Museus més accessibles: el projecte Digital-Spektrum per a persones amb TEA
L’objectiu principal del projecte Digital-Spektrum, finançat amb 60.000 € pel programa Erasmus+, és proporcionar al personal dels museus les competències digitals i l’experiència necessàries per dissenyar experiències inclusives adreçades a persones amb Trastorns de l’Espectre Autista (TEA). Una de les prioritats clau del projecte és promoure la inclusió i la diversitat en l’àmbit educatiu, en aquest cas, centrant-se en les experiències que tenen lloc dins dels museus. El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) forma part del consorci impulsor del projecte.
Actualment, els museus són reconeguts com a centres culturals i educatius compromesos amb la inclusió i la diversitat (ICOM, 2022). Per fer realitat aquest compromís, és essencial fomentar la transformació digital d’aquests equipaments. Les tecnologies digitals són eines potents per crear oportunitats educatives personalitzades, flexibles i adaptables (Consell de la Unió Europea, 2021), que garanteixin formes d’aprenentatge accessibles per a tothom. Per això, un altre dels objectius del projecte és reforçar la preparació, la resiliència i la capacitat digital dels museus.
Tanmateix, diversos estudis mostren que el personal museístic —des de les persones que reben els visitants fins a les que dissenyen espais, interpretacions o discursos expositius— sovint no disposa de les habilitats digitals necessàries (Poce, 2019; European Commission, 2017; OECD, 2018). Millorar aquestes competències és clau no només per garantir experiències accessibles per a persones amb TEA, sinó també per millorar les oportunitats laborals dels professionals del sector, que han d’adaptar-se als nous reptes socials.
Per assolir aquests objectius, el projecte proposa activitats centrades en l’aprenentatge basat en objectes, la narració digital i les tecnologies orientades al benestar. Entre els resultats esperats, destaquen:
-
la capacitació del personal museístic en competències digitals aplicades a la mediació i el patrimoni cultural;
-
el desenvolupament de coneixements i habilitats per dissenyar espais i experiències educatives inclusives;
-
i l’impuls del coneixement i la comprensió sobre els visitants amb TEA, i la manera de relacionar-s’hi de manera respectuosa i eficaç.
Finalment, Digital-Spektrum vol dissenyar un conjunt de metodologies i eines digitals específicament pensades perquè els museus esdevinguin entorns més comprensibles, acollidors i adaptats a les necessitats de les persones amb trastorns de l’espectre autista.
Referències
Council of the European Union. (2021). Council conclusions on equity and inclusion in education and training in order to promote educational success for all (2021/C221/02). EUR-Lex. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:52021XG0610(01)
European Commission. (2017). Europe's Digital Progress Report (EDPR) 2017. https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/europes-digital-progress-report-2017
ICOM. (2022). Asamblea General Extraordinaria: Miércoles 24 de Agosto de 2022, 12:30 – 14:00h (CEST). ICOM International Council of Museums. https://icom.museum/wp-content/uploads/2022/07/ES_EGA2022_MuseumDefinition_WDoc_Final-2.pdf
OECD. (2018). Education at a glance: OECD indicators. OECD Publishing. https://doi.org/10.1787/eag-2018-en
Poce, A. (2019). Information and data literacy skills development in Creative Industries Adult Education: The Digiculture project. Pedagogia Oggi, 17(2), 184–201. https://ojs.pensamultimedia.it/index.php/siped/article/view/3659
__________________________________________________________________________________________________________