La cultura adaptada a l’accessibilitat universal: Guia per a la incorporació dels criteris del Codi d’accessibilitat de Catalunya.
La guia fa referència als àmbits de les arts escèniques, la música, les arts visuals, l’audiovisual i el llibre i l'objectiu és donar a conèixer la normativa, sintetitzar i ordenar en un únic document tots els usos a què fa referència al Codi d'accessibilitat de Catalunya.
El 30 de novembre de 2023 es va publicar al DOGC el Decret 209/2023 de 28 de novembre, pel qual s'aprova el Codi d'accessibilitat de Catalunya que va entrar en vigor l’1 de març de 2024. La aprovació consolida un marc normatiu que aborda de manera exhaustiva la necessitat d’una societat accessible.
Una societat accessible és fonamental per tal que totes les persones puguin dur a terme les activitats de la vida diària i quotidiana de la manera més autònoma possible, ja que l’accessibilitat incideix directament en la funcionalitat de totes elles, en la qualitat de vida, permet l’exercici dels drets i evita les desigualtats que generen les barreres existents, tant físiques, sensorials com actitudinals.
El Codi desplega la Llei 13/2014 d’accessibilitates i es desenvolupa amb l’objectiu de garantir l’autonomia, la igualtat d’oportunitats i la no-discriminació de les persones amb discapacitat o amb dificultats d’interacció amb l’entorn, a través de l’establiment de condicions, requisits i solucions d’accessibilitat universals.
En aquest marc, el Departament de Cultura presenta la Guia per a la incorporació dels criteris del Codi d’accessibilitat de Catalunya als àmbits escènics, musicals, d’arts visuals, de l’audiovisual, del llibre i la lectura, (ICEC, Generalitat de Catalunya, 2024).
La guia recull la normativa que afecta els projectes culturals i ofereix eines i recursos per adaptar els continguts i les activitats a l’accessibilitat, així com també la comunicació, la difusió, la senyalització, els equips tècnics i l’arquitectura. Una bona eina per a les persones responsables dels projectes per orientar-los en l'aplicació i el compliment de les obligacions que determina el Codi d’accessibilitat.
En resum, aquesta guia pretén ser una eina de consulta per facilitar les obligacions que determina el Codi d’accessibilitat de Catalunya i que afecten els projectes escènics, musicals, d’arts visuals, de l’audiovisual, de les galeries, del llibre i la lectura i de les llibreries per a les entitats i les empreses privades i públiques que presten serveis d’ús públic
Aquesta Guia es va presentar el 17 d’abril de 2024. Consulta la guia per la incorporació dels criteris del Codi d'accessibilitat en format PDF accessible.
_____________________________________________________________________________________________________________
La informació i les imatges procedeixen de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC)
1 comentari
El Govern desplegarà el Codi d’accessibilitat de Catalunya en el sector cultural
El Govern ha creat el Programa temporal per al desplegament del Codi d’accessibilitat de Catalunya en el sector cultura. Amb una durada màxima de tres anys, l’objecte del projecte és l’elaboració dels plans d’accessibilitat i la revisió dels existents en equipaments i activitats de l’àmbit competencial del Departament de Cultura, així com la realització de les actuacions necessàries per desplegar el Codi d’accessibilitat aprovat l’any passat.
Els objectius del programa, són:
Elaborar i actualitzar els plans d’accessibilitat dels vuit àmbits temàtics que corresponen a les competències de la Conselleria.
Implementar les mesures d’inspecció, control i seguiment requerides.
Exercir les tasques de coordinació interna de tots els agents sectorials del Departament afectats, i també dels agents externs que hagin d’aplicar el Codi d’accessibilitat (equipaments culturals, gestors, creadors de continguts, etc.).
Exercir les tasques de coordinació externa amb el Departament responsable de la implementació general del Codi d’accessibilitat.
Promoure la formació interna i l’externa per aplicar convenientment el Codi d’accessibilitat.
Desenvolupar els indicadors que facin possible monitorar correctament les accions implementades.
Donar comptes dels avenços produïts, detectar possibles barreres al desenvolupament del programa i proposar mesures per superar-les.
El nou programa s’adscriu a la Secretaria General del Departament de Cultura i comptarà amb un equip de direcció (que es reunirà amb una periodicitat trimestral) amb la finalitat d’assolir la màxima coordinació entre la Conselleria i la resta d’organismes que estan directament implicats en l’assoliment dels seus objectius.
__________________________________________________