cooperació cultural

Projectes de cooperació cultural europea 2025. CREA-CULT-2025-COOP


 
 

L’acció Projectes de cooperació europea dona suport a projectes en què participen organitzacions dels sectors culturals i creatius de totes les mides, incloses microorganitzacions i organitzacions de mida petita, i de diferents països per dur a terme activitats sectorials o intersectorials.

S’espera que les propostes presentin una dimensió clara de cooperació transfronterera, ja que aquest és el nucli dels projectes de cooperació europea.

Informe sobre Unesco Mondiacult 2022


En preparació de la Conferència Mundial de la UNESCO sobre Polítiques Culturals i Desenvolupament Sostenible – MONDIACULT 2022 i en el marc de les converses Resiliart per captar les veus de les comunitats culturals d’arreu del món, el 22 de febrer de 2022 la Fundació EU-LAC va celebrar la “Consulta sobre l’enfortiment de la cooperació cultural birregional entre Amèrica Llatina i el Carib i la Unió Europea”. 

Projectes de cooperació cultural europea 2022. CREA-CULT-2022-COOP

    
     


El Programa Europa Creativa reuneix accions de suport als sectors culturals i creatius europeus. Aquesta convocatòria d'ajuts als projectes de cooperació dona suport a projectes que impliquin una gran diversitat d’actors actius en diferents sectors culturals i creatius. 

L'acció està ancorada en el marc polític de la secció Cultura del programa Europa Creativa i les seves qüestions transversals (inclusió, reducció de l'impacte ambiental i igualtat de gènere).

Relacions culturals: abordar la pau i l’estabilitat en contextos fràgils


Jordi Baltà | EU National Institutes for Culture - EUNIC
 

Que els programes artístics i culturals són una arma per donar veu a les comunitats marginades i per contribuir al desenvolupament inclusiu i a la cohesió social potser no és cap notícia. Aquestes bases, però, són un bon punt de partida per reflexionar des de la cultura al voltant de les nocions contemporànies de "pau", cada vegada més connectades amb el desenvolupament i la justícia social.

Xarxes culturals locals: una guia per entendre millor les seves dinàmiques


European Network of Cultural Centres | R. Iacob
 

Les xarxes d’actors culturals són un important actiu no només per als ecosistemes culturals, sinó també per a les comunitats i els territoris, que necessiten estratègies ben adaptades als seus objectius, però que sovint es troben amb reptes que poden dificultar la seva tasca.

Projectes de Cooperació Europea. Convocatòria CREA-CULT-2021-COOP


 

El Programa Europa Creativa reuneix accions de suport als sectors culturals i creatius europeus. Aquesta convocatòria d'ajuts als projectes de cooperació dona suport a projectes que impliquin una gran diversitat d’actors actius en diferents sectors culturals i creatius. 
 

L'acció pretén fomentar la cooperació entre organitzacions actives en l’àmbit cultural, augmentar la dimensió europea de creació i circulació de continguts artístics europeus, així com fomentar el desenvolupament, l’experimentació, la difusió o l’aplicació de pràctiques noves i innovadores.

Cooperativisme: alternativa cultural i de ciutat

Ivan Miró | Icaria

Institut de Cultura de Barcelona

Les ciutats han accelerat el seu canvi constant, un canvi en sentits diversos, que arriba justament quan el món ha frenat en sec. Com serà la ciutat en un futur proper? Es dibuixen tensions entre models culturals i especialment econòmics, que aquests dos documents ja posen de manifest abans de la pandèmia.

Capitalisme cultural que precaritza i s’apropia dels béns culturals comuns versus altres formes de fer cultura. El malson de la ciutat capitalista versus el somni de la ciutat comuna i cooperativa. Cultura precària versus cultura transformadora. Smart cities versus ciutats cooperatives. Dos llibres que contraposen les incongruents realitats presents, en aquest  cas a la capital catalana, en relació a la gestió cultural i al model de ciutat: Ciutats cooperatives. Esbossos d’una altra economia urbana i Cultura cooperativa a Barcelona. Guia pràctica per al cooperativisme cultural.



Les administracions culturals municipals i la gestió comunitària

Aula 242, segona planta. Assignatura: Participació i acció comunitària. Els alumnes entren a l’aula i troben damunt de totes les taules un full en blanc. La professora es presenta i sense més preàmbuls demana als alumnes la primera tasca: “Escriviu en aquest full en quants espais del vostre barri, poble o ciutat participeu”. La professora recull els papers i amb una ràpida llambregada comprova que més de la meitat segueixen en blanc. Res més lluny del que esperava; cada començament de curs el resultat és més o menys el mateix. Sense més dilacions, continua amb la classe.Les administracions culturals municipals i la gestió comunitària
 

La participació vol dir moltes coses; però per sobre de tot vol dir compromís, implicació i coresponsabilitat. La participació és  un dels elements clau per a la gestió comunitària i així és com en van parlar Judit Font, Helena Ojeda i Xavier Urbano, docents del curs “Les administracions culturals municipals i la gestió comunitària: un estat de la qüestió”, organitzat pel Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC).

Capgirar l’iceberg dels museus

Alexandre Delarge | La documentation Française
 

Res és més fàcil que crear un museu sense comptar amb la participació de ningú. Es tractaria simplement de construir un edifici o aprofitar-ne un de ja existent, posar-hi objectes dins, obrir-lo, i esperar que les persones hi entressin. Ho diu l’historiador i museòleg Hugues de Varine, que considera que les vitrines, les peces i els seus criteris de conservació haurien de ser la punta de l’iceberg dels museus. Per Varine, participació significa iniciativa, presa de decisions i la posada en marxa d’aquestes i, per sobre de tot, posar al centre la comunitat, escoltar-la i comprendre les seves necessitats i inquietuds.

L’articulació territorial i la cooperació entre municipis

amb Oriol Picas
 

Tenint en compte que, amb molta probabilitat, les restriccions de recursos al sector públic es mantindran durant els propers anys, cal promoure una metodologia de treball més basada en la cooperació intermunicipal, de la qual ja se n’està percebent un creixement a dia d’avui. El sector cultural segueix estant a la cua de tota una sèrie d’altres sectors públics en què hi ha una forta competència pels recursos i, malgrat la manca de finançament, no hem de quedar-nos de braços plegats sinó ser pragmàtics i fer quelcom al respecte.
 

D’aquesta manera és com presentava el seu repte Oriol Picas, que treballa en els àmbits de l’ordenació de serveis i equipaments culturals públics, així com en la promoció de xarxes de cooperació entre equipaments culturals.