Frenar el deteriorament cognitiu amb visites al museu


El projecte ‘AMAT, Salut i Patrimoni’ ha estat ideat pel CAP Mas Font de Viladecans i s’ha fet possible gràcies a la col·laboració de l’ajuntament. Una vintena de persones majors de 65 anys es reuneixen un cop per setmana a Ca n’Amat – Museu de Viladecans per prevenir el deteriorament cognitiu a través dels records.
 
 

Els participants en el projecte, en una de les sessions a Ca n’Amat / ICS
 
 

Professionals de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) i del Museu de Viladecans han ideat un projecte col·laboratiu per intentar endarrerir el deteriorament cognitiu o demència de la gent gran a través d’activitats que involucren les arts visuals, la música, la cultura, el patrimoni i els records.

Sota el nom ‘AMAT, Salut i Patrimoni’, una vintena de persones es reuneixen un cop a la setmana a Ca n’Amat - Museu de Viladecans per compartir experiències en funció de la temàtica del dia. Cada sessió se centra en una qüestió: contes i rondalles, fets històrics, oficis, costums, alimentació, música i cinema. A partir del tema del dia, comença una dinàmica – guiada pel personal tècnic del museu i de l’arxiu municipal –en què els usuaris han de participar explicant vivències pròpies i escoltant les dels altres participants. A més, en diverses sessions –oficis, costums, cuina i canvis demogràfics- s’ha involucrat la sala d’exposicions del museu per dur a terme les activitats.
 

Les vivències dels participants

Durant les primeres sessions, el grup participant ha ofert pinzellades dels seus records d’infantesa. Per exemple, de com la ràdio era un element comú per mirar al món extern fora del poble on vivien, les dificultats de les famílies fa anys enrere, les caminades quilomètriques que alguns feien fins a un bar per poder veure una sèrie de televisió, etc.

A la jornada dedicada als oficis, es va organitzar un recorregut per la part del museu en què es podien observar estris de feines antigues i plaques d’empreses que havien existit a Viladecans. En veure els objectes, a alguns dels usuaris els venien records i explicaven les seves experiències relacionades amb aquests oficis. També es va fer una activitat que consistia en escoltar un so concret i el grup havia d’endevinar la feina de la qual es tractava.

En una altra sessió, els usuaris van poder observar un padró municipal històric on hi figuraven els noms dels carrers antics del municipi que ja no existeixen actualment i un dels homes participants va trobar el nom del carrer on havia viscut família seva. Les trobades estan dinamitzades per diferents professionals en funció de la temàtica del dia, des d’un narrador oral, tècnics del museu i de l’arxiu a professionals del CAP.
 

Un exemple de prescripció social

El tret comú entre tots aquests usuaris és que són majors de 65 anys i han estat derivats del Centre d’Atenció Primària Mas Font, ubicat dins de la Gerència d’Atenció Primària i Comunitària Delta, per millorar la salut mental, el benestar emocional i el deteriorament cognitiu propi de l’edat. L’adjunta a la direcció del CAP i impulsora del projecte, Maria Bonich, explica que la pèrdua cognitiva no ha de ser patològica, si no que és un procés vital que es produeix a partir dels 40 anys de manera lenta: “Als 65 deixem de treballar, les nostres xarxes socials s’allunyen i cal mantenir la ment activa”, ha assegurat. Bonich també detalla que el projecte no només serveix per millorar la salut cognitiva sinó que, gràcies a la implicació dels usuaris, durant les sessions estan aflorant sentiments que es poden compartir amb la resta de companys, ajudant també al benestar emocional. La derivació dels pacients seleccionats al cicle de sessions ‘AMAT, Salut i Patrimoni’ forma part de l’anomenada prescripció social, un mecanisme per millorar la salut i el benestar de les persones a través d’una activitat en comunitat pactada entre el professional sanitari i l’usuari.

El desenvolupament del projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració entre el CAP Mas Font i l’Ajuntament de Viladecans. La tinent d’alcalde de Medi Ambient i Patrimoni Cultural, Encarni García, ha assegurat que la funció del Museu de Viladecans és tenir cura de les riqueses de la població: “Ens fa molta il·lusió posar en valor el coneixement, la memòria i la salut”, ha dit.
 

Sobre l’estratègia d’Arts en Salut 

L’Institut Català de la Salut (ICS) té incorporada la metodologia i l’estratègia Arts en Salut en el seu marc operatiu i té actiu un programa assistencial d’expertesa (PADEICS) sobre l’estratègia, que és el pla intern que analitza, reflexiona i assessora la institució en projectes professionals que utilitzen les arts en la seva pràctica assistencial.  Aquesta unió entre cultura i salut entén les arts en salut com un ventall molt ampli d'activitats i accions que el sector artístic i l'entorn comunitari poden oferir als professionals de la salut a l'hora d'abordar una patologia concreta, ja siguin com a intervencions en un pla terapèutic o en les seves activitats de prevenció i promoció de la salut. (Vegeu la crònica: Els lligams indestriables entre la cultura i la salut. Interacció 2021)

   
 
 



 _____________________________________________________________________________________________________________

La informació i les imatges procedeixen de l’Institut Català de la Salut (ICS)