana de la Fira del Circ de Catalunya Trapezi 2023


El proppassat dimecres, 10 de maig, s'inaugurà la 27a edició de la Fira Trapezi amb una nova direcció artística a càrrec de Cristina Cazorla i Alba Sarraute i amb l'objectiu de recuperar els espais oberts de la ciutat i donar suport al talent local. A la fira, on s'han acreditat més de 300 professionals, s'ha presentat un informe que analitza l'estat de salut del sector.
 
 
Com cada any, la Fira Trapezi organitza un punt de trobada del sector del circ per tal d’afavorir vincles i complicitats entre professionals i entitats del món del circ, promoure el treball artístic, presentar creacions actuals i proposar possibles col·laboracions. Les jornades professionals Trapezi Pro Catalan Arts s’han desenvolupat en format híbrid durant el 10, l’11 i el 12 de maig, amb activitats presencials a Cal Massó i al teatre La Palma.

D’aquesta manera, en el marc de l’Àrea Professional s’han organitzat diverses sessions que enguany han posat  èmfasi en crear engranatges entre totes les fases del circ: des del procés de creació d’un espectacle fins a l’exhibició. També, en les diferents etapes i moments vitals de l’artista: des de la formació a la jubilació. D’altra banda, s'ha convidat a diferents companys que han liderat les activitats com La Central del Circ, COFAE, CircoRed, l’APCC i Territorio Violeta que han participat a l’Espai Pro d’aquesta edició.

Precisament, en comparació amb la passada edició, enguany s'han acreditat un centenar de persones més, fins a superar els 300 professionals. Hi ha hagut professionals de Catalunya i de l’estat espanyol, així com d’Alemanya, Bèlgica, Canadà i  Mèxic. A part dels programadors, la resta de professionals han estat distribuïdors, companyies, institucions i agents culturals.


 

Un any més, la capital del Baix Camp s'ha convertit en el centre neuràlgic del circ

 


Un informe sobre l'estat de salut del circ a Catalunya
 

En aquest context, dijous es va presentat l'informe elaborat per l'Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC). Segons la seva gerent, Cristina Tascón, el sector es troba en un moment "ambiciós" a la recerca de "conquerir nous espais i relats", si bé es mantenen reptes com superar la precarietat o apostar per la conciliació familiar. De fet, la qüestió de les cures i la maternitat en el circ s'ha introduït al programa coincidint amb la nova doble direcció de Cristina Cazorla i Alba Sarraute.

L'informe, basat en enquestes fetes a artistes durant l'any 2021, assenyala que un 20% dels professionals cobren menys de 500 euros nets al mes, mentre que un 60% en rep menys de 1.000. "Que la feina d'artista de circ és precària ja ho sabíem, però amb aquestes dades ens ho posa molt al davant i no ho podem obviar", ha denunciat Tascón. Una altra de les reivindicacions del sector és superar l'estacionalitat que s'ha associat a aquesta disciplina artística. D'altra banda, l'estudi ha descartat que existeixi un biaix de gènere en tasques concretes del món del circ, com podrien ser les feines administratives o de gestió. En canvi, sí que deixa palès que hi ha algunes disciplines que continuen feminitzades.

L'Espai Pro després de tres dies d'activitats s'ha convertit en un espai de pensament, reflexió i debat.


 

Les xifres del Trapezi


La fira, mercat estratègic organitzat per l’Ajuntament de Reus i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, ha tancat aquesta nova edició amb més de 40.000 espectadors i ha comptat amb un pressupost d'uns 531.000 euros

La setmana prèvia al Trapezi també s’ha organitzat el Trapezi a les escoles, un projecte on els infants de Reus han pogut rebre a les companyies al pati de 28 centres educatius de la ciutat. En total han gaudit d’aquesta iniciativa un total de 8.500 alumnes. 
 

_________________________________________________________________________________________

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació de Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya