Guia inclusiva per a museus que volen obrir-se a tothom


 K6 Gestión Cultural  i Elkartu | Font, M., Andrade, N.
 

Avançar en matèria d’accessibilitat en els espais culturals és una tasca essencial per garantir la participació de totes les persones en les pràctiques culturals. Com a espais oberts a la interacció i la reflexió, els museus – de tota índole – tenen al davant una oportunitat per liderar el camí cap a la plena accessibilitat mitjançant enfocaments més creatius i flexibles. Però, per on començar?

La publicació ‘Hacia una cultura inclusiva: museos para todas y todos’, elaborada per K6 Gestión Cultural i Elkartu (Federació Coordinadora de Persones amb Discapacitat Física de Guipúscoa), esdevé una eina pràctica de reflexió i acció per identificar la diversitat social que envolta els museus i per donar resposta a la necessitat d’aquests per situar-se com a espais oberts a tothom. Els museus petits i de proximitat trobaran aquí una guia amb una sèrie de pautes ben definides per dissenyar accions d’una forma eficaç.
 
 

Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Museu de Ciències Naturals de Barcelona
 
 

El document obre les seves pàgines contextualitzant els diversos conceptes bàsics a tenir en compte, així com els diversos canals que es proposen on intervenir, que passen pels llocs web i les xarxes socials, les publicacions informatives del museu, els suports per a la difusió, l’atenció a les persones usuàries o la senyalística. D’altra banda, destaca la importància de la ‘cadena d’accessibilitat’, és a dir, el conjunt de processos que intervenen en la visita al museu, especialment aquells lligats al tracte dels visitants, motiu pel qual la formació del personal en inclusió és fonamental.

Servint-se de casos pràctics concrets, les autores il·lustren una sèrie de principis generals per dissenyar els espais expositius per a totes les persones on les dimensions de l’espai físic i la identificació de les barreres físiques, sensorials i cognitives és essencial. Com a punt de partida, es suggereix la creació d’un full de ruta per a l’elaboració d’un Pla d’Accessibilitat, explicat pas a pas, i es fan recomanacions útils sobre mesures accessibles segmentades per tipologia de discapacitat i relatives al disseny gràfic aplicat als espais.
 
 

Museu d’Art de Girona

Museu d’Art de Girona
 
 

Per ampliar coneixements, us aconsellem el blog Museus i Accessibilitat, de la taula de treball sobre aquesta temàtica, de la qual formen part un grup de professionals d’una vintena de museus catalans i on es fan ressò d’accions, estratègies i altres activitats en matèria d’accessibilitat. També us convidem a llegir l’entrada a Interacció ‘Els museus i les arts visuals més accessibles’ sobre el ‘Pla d'Accessibilitat de Museus i Centres i Espais d'Arts Visuals de Catalunya 2020-2024’.


 
 


 

Podeu consultar i descarregar-vos el document:
 

Font, M., Andrade, N. (2020). Hacia una cultura inclusiva: museos para todas y todos. K6 Gestión Cultural , Elkartu

Font, M., Andrade, N. (2020). Hacia una cultura inclusiva: museos para todas y todos. K6 Gestión Cultural , Elkartu

https://www.k6gestioncultural.com/


 


 

_____________________________________________________________________