Obert el concurs per la direcció artística del festival BAM per als propers quatre anys

ACN Barcelona | 18 febrer 2021
 

Les candidatures es podran presentar fins al proper 18 de març. 

 

L’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) ha posat en marxa el procediment obert per a la presentació de projectes per a la direcció artística de programació del festival BAM, en el marc de les Festes de la Mercè. La nova direcció que sorgeixi programarà el festival durant els propers quatre anys, amb possibilitat de renovació d’un any més. Les candidatures es podran presentar fins al proper 18 de març

BAM són les sigles de Barcelona Acció Musical, un festival nascut el 1993 que ha esdevingut un dels principals altaveus a la ciutat de les noves formes d'expressió musical, bona part de les quals de caràcter emergent. Nascut per tal de recolzar el teixit artístic local i per acompanyar la diversitat de bandes, segells discogràfics i projectes musicals nascuts després dels Jocs Olímpics del 1992, el BAM aplega avui tant talents locals, com nacionals i també artistes del panorama internacional amb un caràcter especialment innovador.

Des de l'any 2015 dirigia la programació artística Marc Campillo, fundador i director del segell Fohen Records, que ara posa fi a l'etapa al capdavant del festival per deixar pas a un nou projecte. Els candidats a succeir-lo hauran de presentar una proposta que tingui en compte tant l'escena nacional com la internacional i que programi els diversos escenaris de la trobada amb l'objectiu que el BAM segueixi sent un esdeveniment de referència en l'escena musical barcelonina i internacional, i que mantingui i estimuli els lligams amb altres festivals i amb tota mena d'agents culturals d'altres països.

Persones jurídiques i físiques es podran presentar al concurs de manera individual o bé aplegades en col·lectius, plataformes o entitats de gestió. Les propostes per al concurs es podran presentar fins al 18 de març i seran valorades per una comissió de la qual formen part professionals vinculats al món de la música com ara Consol Sáez, crítica musical de Ràdio 4; Jordi Turtós, periodista musical i programador; Roger Roca, periodista musical; o Blanca Martínez, periodista d'El País; a més de Mònica Mateos, gerent de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), i Daniel Gelabert, cap del departament de Festes de l'ICUB. 

Una línia d'actuació coherent amb la trajectòria seguida fins ara, la intenció de fer valdre els talents dels quals disposa la ciutat en diversos estils musicals i el manteniment del caràcter públic i obert del festival són algunes de les característiques dels projectes presentats que es valoraran especialment. Les propostes hauran de tenir molt presents els valors musicals emergents barcelonins, però també l'escena internacional més renovadora i, en cada edició, les escenes musicals de les ciutats convidades de la Mercè.

Amb vint-i-vuit edicions, el BAM s'ha consolidat com un espai consagrat a les músiques de caràcter independent de diversos estils i com aparador per als talents emergents, cosa que ha resultat especialment positiva per a les dinàmiques culturals de la ciutat. El caràcter gratuït, la proximitat  i l'atenció especial que dedica a les emergències musicals han estat en aquests anys característiques pròpies d'un festival pensat per descobrir al públic barceloní els valors més interessants i renovadors nascuts a casa nostra o a la resta del món.

Si voleu saber més sobre les condicions del concurs per triar la nova direcció artística del BAM, consulteu aquest enllaç.

 


 
 

___________________________________________________________________________


 

1 comentari

Interacció


El BAM obre una nova etapa. La cooperativa L'Afluent dirigirà el festival

La cooperativa de producció artística L'Afluent guanya el concurs públic per programar-ne les pròximes edicions.
 

Per primera vegada, una cooperativa serà la responsable de la programació del Barcelona Acció Musical (BAM), el festival que d'ençà del 1993 duu a les festes de La Mercè noves expressions musicals amb una quarantena d'actuacions. El projecte de L'Afluent, cooperativa de producció artística, ha estat l'escollit entre els 19 que hi optaven i que han estat valorats per una comissió de persones de caràcter independent i vinculant, formada per perfils diversos com ara Consol Sáenz, crítica musical de Ràdio 4; Jordi Turtós, periodista musical i programador; Roger Roca, periodista musical; Blanca Martínez, periodista d'El País i d'El Bloque TV; Esteve Caramés, director de Programes Culturals (ICUB), i Daniel Gelabert, cap del departament de Festes de l’ICUB. S’han decantat per aquesta opció per la seva proposta de futur i pel seu coneixeme  nt de la realitat musical de la ciutat, sense que s'oblidin "del vessant internacional que ha de tenir el festival".
 
 


 
 

El jurat assenyala que el projecte de L'Afluent és "un pont entre una proposta rupturista i una proposta continuista". La cooperativa, que pren el relleu de Marc Campillo, qui va assumir la direcció artística del BAM el 2015, proposa una transformació del festival partint de la seva posició actual, mantenint fidelment l'objectiu original de convertir la Festa Major de Barcelona en altaveu de noves expressions musicals de caràcter independent i, en molts casos, emergent. S'encarregarà de programar les properes quatre edicions del BAM.

L’Afluent treballa en iniciatives culturals des de 2017, concretament en comissariats artístics, contractació i producció tècnica d’esdeveniments musicals i gestió integral de locals de música en directe. Els socis fundadors, Miquel Cabal, Sergi Egea i Artur Estrada, tenen una àmplia experiència en el sector: han estat 15 anys al capdavant de la sala Heliogàbal, han gestionat projectes tan remarcables com la Sala VOL, i han col·laborat en concerts a la Fabra i Coats, en el Festival R(oles) o en l’Acció Cultura Viva, portant a terme tasques de programació artística, contractació, producció i comunicació, entre d’altres. 
 

______________________________________________________________________________________

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació de l'Ajuntament de Barcelona.