Visites i clics. Els públics del Patrimoni Cultural a Catalunya i la COVID-19

Us presentem aquests dos estudis de l’Observatori dels Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya (OPPCC) sobre l’impacte del confinament en el comportament dels visitants presencials i en línia dels museus i dels equipaments patrimonials de Catalunya, amb una anàlisi dels continguts consultats a les pàgines web dels museus i d’indicadors de xarxes socials durant el confinament de la COVID-19 , per una banda i per l'altra, un estudi d'impacte de la COVID–19 en la freqüentació dels equipaments patrimonials de Catalunya durant el 2020.
 

Anàlisi dels continguts consultats a les pàgines web dels museus i d’indicadors de xarxes socials durant el confinament de la COVID-19

L’informe constata que el nombre d’usuaris, de sessions i de pàgines vistes durant les 6 setmanes després de l’inici del confinament es mantenien sense grans variacions i sempre per sota de les magnituds prèvies al tancament. Cal tenir en compte que durant les setmanes de tancament dels museus una part molt significativa de les consultes a les pàgines webs dels museus dedicades als aspectes pràctics de la visita (horaris, tarifes, com arribar-hi, etc.) ja no es van fer. Per tant, tot i que els indicadors d’usuaris, sessions i pàgines vistes indiquin unes magnituds lleugerament inferiors a les d’abans del tancament, es pot assumir que hi ha hagut un augment del tràfic per consultar continguts de naturalesa més profunda.


 Nombre absolut de visites a les seccions de continguts

Observatori dels Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya (2020a p. 8)
 
 

Impacte de la COVID–19 en la freqüentació dels equipaments patrimonials de Catalunya el 2020
 
L’objectiu d’aquest estudi és avaluar l’impacte que ha tingut la COVID–19 en la freqüentació dels equipaments patrimonials a Catalunya fins al mes de setembre de 2020, així com fer una estimació de l’impacte que tindrà la pandèmia en l’últim trimestre de 2020. L’anàlisi s’ha fet a partir de les dades mensuals de la freqüentació de visitants de 116 equipaments patrimonials de gener a desembre de 2019 i de gener a setembre de 2020, per poder establir una comparativa anual.
 

Evolució dels visitants de gener de 2019 a setembre de 2020

Observatori dels Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya (2020b p. 13)
 

​La comparativa, destaca que de gener a setembre de 2019 els equipaments de la mostra van rebre 20.939.191 visitants, mentre que pels mateixos mesos de 2020 en van ser 4.899.174, és a dir,s’aprecia una pèrdua de 16.040.017 de visitants (−76,6%). Posteriorment, a partir de la reobertura, els equipaments patrimonials van anar recuperant visitants, passant d'una xifra superior als 100.000 visitants el juny per assolir més de 525.000 visitants el mes d’agost. El setembre la freqüentació va davallar per situar-se en xifres similars a les del mes de juliol, uns 380.000 visitants.


 


 
Podeu consultar-ne el contingut íntegre dels informe aquí:
 

_____________________________________________________________________________________________

Observatori dels Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya.(2020a). «Anàlisi dels continguts consultats a les pàgines web dels museus i d’indicadors de xarxes socials durant el confinament de la COVID-19». Girona : Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural ( ICRPC). 


 

Observatori dels Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya.(2020b) «Impacte de la COVID–19 en la freqüentació dels equipaments patrimonials de Catalunya el 2020». Girona: Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural ( ICRPC). 


 


 

___________________________________________________________________________

Els gràfics i la informació procedeixen dels informes i la web de lOPPCC.
 

1 comentari

Interacció


Ahir dimarts, 12 de gener, al diari digital Núvol, es va publicar una magnífica entrevista de Clàudia Rius, cap de redacció del diari i membre d'Interacció, a Antoni Laporte, director de l'Observatori dels Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya (OPPCC) i també membre de la nostra comunitat.

En l’entrevista, Laporte reflexiona sobre la situació actual dels museus catalans, aprofitant l'analisi de les dades de visitants recollides en els dos estudis que us citem en aquest article.

Llegiu tota l’entrevista aquí: https://www.nuvol.com/art/antoni-laporte-la-situacio-dels-museus-es-preocupant-146914


 

****