REVISTA | Periférica. Revista para el análisis de la cultura y el territorio

Periférica | Servicio de Publicaciones de la Universidad de Cádiz

Està en crisi la gestió cultural? La revista ‘Periférica’ ofereix en el seu darrer número (17) reflexions a l’entorn de l’estat actual de la cultura i propostes de futur amb la perspectiva territorial que caracteritza aquesta publicació, nascuda l’any 2000 a Andalusia com a iniciativa pionera en abordar fenòmens socioculturals amb aquest tipus d’enfocament, i que compta en el seu consell assessor amb noms com Alfons Martinell i Eduard Miralles.

El número l’encapçala l’article del filòsof i sociòleg César Rendueles «Las paradojas de la cultura crítica. Las clases creativas como intelectualidad orgánica del capitalismo postfordista». Es tracta d’una anàlisi molt lúcida del rol de la cultura en la societat espanyola postmoderna, en què es qüestiona la forta aposta per la tecnologia com a solució a problemes socioeconòmics i s’evidencia l’apropiació del discurs cultural crític per part dels agents neoliberals, a través termes propis del món artístic com «creativitat», «reinvenció personal», «treball col·laboratiu», etcètera.

Un altre article destacat, d’entre les moltes i interessants aportacions, és el de Teixeira Coelho, «Cultura y política cultural: Cinco desafíos para una dècada». Un text escrit en el marc del desè aniversari de l’Observatorio Itaú Cultural que l’autor ha desenvolupat per a ‘Periférica’, i que se centra en l’àmbit tecnològic, de la ciutat, del mercat i el valor culturals i de l’educació.

El periodista musical Nando Cruz fa un repàs a «Machismo, racismo, clasismo y cosmopaletismo, los cuatro jinetes del periodisme musical» de les sis ponències que van formar part del seminari ‘A 300 quilómetros a la redonda’, organizat por la Universitat de Cadis en el marc del programa Tutores del Rock i del Proyecto Atalaya ―l’observatori cultural del qual patrocina ‘Periférica’ des del 2013, fet que li confereix el subtítol 'Internacional'―; Anna Villarroya revisa a «El valor de la obra cultural y patrimonial de las cajas de ahorro» l’evolució dels recursos que les caixes d’estalvi han dedicat a la cultura a Espanya i el seu impacte, així com la seva situació actual, i Jaron Rowan mostra a «Una economía cultural de la cultura» alguns dels models econòmics contemporanis per dilucidar quin paradigma podria servir per a l’àmbit de la cultura.

Aquestes tan sols són algunes de les variades col·laboracions i seccions que conformen aquest número, que també compta amb un monogràfic sobre la gestió cultural a Mèxic. ‘Periférica’ el posa a la vostra disposició, juntament amb els anteriors números, en línia.


HTLM  Periférica Internacional,  núm. 17 (2016)


Podeu consultar aquesta revista al Centre d’Informació i Documentació.



Inicieu sessió registreu-vos per a enviar comentaris