Terrassa prepara la seva participació en la quinzena edició de la biennal d’art Manifesta


El certamen se celebrarà del 8 de setembre al 24 de novembre de 2024 a Barcelona i una desena de ciutats de la regió metropolitana.
  

Terrassa participarà en la quinzena edició de Manifesta, la Biennal Nòmada Europea, juntament amb deu localitats més. Aquest certamen de referència internacional, explorarà dinàmiques innovadores i posarà en marxa debats públics com ara la sobirania com a tema i procés polític dins dels desafiaments de la globalització; la democratització de la vida pública; la defensa de l’espai públic davant de la privatització; els desafiaments mediambientals; l’habitatge o les crisis econòmiques i ecològiques, entre d’altres.


Com a pas previ a la celebració de la Biennal, s’iniciarà una fase prebiennal on els diferents artistes i col·lectius que han estat seleccionats des de l’organització investigaran un seguit de temàtiques al voltant de tres àmbits territorials. Es tracta de nodes socioecològics interconnectats com a grans sistemes naturals que envolten la regió metropolitana: el riu Besòs, el delta del Llobregat i la serra de Collserola, àmbit aquest darrer, en què s'ha situat la ciutat de Terrassa i on es desenvoluparà el projecte Diversorium, un espai que interpel·larà a la ciutadania i que comptarà amb la direcció artística del col·lectiu Concomitentes. Diversorium serà un exercici en què, des de la mirada artística, s’exploraran els límits de la diversitat portant-los a l’extrem per mirar de creuar i trencar els marges establerts.​
 

Com que es busca apropar l’experiència també a la ciutadania de Terrassa, des de l’Ajuntament, de manera paral·lela al certamen, ha previst que es duguin a terme altres accions artístiques, que seran liderades per artistes i col·lectius internacionals, algunes de les quals es realitzaran de manera coordinada i conjunta amb la resta de ciutats participants.
 

En aquesta quinzena edició, la candidatura presentada per Barcelona és d’àmbit metropolità, amb un projecte que, a més de la capital catalana, inclou la participació de les ciutats de Terrassa, Badalona, Cornellà, Granollers, L’Hospitalet de Llobregat, Mataró, El Prat de Llobregat, Sabadell, Sant Cugat del Vallès i Santa Coloma de Gramenet. 
 

Els resultats presentats després d’aquesta fase prèvia de recerca constituiran la base del marc conceptual de la biennal i es presentaran a la tardor del 2023. Els pilars fonamentals del marc conceptual serviran de punt de partida per a la convocatòria oberta de projectes locals que es llançarà al setembre del 2023.
 

Segons ha explicat la regidora de Promoció Cultural i Audiovisual, Rosa Boladeras: «Amb la participació activa de la ciutat en un esdeveniment com Manifesta, Terrassa se situa com a punt de referència en l’àmbit cultural internacional. Es tracta d’un projecte que estem treballant amb moltíssimes ganes i emoció des de fa molt de temps i al que volem sumar entitats i artistes locals per tal de mostrar tot el talent artístic i creatiu existent a la ciutat i dotar el projecte d’un sentit artístic i d’un relat conjunt». 
 

Manifesta és una biennal europea d’art, de caràcter nòmada, que cada dos anys canvia d’ubicació convertint-se en una de les biennals més influents del món. Cada dos anys, Manifesta explora les condicions locals, culturals i urbanes i convida a ciutadania i comunitats locals a reimaginar com es viu, es treballa i es veu el futur a Europa.
 
 
 

Manifesta 15 Barcelona 
  _________________________________________________________________________________________

La informació procedeix de les webs i canals de comunicació de l'Ajuntament de Terrassa