El món maker i de la gestió cultural revisa el Manifest Maker
Jordi Fábregas (coord.) | Trànsit Projectes i MakerConvent
«Estamos aquí para buscarle un corazón al hombre-lata». Així va definir Susanna Tesconi,[1] —dissenyadora d’entorns d’aprenentatge basats en l’art, la ciència i la tecnologia— la tasca que Trànsit Projectes va començar el 2016 per sotmetre a revisió el fenomen maker i generar noves formes d’entendre els conceptes i pràctiques que l’integren, amb la intenció d’abordar una metodologia formal capaç d’encabir tots els reptes dels laboratoris de fabricació; un marc teòric que funcioni a la vegada com a codi font adaptat a la realitat actual del nostre entorn més proper.
Què són els makers? És realment un moviment? Per què l’estan abraçant les institucions? Podem parlar d’una ètica maker? Està produint objectes que millorin el món? Aquestes són algunes de les preguntes a les quals el llibre «Deconstruyendo el Manifiesto Maker», resultat formal de l’exploració de què parlem, mira de donar resposta. Amb aquest objectiu es van reunir una dotzena d’especialistes en el món maker i la gestió cultural vinculada a l’activisme social, i se’ls va proposar de desconstruir els apartats que formen el ‘Maker Movement Manifesto’, publicat per Mark Hatch el 2013: fer, compartir, donar, aprendre, joc, eines, participar, suport i canvi, plantejant una visió alternativa i crítica de cadascun d’ells. Aquests apartats han donat nom als capítols del llibre, que també inclou seccions dedicades als espais makers, els centres culturals que els acullen i entrevistes a experts com Wolf Kühr (Cafè Europa) i Evi Swinen (TimeLab de Gent, Bèlgica).
MakerConvent, ubicat al centre cívic Convent de Sant Agustí de Barcelona, és un altre dels punts que es destaquen en l’obra, en la mesura que es tracta d’un dels makerspaces de referència a la ciutat engegat per Trànsit Projectes. Nascut el març de 2013 a partir de les iniciatives europees Formalab i Declic’in, aquest projecte és un espai dirigit a infants, joves, adults i persones grans per al desenvolupament de la creativitat i iniciatives en l’àmbit de la fabricació digital de proximitat. Defensa una línia d’aprenentatge transversal basada en les disciplines STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics), i prima la filosofia DIT (Do It Together) per damunt de la DIY (Do It Yourself). Fer un balanç de les experiències i les transformacions que s’han anat succeint en aquest espai des del seu inici és un altre dels objectius de «Deconstruyendo el Manifiesto Maker».[2]
Altres aportacions rellevants d’aquest llibre són la de Massimo Menichinelli (Media Lab Hèlsinki), que parla del terme «maker» i la seva relació amb els «hackers» o els «geeks», així com d’icones de referència per al col·lectiu com són Luke Skywalker i V de «V for Vendetta», la d’Elisabet Rosselló, que incideix en el rol de les eines digitals i el seu reformulament pel que fa a l’aspecte productiu, social i col·lectiu dels processos maker, i la de David Gómez Fontanills, que posa l’accent en l’aspecte ètic i polític del moviment, evidenciant la necessitat de repensar el paradigma del procomú. Finalment, César Reyes escriu les conclusions finals i destaca la consciència autocrítica i reflexiva dels makers i la seva identitat oberta i distribuïda.
A Interacció 17 també parlarem del fenomen maker, i concretament Alfons Miàs ens presentarà el projecte «La Fàbrica del Sol», que pertany a la Xarxa d’Ateneus de Fabricació de Barcelona, com a exemple de model FABLAB de proximitat.
***
Amplieu aquesta informació escoltant el podcast del programa ‘Popap’ de Catalunya Ràdio. En la secció ‘L'espia’, amb Joan Arenyes, s’hi entrevista Òscar Martínez, coordinador de MakerConvent, per aclarir en què consisteix el moviment maker.
Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació
Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris
[1] Susanna Tesconi és autora d’un dels textos que formen part del llibre «Deconstruyendo el Manifiesto Maker»: «Participar».
[2] A la fotografia, imatge del llibre en la seva presentació a la Maker Faire Barcelona, celebrada el juny d’enguany.
- blog de Interacció
- 2582 lectures