

Barcelona com a epicentre del debat sobre polítiques culturals. Jordi Baltà analitza MONDIACULT 2025
El 2025, Barcelona serà l'escenari de MONDIACULT, la cimera mundial de la UNESCO sobre polítiques culturals i desenvolupament sostenible. En un context de transformació i reptes globals, aquesta trobada intergovernamental marcarà el futur de la cultura en l'agenda internacional. Tot i la seva naturalesa institucional, el congrés veurà complementat per múltiples activitats paral·leles que permetran ampliar el debat i la participació d'agents culturals. Quins són els principals temes que s'hi abordaran i quin impacte pot tenir aquesta cimera? Jordi Baltà ho analitza en aquest article.
Barcelona acollirà, del 29 de setembre a l'1 d'octubre de 2025, la tercera edició de la Conferència Mundial de la UNESCO sobre Polítiques Culturals i Desenvolupament Sostenible – MONDIACULT 2025. Aquest esdeveniment, que esdevindrà una cita periòdica després de l'edició de 2022 a Mèxic representants dels governs en el context de l'edició de 2022 a la reunió de governs en la cultura. global.
A Mondiacult 2025 es presentarà el Primer Informe Mundial sobre l'Estat de la Cultura
Els principals eixos de debat inclouen els drets culturals, la transformació digital, la relació entre cultura i educació, l'economia de la cultura, el paper de la cultura en la lluita contra el canvi climàtic i la seva resposta a una crisi global. També és posarà èmfasi en la cultura de la pau i la relació entre cultura i intel·ligència artificial. Un dels objectius destacats es consolidarà la cultura com un eix fonamental a l'Agenda Post-2030 de Nacions Unides, donant-li un estatus propi en els objectius de desenvolupament sostenible. Altres aspectes clau inclouen l'enfortiment dels drets culturals, el suport a les expressions culturals del Sud Global i l'adaptació de les polítiques culturals a la transició digital, assegurant un ús ètic de la intel·ligència artificial i aprofitant les noves tecnologies per millorar la participació i la gestió del coneixement."
Baltà remarca que MONDIACULT 2025 és principalment una cimera intergovernamental, amb una participació limitada de la ciutadania, els agents culturals i fins i tot els governs locals i autonòmics. Però, malgrat això, al seu voltant està desenvolupant nombroses activitats de debat i trobades professionals que ampliaran les connexions entre professionals i organitzacions culturals. Entre els esdeveniments confirmats, destaquen l'edició de l'Encuentro “Cultura y Ciudadanía”, organitzat pel Ministeri de Cultura, i la conferència anual de la xarxa internacional de centres de formació en gestió cultural ENCATC. A més, el programa de MONDIACULT és complementarà amb una sèrie d'esdeveniments paral·lels propostes per administracions locals i regions.
L'impacte d'aquesta trobada pot ser crucial per reforçar el diàleg sobre polítiques culturals i assegurar que la cultura tingui un paper central en els reptes globals del futur. Així ho esperem i ho desitgem.
Podeu consultar i descarregar-vos l'article:
Baltà Portolés, J. (2024). ¿Qué podemos esperar de MONDIACULT 2025? Perifèrica Internacional. Revista para el análisis de la cultura y el territorio, 25 https://doi.org/10.25267/Periferica.2024.i25.24
_____________________________________________________________________
1 comentari
Crida a les Contribucions per a la Biblioteca Digital de MONDIACULT 2025: Oportunitat per a Tècnics Municipals
A tots els tècnics de cultura municipals, MONDIACULT 2025 ens ofereix una oportunitat única per a compartir el nostre coneixement i experiència en el camp de la gestió cultural local. S'ha obert la crida per a contribuir a la Biblioteca Digital de MONDIACULT 2025, una plataforma internacional de la UNESCO que recull recursos i iniciatives globals sobre cultura i patrimoni.
Si esteu implicats en projectes innovadors o teniu materials que puguin enriquir el debat sobre la cultura a escala mundial, no dubteu a participar. La crida està oberta a tot tipus de recursos, des d'estudis de cas fins a materials multimèdia, passant per informes o guies educatives. Aquesta és una gran oportunitat per posar en valor la tasca que realitzem a nivell local i contribuir al desenvolupament cultural global.
El termini per presentar les contribucions és fins al 10 de juny de 2025 (23:59 CEST). Per més informació sobre com participar, visiteu aquest enllaç.
_______________________________________________________________________