Bones pràctiques en temps de crisi. 11 equipaments patrimonials augmenten el públic en plena pandèmia

De gener a setembre de 2020 els museus i equipaments patrimonials del país van perdre el 76,6% de visitants respecte els mateixos mesos de 2019. Concretament, els que s’han vist més perjudicats per les restriccions i limitacions de moviment a escala mundial han estat els que rebien un públic majoritàriament estranger. No obstant això, alguns equipaments han aconseguit augmentar el seu nombre de visitants el mes d’agost de 2020 en comparació amb el mateix mes de 2019.

L’Observatori dels Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya (OPPCC) ha publicat l’informe «Museus i equipaments patrimonials que van incrementar visitants l’agost de 2020 respecte 2019. Anàlisi de casos» amb l’objectiu de presentar les experiències que han dut a terme els museus i equipaments que el passat mes d’agost van aconseguir augmentar els seus públics malgrat la situació de pandèmia. L’observatori pretén sistematitzar i sintetitzar les informacions rebudes pels onze equipaments que han participat a l’estudi per tal que puguin servir com a exemples de bones pràctiques en un context de crisi.
 

Rutes literàries organitzades per la Casa Mueu Verdaguer  | Fundació Jacint Verdaguer

Rutes literàries organitzades per la Casa Mueu Verdaguer  | Fundació Jacint Verdaguer
 

Els onze museus i equipaments patrimonials que han participat a l’estudi són:

  • Can Quintana. Museu de la Mediterrània
  • Casa Museu Verdaguer
  • Castell de Miravet
  • Cartoixa d’Escaladei
  • Ecomuseu de les Valls d’Àneu
  • Museu de Badalona
  • Museu de la Conca Dellà i Dinosfera
  • Museu de Mataró
  • Museu de Tortosa. Històric i Arqueològic de les Terres de l’Ebre
  • Museu del Suro de Palafrugell
  • Museu d’Història de Sabadell

Segons mostra l’estudi, destaca amb diferència l’augment de públic català en tots els casos, atès que les mesures per evitar la propagació de la covid-19 i la inseguretat de viatjar en un context de pandèmia van provocar un increment molt significatiu del turisme intern. A això se li suma que els equipaments han fet un esforç per garantir seguretat sanitària als seus visitants, adoptant una gestió online de les reserves i compres d’entrades entre d’altres accions.
 

(Observatori dels Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya, 2021, p. 4).
(Observatori dels Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya, 2021, p. 4).
  

També s’ha pogut observar que els visitants han prioritzat les activitats a l’aire lliure, així com les de caràcter més vivencial i participatiu. En relació a la difusió de les seves activitats durant el passat mes d’agost, els onze equipaments han valorat molt positivament el treball en xarxa i les aliances amb altres agents del territori, com ara els ajuntaments, les oficines de turisme i el sector turístic i hoteler.

     
 

Podeu consultar el contingut íntegre de l’informe aquí:

_____________________________________________________________________________

Observatori dels Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya. (2021). Museus i equipaments patrimonials que van incrementar visitants l’agost de 2020 respecte 2019. Anàlisi de casos. Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC). https://bit.ly/3sdU2gu

_____________________________________________________________________________