Guía para diseñar y organizar eventos culturales accesibles e inclusivos
elkartu (Federación Coordinadora de Personas con Discapacidad Física de Guipúzcoa) i San Sebastián 2016
Què vol dir que un esdeveniment cultural sigui accessible i inclusiu, i com se n’organitza un? La guia que presentem, elaborada per l’entitat guipuscoana elkartu i San Sebastián 2016, fa una reflexió a partir de l’experiència de la Capitalitat Europea de la Cultura i recull una llista de pautes a tenir en compte en el disseny i l’execució de projectes culturals perquè es dirigeixin, verdaderament, a totes les persones.
Aquesta guia, que ha comptat amb la participació d’agents culturals públics i privats, així com persones amb discapacitat i les entitats que les representen, respon a les preguntes inicials ―què i com― a través d’un capítol en què es defineix què és un esdeveniment accessible i inclusiu i els diferents tipus de discapacitats que hi ha, i un altre capítol que inclou un decàleg de mesures, desenvolupat al llarg de set apartats i acompanyat de plànols i imatges, que també mostra exemples de bones pràctiques.
Es tracta d’una eina didàctica que, més enllà de servir de guia per a dissenyar esdeveniments culturals, vol visibilitzar les necessitats d’una societat diversa fent èmfasi en un disseny universal i no especialitzat, i en el caràcter multidimensional de la inclusivitat, que no es redueix només a garantit l’accés físic als espais, sinó que també contempla la supressió de barreres de tipus intel·lectual, de gènere o de raça. Malauradament, aquesta darrera premissa no es reflecteix en el document, exclusivament centrat en mesures per a persones amb discapacitats físiques, sensorials i psíquiques.
Es preveu que la versió digital de la guia es vagi actualitzant, i estarà disponible en línia a la pàgina web de Donostia / San Sebastián Capital Europea de la Cultura 2016.
HTML Guía para diseñar y organizar eventos culturales accesibles e inclusivos
PDF Guía para diseñar y organizar eventos culturales accesibles e inclusivos
Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris
- blog de Interacció
- 3536 lectures