Els FabLabs i el moviment 'maker', un nou model de producció digital
Camille Bosqué, Ophelia Noor, Laurent Ricard | Eyrolles
Una nova pràctica de producció que podria canviar el model econòmic capitalista imperant comença a imposar-se en alguns àmbits. És la revolució dels makers, un moviment en plena expansió basat en un model econòmic de democràcia productiva i justícia social, que desenvolupa el seu treball en els Fablabs, espais col·laboratius i oberts que proporcionen maquinària digital per a l'elaboració d’objectes.
«Fablabs, etc.» presenta una anàlisi dels reptes actuals del moviment maker, a partir d’un estudi de terreny i d’entrevistes a creadors, membres, fundadors i responsables d’aquest tipus d’espais.
L’obra ofereix una extensa introducció sobre el funcionament d’aquests laboratoris de fabricació digital, els seus orígens i la seva relació amb la innovació i les ciutats. Temes com l’aprenentatge a partir de la pràctica, els sistemes de producció cooperatius o el codi obert (allò que en diem «l’open source») són explicats amb tot detall per entendre aquest sistema basat en valors d’intercanvi, enginy i emancipació.
Green FabLab a Valldaura
El llibre mira amb lupa una selecció de vuit FabLabs de diversa índole: el LabFab de Rennes, la Plateforme C de Nantes, el FabLab de la Casemate de Grenoble, l’Artilect de Tolosa, el FacLab de Gennevilliers, el Net-Iki de Biarne, el Nybi.cc de Nancy i el barceloní FabLab de l’Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya. Amb tot, França és un dels països amb una major concentració de FabLabs de tot el món.
Si termes com makers, fablabs, open source o crowdsourcing no et diuen res, potser és un bon moment per fer una ullada a aquest llibre que, de ben segur, et donarà les claus per entendre aquest moviment cada vegada més present a les nostres ciutats. A Interacció 17 també dedicarem espais a debatre les característiques de la revolució maker i la seva aportació a la construcció de la ciutat. Participa-hi!
Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació
Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris
- blog de Interacció
- 4875 lectures