Cultura versus hipermedicació: les claus del Programa de Prescripció Social i Salut (PSS)


Agència de Salut Pública de Catalunya
 

Segons l'Institut Català de la Salut (ICS) s’estima que un 80% dels factors que determinen la salut de les persones estan fora del sistema sanitari i cada vegada el consens al voltant dels beneficis de la participació en activitats culturals i comunitàries en la prevenció de problemes de salut – especialment aquells relacionats amb la salut mental – és creixent. Una vegada més, com ja hem vist anteriorment, les arts poden marcar la diferència.
 
 

Taller de cuina al Centre Cívic El Sortidor de Barcelona. barcelona.cat/ccelsortidor

Taller de cuina al Centre Cívic El Sortidor de Barcelona. barcelona.cat/ccelsortidor
 
 

En aquest context, l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha llançat una estratègia per prioritzar la prescripció social a l’atenció primària de salut i fomentant les sinergies necessàries entre l’atenció primària, la salut pública i els ajuntaments, tenint en compte les entitats i la resta de la comunitat. Aquestes accions es materialitzen en la “Guia de prescripció d’actius comunitaris del Programa de Prescripció Social i Salut (PSS)”.

Aquesta guia pretén ser l’eina de referència per als i les professionals de l’atenció primària i d’altres serveis sanitaris que vulguin implementar un programa de prescripció social utilitzant els recursos disponibles a la comunitat.
 
 

Múltiples aplicacions i objectius de la prescripció social
 
 

Però, què és la prescripció social?
 

Es tracta de la recomanació d’actuacions no farmacològiques per reduir o bé evitar la medicalització dels malestars quotidians i altres patologies, per millorar la salut i el benestar de les persones. La prescripció social pot adoptar formes molt diferents i abordar una gran varietat de problemes de salut física i mental.

Aquesta alternativa se centra, d’una banda, en la prescripció d’activitats culturals i artístiques, socials o relacionades amb la natura i, de l’altra, en reforçar la xarxa o suport social de persones amb problemàtiques socials o emocionals i formalitzar un lligam entre persones i comunitat que, com s’hi afirma, és una gran font de salut.
 
 

Objectius i exemples de tipus d’activitats incloses en la prescripció social

Objectius i exemples de tipus d’activitats incloses en la prescripció social
 
 

Alguns dels objectius de la prescripció social són millorar la qualitat de vida de les persones, l’autopercepció de la salut i el benestar emocional; reduir la solitud i l’aïllament social; disminuir l’ansietat i el malestar emocional o millorar el vincle social de les persones amb la seva comunitat.

Aquesta estratègia contempla, a més, beneficis per a la sostenibilitat i eficiència dels recursos sanitaris amb la previsible reducció de l’hiperfreqüentació a l’atenció primària i del consum de fàrmacs innecessaris.

L’informe dona les claus per implementar un programa de prescripció social basat en el treball en xarxa i la creació d’aliances entre els diferents agents involucrats. Amb l’objectiu de guiar de forma detallada aquesta tasca en l’atenció primària, el document identifica les diferents fases -  detecció de persones que podrien beneficiar-se’n, intervenció motivacional amb els pacients, derivació a una activitat comunitària i seguiment – per dur a terme la prescripció social des de la consulta.
 
 

Esquema de seguiment del programa PSS

Esquema de seguiment del programa PSS
 
 

   

 
 

Podeu consultar i descarregar-vos la guia:
 

Capella González, J., Braddick, F. i Jara Martín, M. (2021). Guia de prescripció d’actius comunitaris: Programa de Prescripció Social i Salut (PSS). Subdirecció General de Drogodependències http://hdl.handle.net/11351/5787

   


 

_____________________________________________________________________