10 anys de l’Observatori de Dades Culturals de Barcelona: una finestra oberta a les dades de la cultura
No és fàcil que els equips que treballem amb les dades siguem notícia, encara que sovint ajudem a fer-ne, sobretot amb les xifres de públic. Per això ens agrada poder explicar avui que aquest any som notícia perquè ja en fa 10 que ens vam crear com Observatori de Dades Culturals de Barcelona. I ho hem volgut celebrar renovant el nostre aparador, el nostre web, i presentant algunes novetats que hem pogut fer, precisament, gràcies a la cuina a foc lent de tots aquests anys.
Des de l’Ajuntament de Barcelona hi ha una llarga tradició en el treball amb dades de la ciutat, també de cultura. A l’ Anuari Estadístic de la ciutat de Barcelona de l’any 1903, ja hi trobem dades d’arxius, biblioteques o museus.
Però el 2014 vam fer el salt fent públiques les dades “d’una altra manera”. Amb les dades obertes o la transparència, no n’hi ha prou. Cal anar més enllà. Explicant-les, fent-les fàcils, ampliant el nombre de dades, indicadors i informes.
I, des de l’Observatori, com ho treballem? Seguint l’ideari que ens caracteritza: consensuar, compartir i explicar les dades, perquè creiem que així ajudem a generar coneixement. Aquesta manera de fer l’hem aplicat, per exemple, en el treball amb el model de dades dels museus, de centres cívics o de les fàbriques de creació, que ja són un referent per a aquests sectors.
I això no ho hem fet únicament des de l’equip actual de l’Observatori (la Montse, l’Assumpta, la Gema i la Laia). Altres persones han col·laborat amb nosaltres durant tots aquests anys (Isis, Gerard, Èric, Lucila, estudiants de pràctiques...), els equips referents de l’ICUB, especialistes de cada àmbit. Però també, la feina de tots els agents que periòdicament ens faciliten les dades: cada museu, auditori, centre cívic o fàbrica de creació, així com entitats (ADETCA, ASACC o Federació d’Ateneus de Catalunya) i institucions que ens ajuden a fer viu aquest observatori. A totes aquestes persones, gràcies!
Així doncs, amb l’excusa d’aquests 10 anys de vida, des de l’Observatori hem reestructurat el web per donar més visibilitat a les dades i apartats que s’han anat incorporant en els últims temps. A continuació trobareu la informació que resumeix aquestes novetats, especialment la nova eina de visualització de l’enquesta de museus. GESOP, que és l’empresa que va guanyar el concurs per fer l’anàlisi de l’enquesta, ha construït una fantàstica eina per tenir les dades de 10 anys d’enquestes i poder-les consultar d’una manera fàcil i entenedora. Feina, a més, que s’ha pogut fer gràcies a la confiança que ens han donat durant aquests anys les institucions que hi han participat. Ben bé la filosofia del nostre observatori.
Al web de l’Observatori hi trobareu molta informació. Esperem que us sigui útil.
I aquí trobareu el resum de la presentació: