Obert un procés de selecció per a la direcció artística del Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats
El termini per presentar candidatures s’esgota el 20 de novembre a les 13.00 h
La designació d’una nova direcció artística per al Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats (CAC) implicarà l’inici d’una nova etapa per al CAC, el Centre d’Art de la ciutat de Barcelona. Per aquest motiu, l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i el MACBA uneixen esforços i posen a disposició del CAC els recursos de totes dues entitats per afavorir el creixement i consolidació del centre. La selecció de la direcció del CAC s’activa en aquest nou marc de col·laboració. Les bases de la convocatòria es poden consultar a la web del MACBA i el termini de presentació de candidatures finalitza el proper 20 de novembre a les 13.00 h.
Més musculatura per consolidar el Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats
En aquesta nova etapa el MACBA i l’ICUB dotaran de més musculatura el centre per desenvolupar un programa expositiu de producció pròpia i un intens programa d’activitats, entre d’altres. L’acompanyament de la gestió en l’àmbit de l’art contemporani del MACBA ha de permetre potenciar un CAC que iniciï una fase de consolidació amb ambició i màxima autonomia en la definició del projecte.
La direcció artística del CAC haurà de presentar una proposta que inclogui exposicions, programes públics, publicacions, i un programa educatiu i de mediació, d’acord amb el pressupost assignat i els calendaris de producció establerts. També el desplegament de les propostes de suport a la creació, amb una especial menció a la recerca en cultura i educació.
Cooperació en xarxa
D’altra banda, haurà de desenvolupar un pla de cooperació en xarxa amb altres centres de creació, exhibició i/o producció de Barcelona, del territori català, de l’estat espanyol i internacionals. I, en aquesta línia, establir sinergies amb la comunitat local, entenent les dimensions de Recinte de la Fabra i Coats, el barri de Sant Andreu i de la ciutat de Barcelona.
La comissió de valoració de les candidatures estarà formada per membres del MACBA, de l’ICUB, dos representants del sector de les arts visuals i un referent de prestigi internacional. La persona seleccionada tindrà plena autonomia per programar.
La nova direcció es contractarà a través d’un contracte laboral en règim especial de l’estatut de l’artista establert en el RD 05/2022 pel que s’adapta el règim de la relació laboral de caràcter especial de les persones dedicades a les activitats artístiques.
Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats
El Centre Art Contemporani Fabra i Coats (CAC) és un equipament públic dedicat a la recerca, la producció, l’exposició i la difusió de pràctiques artístiques contemporànies. Centrat en el foment de la producció artística desenvolupada al nostre context metropolità i al nostre país, i obert alhora a l’escena internacional, el Centre d’Art és un espai que pren com a missió principal l’impuls de les arts visuals actuals, la recerca de nous llenguatges creatius, l’obertura a territoris interdisciplinaris i el desenvolupament de polítiques de mediació artística amb el territori i la ciutadania. El CAC és un espai d’investigació, innovació i desenvolupament artístics que aspira a donar, mitjançant la seva pràctica, una resposta possible a la qüestió del paper cultural i social que han de tenir els centres d’art contemporani locals al segle XXI.
_____________________________________________________________________________________________________________
La informació i les imatges procedeixen de les Agències de notícies i ICUB
1 comentari
l’Icub ha rectificat les bases del concurs de la Fabra i Coats
L’ICUB ha introduït en les bases del concurs per escollir la direcció del Centre d’Art Contemporani de Barcelona Fabra i Coats que el nou director tingui un contracte quatre anys, segons ha avançat ‘El Punt Avui’ i ha confirmat l’ACN. L’Associació Catalana de Crítica d’Art (ACCA) i la Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya (PAAC) van mostrar la seva oposició a les bases i van lamentar que el concurs de direcció de dos anys no contemplés una pròrroga, “impossibilitant així treballar a mitjà i llarg termini”. Des de l'ICUB han explicat a l’ACN que “es compartia amb el sector la convicció que la durada de la direcció havia de ser quatre anys, i així s'havia manifestat a les reunions amb el sector”.
Fonts de l'ICUB han explicat que “s'ha treballat de manera incansable” per trobar la fórmula jurídica que permetés que la durada del contracte fos per quatre anys", tal i com figura ara.
El Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats va obrir el procés de selecció de la nova direcció artística el passat 5 de novembre, en un procés en què col·laboren l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba) amb l’objectiu d’afavorir el creixement i la consolidació del centre. En aquesta nova etapa MACBA i ICUB dotaran de més musculatura el centre per desenvolupar un programa expositiu de producció pròpia i un intens programa d’activitats, entre d’altres.
L’Associació Catalana de Crítica d’Art (ACCA) i la Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya (PAAC) van emetre el passat 15 de novembre un comunicat en què s’oposaven a les bases del concurs públic en considerar que “no garanteixen unes condicions laborals justes”. En concret, van explicar que havien analitzat els documents a través del ‘Codi de Bones Pràctiques per a Concursos de Direcció’ i van detectar 15 faltes, algunes de molt greus i de lleus.
Un dels ajustos més destacats és l’extensió de la durada del contracte de direcció, que passa de dos a quatre anys. També s’han revisat els criteris de puntuació: ara, 20 punts corresponen a la valoració del currículum (primera fase), 40 al projecte de dos anys (segona fase) i 40 a l’entrevista (tercera fase).
En relació la comissió de valoració, la referència inicial a "representants de la PAV" ha estat substituïda per "representants del sector cultural". A més, s’ha garantit que els noms dels membres de la comissió seran públics un cop hagi vençut el termini per presentar candidatures, millorant així la transparència i responent a una de les crítiques centrals del procés.
Una altra mesura rellevant és l’ampliació del termini de presentació de candidatures, que s’ha prolongat 20 dies naturals més, fins al 16 de desembre. Aquesta decisió busca oferir més temps a les persones interessades per preparar les seves propostes, sense afectar les 36 candidatures ja presentades.
Tot i que els canvis han estat ben rebuts, la PAAC ha subratllat que encara queda camí per recórrer. Si bé les modificacions representen un pas endavant, des de l’entitat es reivindica la necessitat de consolidar aquestes bones pràctiques en tots els processos vinculats a la gestió cultural pública, posant èmfasi en la importància de respectar i valorar la tasca de les professionals del sector, garantint processos més justos i eficients en el futur.
_____________________________________________________________________
Agències | Dijous, 28 de novembre de 2024