A la recerca del festival sostenible
Bentornades i bentornats!
Com han anat els festivals? Ja sabem que l’estiu és temps de festivals. De fet, avui dia no hi ha racó d’aquest país que no tingui el seu propi festival, per modest i petit que sigui. Fins i tot, cada festa i festival amb el seu got reutilitzable. Abans d'acomiadar-nos per vacances us preguntàvem: "A l’estiu prefereixes gaudir dels festivals o ets més de museus?"
Engeguem màquines i iniciem aquest nou curs amb la mostra de Le Collectif des Festivals, un col·lectiu que posa en xarxa un conjunt de festivals per potenciar-ne la seva responsabilitat social i ambiental, per fomentar una societat més justa i ecològica, més habitable.
Molts festivals dispersos poden estar treballant en línies semblants independentment, fent cada u els seus esforços o bé enxarxar-se per tal de compartir experiències, objectius i mètodes de treball. Aquí hi trobem per exemple, la Xarxa de Festivals de Música de Catalunya, Xàfec, un col·lectiu adreçat sobretot a la defensa dels interessos dels gestors de festivals, però que a diferencia de Le Collectif des Festivals, no presenta cap iniciativa unitària al voltant de la preservació del medi ambient i les polítiques socials.
Le collectif des festivals ofereix un diagnòstic de desenvolupament sostenible gratuït als organitzadors de festivals a Bretanya a través d’un inventari personalitzat de les seves pràctiques per fer-hi recomanacions i oferir recursos per millorar el seu enfocament.
Es tracta d’un col·lectiu que reuneix els 30 signants de la Carta dels festivals compromesos amb un desenvolupament sostenible i solidari a la Bretanya. La seva missió és promoure l’intercanvi d’experiències i donar suport als organitzadors de festivals en les seves iniciatives de responsabilitat social i ambiental.
La missió de Le Collectif des Festivals s’estructura en tres objectius:
- Acompanyament als membres: suport metodològic i tècnic, ajuda amb l’avaluació dels procediments, promoció de bones pràctiques.
- Recerca d’accions: grups de treball, enquestes, estudis, experimentació d’accions.
- Transmissió a organitzadors de festivals no membres: recursos documentals, reunions i formació, diagnòstic personalitzat i gratuït.
Amb aquests objectius, el col·lectiu ofereix:
Recursos documentals en línia
Reunions i formacions gratuïtes
Lloguer de material de triatge
A la vegada, Le Collectif també esdevé una estructura de recursos per a tots els organitzadors d’esdeveniments culturals a Bretanya així com una xarxa de suport per tal de diagnosticar els punts forts i febles i afavorir la seva millora.
La pàgina web presenta molts altres recursos i informació addicional com ara un mapa amb els diversos festivals que formen part del col·lectiu.
Font: Le collectif des festivals
A més, esdevé una xarxa de col·laboració també en l’àmbit laboral, així podem trobar les ofertes de feina dels festivals amb el mateix objectiu de trobar aquelles persones amb els perfils que millor hi encaixin.
També podem trobar una sèrie de fitxes que ens poden ajudar en diferents reptes i objectius que es vulguis posar un festival, com pot ser la lluita contra el canvi climàtic, la preservació de la biodiversitat, la cohesió social i solidaritat entre territoris i generacions, el desenvolupament de les persones i la producció sostenible i el consum responsable.
Font: Le collectif des festivals
Per acabar, veiem que Le Collectif no és un cas aïllat a França tal com mostra el següent mapa on es poden apreciar d’altres organitzacions repartides per tot el país que presenten característiques semblants.
Font: Le collectif des festivals
BreizhCop - Les festivals bretons s'engagent! de Région Bretagne
Inicieu sessió o registreu-vos per enviar comentaris
- blog de Interacció
- 1486 lectures