Preservar la protesta
En motiu de la Setmana Internacional dels Arxius que enguany se celebra del 3 al 9 de juny, la Direcció General de Patrimoni Cultural presenta diversos projectes, entre els quals trobem; #Cuéntalo, un arxiu que neix a partir dels tuits publicats arran de la protesta feminista respecte la sentència del cas de "La Manada". L'Associació d'Arxivers- Gestors de Documents de Catalunya va arxivar aquests tuits en forma de dataset per processar-los i crear-ne una infografia.
A l'abril de 2018 es va llançar el hashtag #Cuéntalo, convidant a les dones a relatar les agressions sofertes. Després d'analitzar les dades dels primers 14 dies, aquest és el resultat, aclaparador i inèdit. Es tracta d'un document històric que compon una nova memòria col·lectiva de la violència masclista narrada en paraules de les mateixes dones. L'objectiu de #Cuéntalo és evidenciar la veracitat de les denúncies i la dimensió del conflicte.
En la tasca per la igualtat de gènere també podem trobar exemples de bones pràctiques en la gestió dels arxius com en el cas del Compromís de l’Arxiu Històric de Terrassa i l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental, amb la perspectiva de gènere; una sèries de propostes i accions en diferents àmbits de l'Arxiu com els materials que es produeixen, l'espai o la comunicació, per tal d'assolir la plena equitat entre gèneres, englobant des de les tasques internes a la imatge exterior de l'arxiu.
El Proyecto Cuéntalo és en aquest cas, un bon exemple de preservació de patrimoni col·lectiu digital, amb unconjunt de tuits arxivats en forma de dataset, que van ser capturats i preservats per l'Associació d'Arxivers - Gestors de documents de Catalunya (AAC-GD), i posteriorment processats i infografiats per un equip del Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació. En total es van recollir més de 2 milions de tuits, 160 mil dels quals contenen missatges únics i hi van participar fins a 790 mil perfils diferents.
El projecte es pot visitar a proyectocuentalo.org
Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris
- blog de Interacció
- 1266 lectures