Tecnologia i digitalització

Primera Convocatòria d'ECHOES per contribuir a la integració de dades al núvol del Patrimoni Cultural


 

La convocatòria d'ECHOES convida institucions i organitzacions del patrimoni cultural a contribuir amb les seves dades  a la creació del Núvol del Patrimoni Cultural Europeu.


 

La primera convocatòria del projecte ECOS està oberta per a institucions i organitzacions del sector del patrimoni cultural que vulguin contribuir amb les seves dades al desenvolupament del núvol de patrimoni cultural. Aquest projecte té com a objectiu crear una infraestructura digital compartida per a l'accés i la investigació del patrimoni cultural europeu

#Compartim. Setmana 12


És dilluns i això vol dir que és moment de #compartim! 

Cada setmana seleccionem els articles, informes i reflexions més interessants que hem trobat a les xarxes perquè no t'escapi res. Quines idees i novetats ens han cridat l'atenció aquests dies? Descobreix-les aquí!


 

Art degenerat, diu Trump

Mercè Ibarz, 22 de març de 2025

Mercè Ibarz reflexiona sobre la dificultat de fer comparacions històriques entre el passat i el present, i expressa la seva resistència a qualificar l’actualitat amb termes com "feixista" sense una anàlisi profunda. Tot i això, reconeix que les consideracions sobre les exclusions de la història, com les que afecten les dones, les ètnies no blanques i les minories sexuals, són fonamentals en el debat contemporani.

Salvador Macip: ‘El cervell humà és un dels grans misteris que tenim ara mateix al davant’

       
 

Salvador Macip, un dels científics més rellevants i prestigiosos que tenim ara mateix a Catalunya i Europa, va impartir el 10 de març una sessió de l’Espai Claustre, en què va parlar del necessari lligam entre ciències i humanitats, de les noves fronteres  i reptes que s’obren en l’horitzó científic i també de les maneres que tenen els tècnics i tècniques de cultura d’aproximar-se a la ciència. Hem  volgut conversar amb ell, tot just abans de la seva intervenció a l’Espai Claustre, i aquest n’és el resultat.

       

#Compartim. Setmana 11


 

És dilluns! Apropa’t a #compartim i posa’t al dia amb el millor de la setmana.

Cada dilluns fem un repàs als articles, opinions, reportatges i informes que hem llegit a les xarxes socials els últims dies. Què hem descobert aquesta setmana? 
 
 

YOUROPE lanza 3F 2.0 el siguiente paso hacia festivales más sostenibles e inclusivos

Redacció d'APM, 11  de març de 2025

YOUROPE, la xarxa de festivals europeus de música, ha presentat la versió 2.0 de la seva iniciativa 3F (Festivals For Future), un projecte que promou la sostenibilitat i la inclusió en els festivals de música. Aquesta actualització inclou nous criteris i eines per ajudar els festivals a reduir el seu impacte ambiental i millorar l'accessibilitat per a tots els públics.

#Compartim. Setmana 10


 

És dilluns, aprofita per posar-te al dia del que s'ha publicat a les xarxes. 

Amb #compartim cada dilluns fem un repàs als continguts (articles, opinions, reportatges, informes) que hem llegit a les xarxes socials els últims dies.
 
 

Vaga o treballar?: el 8M posa les dones de la cultura a davant del mirall

Joana Justícia, 7 de març 2025

El sector cultural es troba davant la disjuntiva del 8M: adherir-se a la vaga feminista o mantenir la programació com a eina de reivindicació. Mentre alguns espais tanquen en senyal de protesta, altres organitzen activitats per visibilitzar les dones a la cultura. Aquesta dualitat posa de manifest els diferents enfocaments en la lluita per la igualtat de gènere dins el sector.

Reivindicació de la cultura digital. Premis Ciutat de Barcelona 2024


Quin conjunt d’extraccions, agències i recursos fan possible que puguem conversar en línia amb una eina de generació de textos o obtenir imatges en qüestió de segons?
 

Ja se sap els noms dels guanyadors dels Premis Ciutat de Barcelona 2024. Es tracta de 16 guardons que distingeixen obres o accions que van excel·lir al llarg de l’any passat en les categories de ciència i cultura.

Els guardons municipals, que enguany celebren la 75a edició, han sumat dues noves categories en l’edició de 2024, una de les quals s’especialitza en l’àmbit de la cultura digital.

Montserrat inaugura un espai immersiu


El santuari obre un espectacular nou espai expositiu, ubicat en una sala històrica, on diferents recursos tecnològics ofereixen una experiència immersiva que recórrer conceptes com l’acollida, la comunitat, l’espiritualitat i l’esperança. La Diputació de Barcelona hi ha col·laborat amb una aportació d'1,1 milions.
 

Carta per una Cultura Justa: iniciativa per a millorar les condicions laborals i fomentar intercanvis culturals més equitatius


A mitjans de setembre es va presentar la Carta per a una Cultura Justa, una iniciativa sorgida de la col·laboració entre diverses institucions, xarxes i experts internacionals per tal de promoure el respecte, la protecció i el compliment dels drets econòmics, socials, culturals i la resta de drets humans d’artistes i professionals de la cultura, mitjançant pràctiques laborals més justes i intercanvis culturals més equilibrats.

Lluís Nacenta: "La intel·ligència artificial sempre serà una mena de súper lloro”

Amb motiu del curs ‘La intel·ligència artificial i el seu impacte en la cultura’, del qual se n’han fet dues edicions al llarg del mes de juny a causa de l’alta demanda, hem conversat amb Lluís Nacenta, un dels grans experts del nostre país al voltant d’aquesta qüestió. Aquest és el resultat apassionant de l’entrevista que va concedir-nos.


 

V Espai Confluències. Intel·ligència artificial: reptes i oportunitats per als museus i el patrimoni


 

La cinquena edició de l’Espai Confluències, Intel·ligència artificial: reptes i oportunitats per als museus i el patrimoni es va celebrar el passat mes de juny a l’espai Francesca Bonnemaison de Barcelona.

Els ponents van ser en Ramon López de Mántaras, professor d’Investigació emèrit del CSIC a l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA), del qual fou fundador i director, i Lluís Nacenta, escriptor, músic i investigador en l’espai de confluència de la música, l’art, la tecnologia i la ciència, i comissari de l’exposició «IA: Intel·ligència artificial» del CCCB. Conxa Rodà, especialista en estratègies digitals en museus i organitzacions culturals, docent en diversos màsters i universitats i actualment codirectora del Congrés Internacional de Museus i Estratègies Digitals (CIMED), es va encarregar de conduir el diàleg i el debat amb els assistents.