Guia d’accessibilitat i inclusió als festivals de música


Fundación Music For All
 

Avançar cap a la plena inclusió i accessibilitat en matèria cultural és una de les qüestions pendents als diversos àmbits del sector. Amb tot, cal destacar que es tracta d’una preocupació creixent i cada vegada comptem amb més publicacions de referència que donen suport als agents culturals amb l’objectiu de fer un pas més enllà – com és el cas d’aquesta guia inclusiva per a museus – i incorporar pràctiques inclusives als seus projectes.

En aquesta ocasió, la Fundación Music For All, la missió de la qual és difondre i promocionar la cultura musical entre totes les persones independentment de les seves capacitats, ha presentat la “Guía de Accesibilidad e Inclusión en Festivales de Música” que us presentem tot seguit.

Adreçada a promotors de festivals, entitats i associacions i a qualsevol persona que vulgui organitzar un esdeveniment musical plenament accessible i inclusiu, aquesta guia estableix els protocols d’actuació adients per convertir els esdeveniments musicals en espais totalment inclusius amb focus amb les discapacitats auditives i visuals.

El document s’estructura en nou temes i tres grans blocs: al primer bloc es justifica la necessitat de comptar amb aquest guia, es contextualitza l’àmbit de treball i s’aporta una sèrie de principis i criteris generals respecte a l’accessibilitat. El tercer capítol aporta pautes per millorar la interacció d’un col·lectiu que està lluny de ser homogeni i es desglossen les necessitats, demandes i expectatives de les persones amb discapacitats sensorials, físiques i intel·lectuals.
 
 

Cadena d’accessibilitat per a esdeveniments musicals

Cadena d’accessibilitat per a esdeveniments musicals
 
 

El següent bloc, d’aplicació eminentment pràctica, aprofundeix en com han de ser l’entorn, el recinte i el desenvolupament dels concerts per assegurar la cadena d’accessibilitat, a través d’una sèrie de directrius, orientacions, normatives i mesures específiques. Bona part d’aquestes mesures estan basades en l’experiència del festival Cooltural Fest d’Almeria, sota el paraigua del qual va néixer en 2019 el projecte Music For All.

Aquest apartat descriu detalladament les mesures a prendre en matèria de disseny i característiques dels recintes (transports i accessos, arquitectura, punts d’informació, mobilitat, senyalística, il·luminació, serveis de restauració, etc.) així com altres aspectes en relació amb l’accessibilitat sensorial, essencials per gaudir de la música en directe (audiovisuals, subtitulat, interpretació en llengua de signes, transmissors de vibracions o sistemes lluminosos de traducció de sons).
 
 

Plànol de les instal·lacions del festival inclusiu Cooltura Fest

Plànol de les instal·lacions del festival inclusiu Cooltura Fest
 
 

Més enllà de les necessitats relacionades amb els espais i els elements que els configuren, el darrer bloc recalca la importància de la implicació del teixit associatiu local i de comptar amb equips de treball amb formació específica, com ara intèrprets en llengua de signes, mediadors o tècnics de rehabilitació visual.

     
 

Podeu consultar i descarregar-vos la guia:
 

Ferrón, D. (dir.) i  Galindo, P. (dir.). (2021). Guía de accesibilidad e inclusión en festivales de música. Fundación Music For All. fundacionmusicforall.org


 


 

_____________________________________________________________________


 

1 comentari

Interacció


Francina Cortés:  "El món cultural de les persones sordes i de les oients és complementari"
 

L'associació enCantados organitza experiències inclusives a través de la música amb llengua de signes.

Entrevista a Núria Martorell i Francina Cortés i publicada a Xarxanet el 25 de març de 2022.
 

EnCantados és una associació que organitza concerts amb llengua de signes. Darrere hi ha la periodista cultural Núria Martorell i la dissenyadora gràfica Francina Cortés. Es van conèixer en una redacció, i fa tres anys que treballen juntes per fer possibles experiències inclusives a través de la música amb la llengua de signes.
 

Si vols llegir l’entrevista sencera clica aquí 
 

"Comés que no hi ha més entitats que es dediquin a apropar la música a les persones sordes? No ho sabem i ens hem adonat que hi ha reticències en l'apropament de la música cap a les persones sordes. Com si no s'ho creiessin. Hem fet possible creure que el món cultural de les persones sordes i de les oients és complementari."

   


 
 

 Bona lectura